Kokeile kuukausi maksutta

Lähiöiden korjausurakka tarvitsee uusia teollisia ratkaisuja

Korjausrakentaminen on perinteisesti ollut hyvin käsityövaltaista. Edessä oleva 1960-70-lukujen lähiöiden ja kerrostalojen korjausurakka on kuitenkin niin mittava, että siitä ei selvitä ilman teollisen korjausrakentamisen ratkaisuja. Muutoin nyt välttämättömät energiakorjaukset uhkaavat jäädä kustannuspaineessa puolitiehen. Rakennusosien modularisointi ja tehdasvalmistus nopeuttavat tuotantoa, parantavat laatutasoa ja vähentävät kustannuksia.

Korjausrakentaminen on perinteisesti ollut hyvin käsityövaltaista. Edessä oleva 1960-70-lukujen lähiöiden ja kerrostalojen korjausurakka on kuitenkin niin mittava, että siitä ei selvitä ilman teollisen korjausrakentamisen ratkaisuja. Muutoin nyt välttämättömät energiakorjaukset uhkaavat jäädä kustannuspaineessa puolitiehen. Rakennusosien modularisointi ja tehdasvalmistus nopeuttavat tuotantoa, parantavat laatutasoa ja vähentävät kustannuksia.

image

Sitra teetätti 2008-2011 Aalto-yliopistolla tutkimuksen, jossa teollisen korjausrakentamisen mahdollisuuksia tarkasteltiin useasta eri näkökulmasta. Tiedon lisäämisen ohella taustalla oli halu kannustaa kiinteistö- ja rakennusalaa korjausikään tulevien rakennusten energiakorjauksiin. Tuloksena syntyi eri kustantajien kanssa kaikkiaan viisi julkaisua, joista tiistaina julkistettiin RIL:n ja Sitran opas Teolliset ratkaisut korjausrakentamisessa.

”Korjausrakentamiseen on tartuttava rivakasti ja lähdettävä kehittämään siihen teollisia ratkaisuja. Tämä on edellytys sille, että pääsisimme energiansäästötavoitteisiimme ja voisimme samalla parantaa 1960-70-lukujen kerrostalojen asumismukavuutta”, Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noponen toteaa.

Teollisia ratkaisuja esitetään talotekniikkakorjauksiin, julkisivuihin, lisäkerroksiin, parvekkeisiin, kylpyhuoneisiin ja hissi- ja porrasratkaisuihin. Näistä pitää saada mahdollisimman pitkälle tehdasolosuhteissa esivalmistettuja. Nyt haetaan siis uusia vaihtoehtoja, tehokkuutta, modulaarisuutta ja standardointia.

”Meillä on jo hyviä merkkejä tarvittavasta teollisesta osaamisesta. Kysyntää löytyy kotimaasta ja vientimahdollisuuksia läheltä”, Noponen toteaa.

Teollinen korjaus muuttaa rakentamisen prosesseja

Teollinen tuotanto muuttaa suunnittelua ja hankintamenettelyjä sekä kannustaa rakentamishankkeen osapuolten yhteistyöhön. Kaikella tavoitellaan nopeampia korjauksia, parempaa laatua ja kustannussäästöjä.

Tuoreen oppaan toinen kirjoittaja, tutkimushankkeen vetäjä Juha-Matti Junnonen Aalto-yliopistosta peräänkuuluttaa avoimuutta ja vaihtoehtojen tutkimista suunnitteluun, palvelujen hankintaan ja rakentamisen ratkaisujen hakemiseen. Erilaiset ratkaisut pitää saada kilpailemaan keskenään eikä niitä saa sitoa liiaksi etukäteen.

”Teolliset korjausrakentamisen ratkaisut vaativatkin nykyisistä urakkamalleista poikkeavaa lähestymistä. Tämä muuttaa sekä suunnittelua, urakan toteutusta että tuotannon hallintaa. Samalla se ohjaa rakentamishankkeen osapuolia tiiviimpään yhteistyöhön. Ja kun tieto kulkee, ovat asukkaatkin tyytyväisempiä korjausten toteuttamiseen”, Junnonen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lähiöiden korjausurakka tarvitsee uusia teollisia ratkaisuja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat