Lujabetoni ja YBT ostivat Betonimestareiden konkurssiin menneen Ruotsin elementtitehtaan

Lujabetoni Oy ja YBT Oy ovat ostaneet tasaosuuksilla Betongmästarna Sverige AB:n konkurssipesältä Öjebynin tehtaan koko omaisuuden ja Sundsvallin suunnittelutoimiston. Tehtaan liiketoimintaa jatketaan välittömästi. Sitä varten on perustettu uusi yhtiö Prefabmästarna AB. Ostetun tehtaan liikevaihto oli viime vuonna 225 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 25 miljoonaa euroa. Tehdas ja suunnittelutoimisto ovat työllistäneet yli sata henkeä, joita uusi yhtiö työllistää tilauskannan mukaan.

Lujabetoni Oy ja YBT Oy ovat ostaneet tasaosuuksilla Betongmästarna Sverige AB:n konkurssipesältä Öjebynin tehtaan koko omaisuuden ja Sundsvallin suunnittelutoimiston. Tehtaan liiketoimintaa jatketaan välittömästi. Sitä varten on perustettu uusi yhtiö Prefabmästarna AB. Ostetun tehtaan liikevaihto oli viime vuonna 225 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 25 miljoonaa euroa. Tehdas ja suunnittelutoimisto ovat työllistäneet yli sata henkeä, joita uusi yhtiö työllistää tilauskannan mukaan.

Tehdas käsittää 12 hehtaarin tontilla sijaitsevat yhteensä 9 000 neliön tuotantolaitokset sekä laajan kone- ja laitekannan. Tehtaan tuotevalikoimiin kuuluvat seinäelementit, runkoelementit, ontelolaatat, kuorilaatat, sokkelielementit, tukimuurit ja erilaiset erikoistuotteet.

”Panostamme voimakkaasti toiminnan jatkamiseen ja sen kehittämiseen. Tehtaan tuotevalikoima käsittää kaikki tuotteet suunnittelusta asennukseen, ja sillä on merkittävä asema koko Ruotsin betonielementtimarkkinoilla. Tehdas pystyy tekemään hyvin kattavia kokonaistoimituksia kaikentyyppisiin rakennuskohteisiin”, Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo sanoo.

Molemmat uudet omistajat ovat toimineet jo pitkään Ruotsin betonimarkkinoilla. Lujabetoni on toiminut Ruotsin valmisbetonimarkkinoilla vuodesta 2002. YBT:n tuotannosta on jo vuosia mennyt lähes puolet Ruotsin markkinoille.

”Olemme kartoittaneet Ruotsin markkinoille laajentumista jo pidempään. Uskon vahvasti yhteistyömme toimivuuteen Lujabetonin kanssa. YBT:n tuotanto on painottunut lähinnä seinärakenteisiin, ja yhteistyö ostetun yhtiön kanssa vahvistaa molempien toimintaa Ruotsin markkinoilla”, YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen kertoo.

Konkurssin taustalla Stockholmsarenanin elementtiurakka

Betongmästarna Sverige AB oli osa suomalaista Betonimestarit-ryhmää. BM Sverige ajautui konkurssiin keväällä, kun yhtiön ja Peabin väliset neuvottelut Stockholmsarenan elementtiurakan muutos- ja lisätöistä kariutuivat. Kyseessä oli todella suuren mittaluokan urakka, sillä jo alun perin urakan arvo oli 26 miljoonaa euroa. Urakka kuitenkin paisui vielä huomattavasti alkuperäisestä, ja yhtiöt ajautuivat kiistaan lisätöiden maksamisesta.

Koska lisä- ja muutostyöt olivat arvoltaan yli puolet alkuperäisestä urakkasummasta, neuvottelujen keskeytyminen aiheutti BM Sverigen maksuvalmiuskriisin. Tämän seurauksena BM Sverige jätti konkurssihakemuksen Piteån käräjäoikeuteen 23.5.2012.

Betonimestarit Oy:n perustaja ja pääomistaja Seppo Saarelaisen sijoitusyhtiö Invest Saarelainen Oy omisti puolet BM Sverigen osakkeista.

Betonimestarit kertoi keväällä, että BM Sverige ja Betonimestarit-ryhmän Suomen yksiköt olivat liiketoimintojen osalta täysin erillisiä. Ruotsin ja Suomen yhtiöiden välillä ei ollut myöskään mitään yhteisiä vastuita. Siten Ruotsin yhtiön konkurssilla ei Betonimestareiden mukaan ole minkäänlaista vaikutusta Suomen yksiköiden liiketoimintaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lujabetoni ja YBT ostivat Betonimestareiden konkurssiin menneen Ruotsin elementtitehtaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat