Kokeile kuukausi maksutta

PTT ennustaa asuntojen hintoihin laskua ja vuokriin nousua

Pellervon taloustutkimus PTT ennakoi tuoreessa asuntomarkkinaennusteessaan, että asuntojen hinnat laskevat hienoisesti vuonna 2012. Suomalaisilla asuntomarkkinoilla ei PTT:n näkemyksen mukaan ole tällä hetkellä asuntohintakuplaa ja vielä selvimmin näin on vuoden 2012 jälkeen. Asuntojen vuokriin tutkimuslaitos odottaa kuitenkin selvää nousua.

Pellervon taloustutkimus PTT ennakoi tuoreessa asuntomarkkinaennusteessaan, että asuntojen hinnat laskevat hienoisesti vuonna 2012. Suomalaisilla asuntomarkkinoilla ei PTT:n näkemyksen mukaan ole tällä hetkellä asuntohintakuplaa ja vielä selvimmin näin on vuoden 2012 jälkeen. Asuntojen vuokriin tutkimuslaitos odottaa kuitenkin selvää nousua.

image

PTT:n mukaan useat makrotalouden tekijät tukevat asuntojen hintojen nousua. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kasvu ja työttömyyden vähäiseksi jäävä kasvu. Lisäksi korot laskevat viime vuoden tasosta. Näiden makrotalouden muuttujien positiivisen vaikutuksen eliminoi kuitenkin niihin liittyvä epävarmuus.

Näiden perusteiden nojalla PTT arvioi asuntojen hintojen laskevan 1,8 prosenttia tänä vuonna. Maan sisäiset erot hintojen muutoksessa muodostuvat pienemmiksi kuin normaalivuonna, koska epävarmuus on yhteistä. Alueelliset erot hintamuutoksissa selittyvät lähtötilanteiden erolla ja erilaisella tulokehityksellä.

Asuntojen hinnat eivät romahda ensi vuonna, koska pankit ovat vakavaraisia ja kotitalouksilla on käytettävissä erilaisia joustoja lainanhoidon suhteen. Epävarmuuden hellittäessä asuntojen hinnat voivat PTT:n mukaan tehdä nopeankin nousupyrähdyksen.

Vuokrat kipuavat

PTT:n mukaan omistusasuminen on jo kolmatta vuotta peräkkäin poikkeuksellisen halpaa suhteessa vuokra-asumiseen. Tästä huolimatta uusien vuokrasopimusten vuokrat nousevat PTT:n arvion mukaan 4,2 prosenttia vuonna 2012. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa lisääntyvän epävarmuuden vuoksi.

PTT painottaa asuntopolitiikan vaikutusta kohtuuhintaisen asumisen edistämisessä. Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edellytys on riittävän suuri sekä sosiaalinen että vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto. Sosiaalisessa asuntotuotannossa kuntien rooli on keskeinen. Kunnilla on myös mahdollisuus edulliseen rahoitukseen globaalista rahoituskriisistä huolimatta.

Myös uskottava ja pitkäjänteinen maapolitiikka on kohtuuhintaisen asumisen edellytys. Tonttimaan tarjonta ei yksin riitä. Kunnan tulee tarvittaessa käyttää kaikkia mahdollisia keinoja varmistaakseen rakennusmaan tehokas käyttö.

Pienet kunnat kasvualueilla ovat yhteiskuntarakentamisen kannalta ongelmallisia. Kuntarakenneuudistuksen seurauksena kasvava kuntakoko mahdollistaa tehokkaamman yhteiskuntarakenteen suunnittelun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT ennustaa asuntojen hintoihin laskua ja vuokriin nousua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat