Kokeile kuukausi maksutta

Osa käännetyn arvonlisäveron ohjeistuksesta hiertää urakoitsijoita

Destian toimitusjohtaja Hannu Leinonen arvostelee ohjeistuksen valmistelua ja vaatii selkeyttämistä. ”On hyvä, että ala yrittää luoda yhteistyössä viranomaisten kanssa järjestelmän harmaan talouden kitkemiseen. Käännetyn alvin ohjeistuksen valmistelu ei kuitenkaan ole kohdallaan, se ei ole valmis käyttöönotettavaksi. On riski, että tulkinnat aiheuttavat ongelmia. On vaikeaa antaa selkeitä ohjeita työmaille. Äkkiä saattaa rehellinen toimijakin joutua leimatuksi, jos tulkitsee rajatapauksia väärin”, Leinonen sanoo. Laki tulee voimaan 1. huhtikuuta.

Destian toimitusjohtaja Hannu Leinonen arvostelee ohjeistuksen valmistelua ja vaatii selkeyttämistä. "On hyvä, että ala yrittää luoda yhteistyössä viranomaisten kanssa järjestelmän harmaan talouden kitkemiseen. Käännetyn alvin ohjeistuksen valmistelu ei kuitenkaan ole kohdallaan, se ei ole valmis käyttöönotettavaksi. On riski, että tulkinnat aiheuttavat ongelmia. On vaikeaa antaa selkeitä ohjeita työmaille. Äkkiä saattaa rehellinen toimijakin joutua leimatuksi, jos tulkitsee rajatapauksia väärin", Leinonen sanoo. Laki tulee voimaan 1. huhtikuuta.

image

Uusi järjestelmä mullistaa rakentamispalvelujen myyntien ja ostojen arvonlisäveron käsittelyn yrityksissä. Keskeinen muutos käännetyssä alvissa on, että sen maksaa nyt myyjän sijasta ostaja. Arvonlisäverotuksessa verovelvollinen on pääsääntöisesti myyjä. Käännettyä alvia noudatetaan pääsääntöisesti silloin, kun kysymys on rakentamispalvelun myynnistä tai työvoiman vuokrauksesta rakentamispalvelua varten ja ostaja on säännöllisesti rakentamispalveluja myyvä tai työvoimaa sitä varten vuokraava elinkeinonharjoittaja.

Leinonen toivoo, että verottajalta tullut ohjeistus olisi yksiselitteisempää. Hän arvioi, että sekaannuksia ei sattuisi, jos koko työmaa olisi käännetyn alvin piirissä. Hän olisi ottanut pienen lisäajan lain soveltamisen käynnistämiseen ohjeiden selkeyttämiseksi, vaikka pitääkin lakia tarpeellisena. ”Tulee enemmän vahinkoa kuin hyötyä, kun sekoillaan linjauskäytäntöjen  kanssa.”

Nyt valmistunut ohjeistus ei ole kaiken kattava. Rakennusteollisuus RT:n mukaan järjestelmän tekee hankalaksi juuri tulkintakysymykset. Esimerkkinä tästä käy  tilitoimistoille annettu info betonin myynnistä työmaille.

”Betonin myyntiä kuljetettuna kohteeseen siten, että se puretaan rännillä, hihnapurkuna tai suoraan vastaanottosuppiloon, pidetään tavaran myyntinä. Jos betoni siirretään puomistolla pumppaamalla, sitä pidetään rakentamispalveluna. Vastaavia periaatteita sovelletaan myös esimerkiksi puhallusvillan ja kevytsoran toimitukseen. Toimitustavalla on merkitystä.” Näin kuului tilitoimistoille annettu info. Tältä osin ohjeistusta on RT:n elinkeinoasioiden johtaja Kirsi Palviaisen mukaan kuitenkin jo selkeytetty.

Osin harmaalla alueella

NCC:ssä sisäisestä ohjeistuksesta vastannut rahoitus-controller Jaakko Salminen kertoo, että yhtiö on valmistautunut käännettyyn alviin kouluttamalla toimihenkilöitä ja teknisiä toimihenkilöitä. Yhtiö on tehnyt myös oman ohjeistuksensa.

”Verottajan ja RT:n ohjeistus ei ole vielä kaiken kattava, ja täsmennyksiä ja tulkintoja on tullut vielä loppusuorallakin. Joltain osin ohjeistus on selkeää, osin liikutaan harmaalla alueella. Kaikilta osapuolilta edellytetään tiettyä valppautta. Olemme tehneet etukäteen paljon työtä, mutta kaikkeen ei pysty varautumaan”, Salminen sanoo.

Salminen muistuttaa, että ohjeistuksessa on helppo kirjoittaa malliesimerkkejä, milloin käännetty alv on voimassa ja milloin ei. Työmaalla voi kuitenkin olla vaikea tulkita kirjoituspöytäesimerkkejä.

”Toivoisimme yksiselitteisempiä tulkintoja, esimerkkinä vaikka betonin hankinta toimitettuna työmaalle. Silloin se ei myöskään herättäisi turhaa vastustusta.”

Alkuvaiheessa virheitä ja selkeytystä

”Siirtymävaiheessa teemme varmaan virheitä, ja parin vuoden päästä käytäntö on vakiintunut. Ohjeistus ei ole selkeä kaikilta osin. Työmaan kannalta on hankalaa, kun sama urakoitsija voi tehdä käännetyn alvin mukaista työtä ja työtä, jota se ei koske. Niitä ei voi lähteä samalle laskulle sotkemaan”, Rakennustoimisto Nousiaisen toimitusjohtaja Juha Nousiainen sanoo.

Nousiaisen mukaan uusi järjestelmä aiheuttaa yhtiöissä enemmän töitä konttorin päässä, mutta työmaan pitää olla tietoinen, mitä rakentamispalveluja käännetty alv koskee. Pitää tietää, lähettääkö urakoitsija verottomia vai verollisia laskuja.

”Aliurakoitsijoilla vaikutus kassavirtaan voi olla rankka. Ne voivat olla kassan kanssa tiukoilla siirtymävaiheessa”, Nousiainen sanoo.

Hän pitäisi selkeämpänä, jos työmaa olisi kokonaisuutena käännetyn alvin piirissä.

”Rajatapauksia tulee. Niitä täytyy selkeyttää matkan varrella ja heti kohta lain tultua voimaan”, Rakennusliike Viljo Pakkasen toimitusjohtaja Sauli Pakkanen arvioi.

Yhtiö on valmistautunut käännetyn arvonlisäveron voimaantuloon RT:n ja tilitoimiston antamissa koulutuksissa. Pakkasen mukaan alussa asiaa hoitaa tilitoimisto, mutta työmaillakin täytyy olla riittävästi tietoa järjestelmästä.

Esimerkkilista soveltamiskohteista

Rakennusteollisuus RT on laatinut yhdessä Verohallinnon kanssa esimerkkilistan rakentamispalveluista, joihin sovelletaan käännettyä alvia.

”Olemme tehneet kysymyksiä ja vastauksia -listan nettisivuillemme. Epätietoisuutta on aiheuttanut esimerkiksi se, mikä on yhtä sopimuskokonaisuutta ja miten pääsuorite määritellään. Jos tehdään useampia sopimuksia, mitkä niistä ovat samaa käännetyn alvin alaista kokonaisuutta, on toinen tyypillinen kysymys”, Kirsi Palviainen kertoo.

Hän korostaa, että jokaisen, joka hyväksyy laskuja, tekee sopimuksia ja suunnittelee kassavirtaa, pitää tietää, mistä on kysymys. Nyt kannattaa käydä läpi asiakasrekisterinsä ja tarkistaa, onko ostaja laissa tarkoitettu ostaja.

”Viime kädessä verotarkastus paljastaa jälkikäteen, onko tulkittu väärin, sovelletaanko työssä käännettyä alvia. On turha luottaa siihen, että verottaja ei olisi silloin tiukka. Epäselvissä tapauksissa kannattaa pyytää verottajalta arvonlisävero-ohjausta, joka sitoo Verohallintoa. Pidemmän valmistelun vaativan ennakkoratkaisun pyytäminen sopii esimerkiksi elinkaarihankkeisiin”, Palviainen sanoo.

FAKTALAATIKKO:

  • Käännetyn arvonlisäveron tavoitteena on torjua harmaata taloutta. Käännetty alv ei koske kaikkea työmaalla tapahtuvaa toimintaa.
  • Huhtikuun alusta lähtien alvin maksaa myyjän sijasta ostaja, jos se on laissa tarkoitettu ostaja. Asunto-osakeyhtiö ei sitä ole. Ostajan tulee olla elinkeinonharjoittaja, joka omassa toiminnassaan säännöllisesti myy rakentamispalveluja, vuokraa työvoimaa sitä varten tai tekee kiinteistöluovutuksia. Myös kunnat ovat tietyissä tilanteissa laissa tarkoitettuja ostajia.
  • Laki edellyttää, että käännetyn alvin alaiseen laskuun kirjoitetaan verottomuuden peruste.
  • Käännettyä alvia sovelletaan 1.4. tai sen jälkeen alkaneisiin töihin. Sopimuksen allekirjoituspäivä ei ratkaise.
  • Rakentamispalveluita eivät ole: tuotantokoneiden ja -laitteiden asentaminen ja pystytys, viheralueiden istutus ja hoito, arkkitehtipalvelut, rakennus- ja rakennesuunnittelu sekä muu insinöörisuunnittelu, rakennuskoneiden vuokraus ilman kuljettajia, ulkotilojen puhtaanapito, kuljetuspalvelut.

Lisätietoja:

www.rakennusteollisuus.fi. Alkuvalikosta valitaan käännetty alv.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Osa käännetyn arvonlisäveron ohjeistuksesta hiertää urakoitsijoita”

  1. Betonin osalta verohallinto antaa tarkennetun linjauksen lähipäivinä: kaikki betonin toimitukset ovat purkutavasta riippumatta tavarantoimitusta. Esitetty pumppausesimerkki on siis muuttunut jo järkeväksi Betoniteollisuus Ry:n aktiivisen työn johdosta.

    Mikko Isotalo
    Lujabetoni Oy

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat