Kokeile kuukausi maksutta

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjauksen kustannukset kasvavat miljoonilla

Uusrenessanssityylisen vuonna 1899 valmistuneen Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaushankkeen kustannukset ovat paisumassa selvästi kustannusarviota suuremmiksi. Hankkeen kustannukset ovat nousemassa 13,7 miljoonaan euroon, kun keväällä 2010 hyväksytyssä hankesuunnitelmassa kustannusarvio oli noin 10,6 miljoonaa euroa.

Uusrenessanssityylisen vuonna 1899 valmistuneen Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaushankkeen kustannukset ovat paisumassa selvästi kustannusarviota suuremmiksi. Hankkeen kustannukset ovat nousemassa 13,7 miljoonaan euroon, kun keväällä 2010 hyväksytyssä hankesuunnitelmassa kustannusarvio oli noin 10,6 miljoonaa euroa.

image

Kustannusten nousun taustalla on useita syitä. Urakoiden hintataso on noussut noin 750 000 euroa kaavaillusta. Perustusten vahvistuksesta on puolestaan tullut 810 000 euron lisälasku, välipohjien uusimisesta 900 000 euroa, entisöintimaalausten tutkimisesta 300 000 euroa ja talotekniikan koteloiden kalusteseinämät ovat maksaneet 230 000 euroa ylimääräistä. Lisäksi suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset ovat kasvaneet 170 000 euroa.

Peruskorjauksen takana sisäilmaongelmat

Kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnittelu käynnistettiin usean vuoden ajan jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Talon kellarikerros asetettiin käyttökieltoon vuonna 2008 ja koko talo vuonna 2009. Talo ei enää myöskään toiminnallisesti eikä teknisesti vastannut nykyajan vaatimuksia ja nykyisiä palo- ja poistumistiemääräyksiä. Lisäksi tekniset järjestelmät olivat vanhentuneet.

Mittava peruskorjaustyö valmistuu Jyväskylän kaupungin 175-vuotisjuhlavuonna syksyllä 2012. Sen jälkeen rakennuksen kalustaminen ja sisustaminen vie vielä muutamia kuukausia. Rakennus otetaan käyttöön loppuvuodesta 2012.

Peruskorjauksessa kaupungintalon sisääntuloaula, pääportaikko, kokous- ja juhlatilat entisöidään seinä- ja kattomaalauksilla. Kaikki kevyet väliseinät puretaan, koska välipohjien pehkutäytteet ja yläpinnat uusitaan sisäilmaongelmien takia. Lattiat uusitaan aulan ja portaiden mosaiikkibetonilattioita lukuun ottamatta. Juhla- ja kokoustilojen akustiikkaa parannetaan. Uusi hissi yhdistää jatkossa kaikki kerrokset. Rakennuksen palo- ja pelastautumisturvallisuutta parannetaan. Kaikki ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät uusitaan.

Julkisivujen rappaukset kunnostetaan ja maalataan. Katujulkisivut palautetaan 1930-luvun mukaiseksi. Ikkunat ja ulko-ovet kunnostetaan. Perustukset vahvistetaan, vanha alapohja puretaan ja alapohjaa alennetaan pohjakerrokseen lisäkorkeuden saamiseksi. Yläpohjan täytteet ja vesikatto uusitaan. Paalutustöiden tärinä sekä muut rakennustyöt pyritään tekemään niin huolella, ettei niillä aiheuteta lisävaurioita rappauksiin ja julkisivukoristeisiin.

Rakennusurakasta vastaa VRP Vaajakosken Rakennuspalvelu Oy, putki- ja sähköurakasta Lemminkäinen Oy, ilmastointiurakasta K-S Kitek Oy ja automaatiourakasta Schneider Oy.

Takana useita peruskorjauksia

Jyväskylän kaupungintalo valmistui vuonna 1899 Carl Ludvig Engelin laatiman ruutuasemakaavan tärkeimmän korttelin kirkkotorin reunaan. Lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema, kulttuurihistoriallisesti arvokas kaupungintalo on suojeltu. Rakennuksessa ei saa tehdä sellaisia muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen ja sisätilojen kulttuurihistoriallista tai rakennustaiteellista arvoa tai tyyliä.

Talon ikääntyessä on rakennuksessa tehty eri aikoina useita peruskorjauksia. Merkittävimmät muutokset rakennuksen julkisivussa tapahtuivat Jyväskylän kaupungin 100-vuotisjuhlan alla 1930-luvulla, jolloin julkisivun koristeaiheita poistettiin ja yksinkertaistettiin. Sisäpuolella huonetiloja on muutettu useaan otteeseen käyttäjien muuttuessa ja tilatarpeiden kasvaessa. Kolmas kerros on rakennettu 1940- ja -50-luvuilla ja vuosina 1979-1980 rakennukseen tehtiin mittava sisätilojen peruskorjaus, jolloin sisääntuloaulan, portaikon ja juhlasalien peittoon maalatut koristemaalaukset palautettiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän kaupungintalon peruskorjauksen kustannukset kasvavat miljoonilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat