Kokeile kuukausi maksutta

Porin uusi uimahalli avataan yleisölle

Porin uusi uimahalli on valmistunut, ja se on vihitty käyttöön 23. syyskuuta. Yleisölle halli avautuu 24. syyskuuta. Hallin rakentaminen käynnistyi marraskuussa 2009. Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa maksaneen hallin kokonaisala on 9 244 neliömetriä ja tilavuus 52 760 kuutiometriä. Rakennusurakasta vastasi Rakennusliike MVR-Yhtymä Oy.

Porin uusi uimahalli on valmistunut, ja se on vihitty käyttöön 23. syyskuuta. Yleisölle halli avautuu 24. syyskuuta. Hallin rakentaminen käynnistyi marraskuussa 2009. Yhteensä 17,5 miljoonaa euroa maksaneen hallin kokonaisala on 9 244 neliömetriä ja tilavuus 52 760 kuutiometriä. Rakennusurakasta vastasi Rakennusliike MVR-Yhtymä Oy.

Hallissa on altaita moneen lähtöön. Iso 8-ratainen 50 metrin allas täyttää kansainvälisille uimakilpailuille asetetut vaatimukset. Iso allas voidaan jakaa kahdeksi 25 metrin altaaksi. Hallissa on myös hyppyallas, opetusallas, nuorisoallas, monitoimiallas, poreallas, tenava-allas ja kylmäallas. Lisäksi hallissa on 50 metrin vesiliukumäki ja katsomo 400 hengelle.

Aurinkoenergiaa

Uimahalli on suunniteltu energiatehokkaaksi. Energiansäästö on otettu kattavasti huomioon uimahallin suunnittelussa muun muassa poistoilman lämmön ja poistuvan suihkuveden lämmön talteenoton avulla.

Rakennus on myös ensimmäinen uimahalli Suomessa, jonka lämmitys- ja sähköjärjestelmä hyödyntää mittavasti aurinkoenergiaa. Lämpöä ja sähköä tuotetaan yli 600 neliömetriä kattavilla aurinkokeräimillä ja -paneeleilla. Uimahalli on kytketty Porin kaupungin kaukolämpöverkkoon.

Aurubis Finland Oy:n kehittämässä Nordic Solar -järjestelmässä lämpökeräimet on suunniteltu kiinteäksi osaksi julkisivua ja kattoa. Aurinkokeräimillä tuotetaan noin
120 000 kilowattituntia vuodessa, joka kattaa 5 prosenttia uimahallin vuotuisesta lämmöntarpeesta.

Rakennuksessa on 360 neliömetriä aurinkosähköpaneelia, jotka tuottavat 3 prosenttia hallin sähköntarpeesta.

Hiekkasaarekkeella

Ramboll on vastannut uimahallin rakenne- ja geosuunnittelusta sekä vedenkäsittelyn suunnittelusta. Yhtiö on myös yhdessä aurinkolämpöjärjestelmän toimittajien kanssa vastannut siitä, että aurinkolämpö pystytään johtamaan allasveteen parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Aurinkolämpöjärjestelmän vaativan automaation toteutus on liitetty osaksi vedenkäsittelyn automaatiojärjestelmää.

Vedenkäsittelyjärjestelmässä keskeisiä energiaa säästäviä suunnitteluratkaisuja ovat taajuusmuuttajilla varustetut kiertopumput, kylmän korvausveden otto kylmäaltaan kautta tasaamaan koko allasjärjestelmän haihduntaa, suodatinten huuhteluun johdettavan allasveden lämmön talteenotto korvausveteen sekä kylmäaltaan vedenjäähdytyskoneesta syntyvän lämmön siirtäminen monitoimialtaan veteen. Vedenkäsittelyllä on oma itsenäinen automaatiojärjestelmä, jonka kautta vedenkäsittelyn energiaa säästävien toimintojen seuranta, säätö ja optimointi ovat käyttäjälle vaivatonta.

Uimahallin rakennusmassa onnistuttiin sijoittamaan hiekkasaarekkeelle, jonka ympärillä esiintyy hienorakeisia maalajeja. Näin uimahalli voitiin perustaa maan varaan. Myös rakennuksen korkeusaseman valinnassa otettiin huomioon pohjavedenpinnan sijainti siten, että pohjavettä jouduttiin alentamaan vain rakentamisen aikana. Rakennesuunnittelun kannalta kohde oli erityisen haastava rakennusfysiikan ja vaativien betonirakenteiden vuoksi: esimerkiksi 50 metrin altaan pohjalaatta toteutettiin yhtenäisenä vesitiiviinä betonirakenteena ilman työsaumoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Porin uusi uimahalli avataan yleisölle”

  1. mitä hyötyä aurinkoenergiasta, halli kesät kiinni

    1. Jep, entäpä hygienia? Löytyykö suunnitelma, jolla vastataan aina vain epähygienisemmin käyttäytyviin uimareihin sekä rahan ja energian säästön nimissä heikkenevään huoltoon? Pseudomona aeruginosa tai joku muu inha pöpö pilaa takuu varmasti kuntoilijan ilon ja terveyden (kokemusta on!). Altaat eivät ole muuttuneet oikeastaan yhtään sitten roomalaisten polskuttelun. Pöpöt näyttävät voivan erityisen hyvin erilaisissa poistokaivoissa jne. Altaan pohjien puhtaus on selkeä ongelma ja erityisesti syvemmissä osissa. Villakoiria, laastareita, intiimirättien palasia, kelluvia klimppejä, peseytymättömistä uimareista veteen liukenevia hajusteita ja lääkeaineita sekä likaa, veteen lirittelyä ja niistämistä…

    2. Apulaiskaupunginjohtaja Hannus totesi kymppiuutisissa että ”Energiansäästöratkaisujen takaisinmaksuaika on erittäin pitkä, mutta saimme tästä sen imagohyödyn.”

  2. uuden uimahallin pore-allas on liian matala pienellekkin aikuiselle ja jos haluaa ottaa löhö-asennon on istuin osa taasen liian lyhyt.monet muutkin olivat samaa mieltä.tekis hieroo ja lämittää muutakin kuin pakaroita.

  3. loppuuko aurinko-energia?torstaina 6.10 miesten puolen saunat kylmiä,höyry puolella lämmintä onkaa ja kello sentäs 10.olisiko aiheellista tarkistaa aiemmin löylytilojen lämpö,koska paikalla on kuitenkin henkilöstöä.vesisateesta tulleet äijän körmyt olivat tosi vihaisia kylmistä saunoista.tätä on ollut aiemminkin.toivottasti ei mennyt sarjarannekkeen osto hukkaan!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat