Kokeile kuukausi maksutta

Asbesti tappaa edelleen eri puolilla maailmaa

Maailman suurin asbestioikeudenkäynti päättyi Italiassa maanantaina. Sveitsiläinen miljardööri ja belgialainen paroni saivat 16 vuoden vankeustuomiot. Heidät määrättiin myös maksamaan korvauksia, joiden odotetaan nousevan kymmeniin miljooniin euroihin.

Maailman suurin asbestioikeudenkäynti päättyi Italiassa maanantaina. Sveitsiläinen miljardööri ja belgialainen paroni saivat 16 vuoden vankeustuomiot. Heidät määrättiin myös maksamaan korvauksia, joiden odotetaan nousevan kymmeniin miljooniin euroihin.

Miljardööri Stephan Schmidheiny, 64, ja paroni Jean-Louis Marie Ghislain De Cartier De Marchienne, 90, olivat konkurssiin ajautuneen Italian Eternit-yhtiön omistajia. He kiistivät syytteet eivätkä olleet läsnä oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynti alkoi vuonna 2009, kun asiaa oli tutkittu viisi vuotta.

Eternit valmisti Italiassa asbestisementtiä, jonka epäillään aiheuttaneen yli 3000 kuolemantapausta yhtiön tehtaissa ja niiden lähiseudulla. Asbestin käyttö on sittemmin kielletty Italiassa ja muualla EU:ssa.

”Asbesti on vaikuttanut työntekijöihin ja asukkaisiin. Se aiheuttaa yhä lisää kuolemantapauksia”, totesi syyttäjä Raffaele Guariniello.

Eternitillä oli maassa neljä tehdasta – kolme Pohjois-Italiassa ja yksi Etelä-Italiassa. Syyttäjän mukaan tehtaista levisi ilmaan asbestipölyä ja -kuituja.

Yhtiö sulki tehtaat vuonna 1986, kuusi vuotta ennen kuin asbestin käyttö kiellettiin Italiassa.

”Tuomio oli historiallinen”

Oikeudenkäyntiä pidetään mahdollisena ennakkotapauksena.

”Tuomio oli historiallinen. Taistelu asbestia vastaan ei pääty tähän, sillä tämä ei ole mikään paikallistason juttu vaan kansallinen kysymys, maailmanlaajuinen kysymys”, sanoi Italian terveysministeri Renato Balduzzi.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että asbestin aiheuttamiin sairauksiin kuolee yli 100000 ihmistä vuosittain. WHO:n mukaan asbestille altistuu edelleen 125 miljoonaa ihmistä työpaikoillaan eri puolilla maailmaa.

Muun muassa ranskalainen asbestiuhrien järjestö Andeva sai nyt toivoa.

”Kysymme Ranskan oikeusviranomaisilta, miksi tällaisia oikeudenkäyntejä voidaan järjestää Italiassa mutta ei Ranskassa”, kertoi ranskalaisasianajaja Jean-Paul Teissonniere.

Myös Sveitsissä on nostettu kanteita Eternitin entisiä omistajia vastaan. Tapaus todettiin kuitenkin vanhentuneeksi vuonna 2008.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asbesti tappaa edelleen eri puolilla maailmaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat