Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n kannattavuus heikko heinä-syyskuussa

SRV:n liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta samaan aikaan yrityksen kannattavuus oli heikko. Yhtiön tulos painui miinukselle, kuten myös liikevoitto. ”Liikevaihdon 15 prosentin kasvu alkuvuonna on hedelmää parin viime vuoden onnistuneesta tilaushankinnasta, mutta kolmannen neljänneksen tulos oli meille selvä pettymys. Hyvin alkaneen kehityksen pilasivat muutamassa kiinteähintaisessa urakassa tehdyt kate-ennusteiden heikennykset”, toimitusjohtaja Jukka Hienonen toteaa.

SRV:n liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta samaan aikaan yrityksen kannattavuus oli heikko. Yhtiön tulos painui miinukselle, kuten myös liikevoitto. ”Liikevaihdon 15 prosentin kasvu alkuvuonna on hedelmää parin viime vuoden onnistuneesta tilaushankinnasta, mutta kolmannen neljänneksen tulos oli meille selvä pettymys. Hyvin alkaneen kehityksen pilasivat muutamassa kiinteähintaisessa urakassa tehdyt kate-ennusteiden heikennykset”, toimitusjohtaja Jukka Hienonen toteaa.

image

Hienosen mukaan toimialan näkymät loppuvuoden sekä ensi vuoden osalta kannustavat varovaisuuteen.

”Vielä alkuvuonna konsernin kannattavuus parani selvästi edellisvuodesta, joskaan voittomarginaali ei ole lähelläkään ambitiotasoamme. Kotimaan liikevaihtomme kasvoi seitsemän prosenttia, mutta kasvusta huolimatta kannattavuus ei ole tyydyttävällä tasolla toiminnan painottuessa vielä matalakatteiseen urakointiin.”

SRV korjasi 10. syyskuuta koko vuoden tulosohjaustaan, sillä yrityksen kolmen kiinteähintaisen urakan katearviot laskivat yhteensä noin kolme miljoonaa euroa. Yritys arvioi kuitenkin koko vuoden tuloksensa ennen veroja olevan voitollinen. Liikevaihdon yritys puolestaan arvioi olevan vähintään edellisen vuoden 672,2 miljoonan euron tasolla.

”Kilpailu kiinteähintaisista urakoista on kiristynyt taloustilanteen myötä, mikä on heikentänyt niiden katetasoa. Olemme strategiamme mukaisesti keskittyneet aiempaa selkeämmin hankkeisiin, joissa pystymme parhaiten tuomaan osaamiseemme perustuvaa lisäarvoa asiakkaalle. Urakkatyyppien keskinäisen painopisteen muutos näkyy nykyisessä tilauskannassamme, ja uusien kiinteähintaisten urakoiden määrä on selvästi laskenut edelliseen vuoteen verrattuna.”

SRV-konserni
7–9 2012/7–9 2011

  •     Liikevaihto milj. euroa 155,8/136,3
  •     Liikevoitto % -0,3/0,2
  •     Tulos ennen veroja milj. euroa -2,1/-1,5

1-9 2012/1-9 2011

  •     Liikevaihto milj. euroa 466,2/405,5
  •     Liikevoitto % 1,0/0,2
  •     Tulos ennen veroja milj. euroa 0,6/-1,6
  •     Omavaraisuusaste % 28,5/30,9
  •     Tase milj. euroa 625,8/577,3
  •     Henkilöstö (keskimäärin) 1000/864
  •     Tilauskanta  milj. euroa 747,1/862,3

 

Kotimaan liiketoiminta

SRV:n kotimaan liiketoiminnan liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä 139,7 miljoonaan euroon vertailujakson 128,3 miljoonasta eurosta. Liikevoitto sen sijaan supistui 1,9 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 2,4 miljoonasta eurosta.

Liikevoiton laskuun vaikutti toimitilarakentamisen matala kannattavuustaso tilauskannan urakointipainotteisuuden ja katetason laskun sekä rakennuskustannusten nousun takia.

”Asuntorakentaminen ja -kauppa ovat Suomessa pysyneet hyvällä tasolla. Alkuvuonna liikevaihto kasvoi yli kolmanneksella. Matala korkotaso ja kuluttajien luottamus omaan talouteensa ovat pitäneet asuntojen myynnin vakaana talousuutisten ajoittaisesta levottomuudesta huolimatta”, Hienonen sanoo.

Syyskuun lopussa SRV:llä oli rakenteilla 2 126 asuntoa, kun viime vuonna luku oli 2 504. Lisäksi SRV saneeraa 300 asuntoa Helsingissä. Rakenteilla olevasta tuotannosta 81 prosenttia oli urakoituja asuntoja tai myytyä omaa tuotantoa.

”Tavoitteemme on parantaa kannattavuuttamme lisäämällä omakehitteisten hankkeiden määrää ja vähentämällä kilpailu-urakoinnin osuutta. Uskon, että pystymme hyödyntämään SRV:n innovatiivisen hankekehityksen tarjoamia mahdollisuuksia heikentyvässä talousympäristössäkin.”

Kansainvälinen liiketoiminta

Konsernin kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto kipusi kolmannella neljänneksellä 16,1 miljoonaan euroon edellisen vuoden vastaavan jakson 7,8 miljoonasta. Kansainvälisen liiketoiminnan tulos pysyi kuitenkin edelleen negatiivisena. Tappio oli nyt -1,1 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden heinä-syyskuussa oli -1,4 prosenttia.

”Venäjään painottuvan kansainvälisen liiketoimintamme liikevaihto puolitoistakertaistui, mutta tappiotaso on pysynyt vakaana. Suhde johtuu liiketoiminnan painottumisesta hankekehitykseen, jolloin tuottojen kotiutus tehdään vasta kohteen myynnin toteutuessa”, Hienonen toteaa.

Hienosen mukaan Pearl Plaza -kauppakeskushanke Pietarin lähistöllä on edennyt rohkaisevasti. Tiloista yli 70 prosenttia on varattu, kun kauppakeskuksen avaamiseen on vielä vajaa vuosi. SRV on käynnistämässä myös Pietarin keskustan itäpuolelle sijoittuva Septem City -hanketta.

”Venäjän kiinteistömarkkinoiden elpyminen rahoituskriisin aiheuttamasta lamasta edesauttaa hankkeidemme käynnistymistä. Venäjän hankkeidemme rahoituskapasiteetin turvaamiseksi meillä on kaksi rahoituskumppanuusjärjestelyä.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n kannattavuus heikko heinä-syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat