Kokeile kuukausi maksutta

Keskimaa suunnittelee 30–40 miljoonan investointia uuteen Prismaan Jyväskylässä

Keskimaa Osk suunnittelee uuden Prisma-hypermarketin rakentamista Jyväskylän Seppälään. Kiinteistö korvaisi vanhan Prisman. Uuden Prisma Seppälän myyntialaksi on tässä vaiheessa kaavailtu noin 17 000 neliötä ja kokonaisalaksi taustatiloineen ja etumyymälöineen noin 35 000 neliötä. Pysäköintipaikkoja suunnitelmassa on yhteensä 2 500. Tarkkaa kustannusarviota hankkeesta ei vielä ole, mutta alustava arvio Keskimaan investoinnista on 30-40 miljoonaa euroa.

Keskimaa Osk suunnittelee uuden Prisma-hypermarketin rakentamista Jyväskylän Seppälään. Kiinteistö korvaisi vanhan Prisman. Uuden Prisma Seppälän myyntialaksi on tässä vaiheessa kaavailtu noin 17 000 neliötä ja kokonaisalaksi taustatiloineen ja etumyymälöineen noin 35 000 neliötä. Pysäköintipaikkoja suunnitelmassa on yhteensä 2 500. Tarkkaa kustannusarviota hankkeesta ei vielä ole, mutta alustava arvio Keskimaan investoinnista on 30-40 miljoonaa euroa.

Hankkeen kokonaiskustannukset tarkentuvat suunnitelmien edetessä, kun muun muassa kiinteistön lopullinen kokoluokka selviää.

”Joka tapauksessa puhutaan yhdestä Keskimaan kautta aikojen suurimmasta investoinnista. Hanke on samaa kokoluokkaa kuin Sokos-keskuksen rakentaminen. Arviomme mukaan investointi tulee olemaan 30-40 miljoonaa euroa”, Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaa käynnisti Prisman rakentamista koskevan asemakaavamuutosprosessin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa tänä kesänä. Mikäli kaavoitustyö etenee ripeästi, hanke saattaa käynnistyä jo tulevana talvena vanhojen kiinteistöjen purkutöillä.

”Pyrimme etenemään hankkeessa nopealla aikataululla. Parhaassa tapauksessa Prismaa päästään rakentamaan vuoden kuluttua syksyllä, mikä tarkoittaisi sitä, että uusi Prisma avattaisiin jopa joulukauppaan 2013”, Keskimaan kiinteistöjohtaja Matti Vihinen kertoo.

”Tavoitteenamme on valikoimiltaan ja palveluiltaan monipuolinen Prisma-hypermarket, jossa asiakkaita palvelevat Prisman lisäksi erilaiset etumyymälät. Uusien yhteistyökumppaneiden hakeminen käynnistyy tänä syksynä. Myös olemassa olevien yhteistyökumppaneiden kanssa käynnistetään neuvottelut”, Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Raija Rantanen puolestaan sanoo.

Myös vanhan kiinteistön laajennusta selvitettiin

Yhtiö päätyi uuden kiinteistön rakentamiseen huolellisen selvitystyön jälkeen. Yhtiö selvitti vaihtoehtoisesti sekä nykyisen kiinteistön laajentamista ja peruskorjaamista että täysin uuden marketin rakentamista.

Nykyinen Seppälän Prisma on Suomen ensimmäinen Prisma-hypermarket, joka avattiin lähes neljä vuosikymmentä sitten, marraskuussa 1972. Prisman koko oli avausvaiheessa 4 400 neliötä. Sitä on laajennettu monta kertaa vuosien mittaan. Prisman nykyinen myyntiala on noin 10 000 neliötä ja kokonaisala noin 20 000 neliötä. Silti sen koko ei vastaa nykyvaatimuksia.

”Asiakasomistajiemme muuttuneet kulutustottumukset päivittäistavarakaupassa sekä heidän toiveidensa mukainen voimakas panostuksemme käyttötavarakaupan kehittämiseen edellyttävät nykypäivän Prisma-hypermarketilta tiettyä kokoluokkaa. Seppälän Prisman nykyisillä myyntineliöillä emme pysty vastaamaan asiakasomistajiemme kasvaneisiin odotuksiin”, Määttä sanoo.

Vanhan kiinteistön muuttaminen nykypäivän vaatimusten mukaiseksi olisi Määtän mukaan tullut hyvin kalliiksi. Myös muut syyt tukivat uuden kiinteistön rakennuspäätöstä.

”Jatkuvasti kovassa käytössä oleva kiinteistö alkaa väistämättä tulla elinkaarensa päähän. Meidän pitää myös ottaa huomioon ensi vuonna voimaan astuvat uudet, tuntuvasti tiukentuvat energiamääräykset, jotka koskisivat peruskorjattavaa kohdetta yhtä lailla kuin uutta kiinteistöäkin”, Vihinen kertoo.

”Suunnittelun lähtökohtana on, että Seppälän uusi Prisma istuu jo valmistumisvaiheessaan vuodelle 2020 kaavailtuun nollaenergialinjaan. Samalla pyrimme tietysti siihen, että kaikki mahdollinen käytettävissä oleva materiaali vanhasta kiinteistöstä kierrätetään hyötykäyttöön”, Vihinen jatkaa.

Ympäriltä hankittu tontteja

Seppälän Prisman kehittämistoimiin Keskimaassa on varauduttu jo vuosien ajan hankkimalla Prisman ympäriltä maa-alueet Ahjokadun, Vasarakadun ja Alasinkadun rajaamasta korttelista.

Viimeksi keväällä Keskimaan omistukseen siirtyi Vähälän terminaalikäytössä ollut tontti sekä sillä sijaitsevat rakennukset. Lisäksi Keskimaa omistaa Jyväskylän Käyttöauton tontin kiinteistöineen sekä Prisman kaupunginpuoleisessa päädyssä sijaitsevan tontin ja kiinteistön, jossa tällä hetkellä on Keskimaan omia varastotiloja sekä Postin Seppälän palvelupiste.

Käyttöauton kiinteistön purkaminen voi lähteä liikkeelle välittömästi, kun autoliikkeen vuokrasopimus helmikuun lopussa päättyy. Vähälän terminaalin purkutyöt ajoittunevat kesäkuulle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keskimaa suunnittelee 30–40 miljoonan investointia uuteen Prismaan Jyväskylässä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat