Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenrannan teknillinen yliopisto rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimalan

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kampukselle rakennetaan iso aurinkovoimala. Yliopiston mukaan 220 kilowatin aurinkovoimala on Suomen suurin. Voimala on osa LUT:n Green Campusta, johon kuuluvat muun muassa 20 kilowatin tuulivoimala, älykäs sähköverkko sekä sähköajoneuvoja. Voimalan piikidepaneelit sijoitetaan yliopiston etupihalle ja rakennusten katoille. Aurinkopaneelien pinta-alaksi tulee noin 1 500 neliömetriä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kampukselle rakennetaan iso aurinkovoimala. Yliopiston mukaan 220 kilowatin aurinkovoimala on Suomen suurin. Voimala on osa LUT:n Green Campusta, johon kuuluvat muun muassa 20 kilowatin tuulivoimala, älykäs sähköverkko sekä sähköajoneuvoja. Voimalan piikidepaneelit sijoitetaan yliopiston etupihalle ja rakennusten katoille. Aurinkopaneelien pinta-alaksi tulee noin 1 500 neliömetriä.

”Suomessa ei ole aiemmin rakennettu näin suurta aurinkovoimalaa, joten sen suunnittelu ja rakentaminen tuovat arvokasta tietoa aurinkovoimalan toteuttamisesta pohjoisen olosuhteissa. Valmistuttuaan aurinkovoimala toimii sähköenergian tuotannon lisäksi tutkimus- ja opetuslaboratoriona, jossa selvitetään muun muassa aurinkokennojen verkkoliityntöjen toteutusta ja toimivuutta. Aidot tutkimusvälineet ja todelliset käyttöolosuhteet parantavat kokeellisen ja teoreettisen tutkimuksen laatua”, professori Jero Ahola kertoo.

LUT:n sähkönkulutus oli 7 200 megawattituntia vuonna 2011. Uusi aurinkovoimala tuottaa vuosittain noin 160 megawattituntia. Kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähköenergia korvaa ostosähköä. Osaan aurinkopaneeleita asennetaan aurinkopaneeleiden kääntölaite, joka suuntaa paneelit kohti aurinkoa. Kesäaikaan paneelien keräämä energiamäärä lisääntyy kääntölaitteen ansiosta 20–40 prosenttia.

Paneelit ovat pitkäikäisiä laitteita. Valmistajat takaavat, että 25 vuoden käytön jälkeen paneeleiden nimellistehosta on jäljellä yli 80 prosenttia. Paneelien hankkimisen ja asentamisen jälkeen aurinkoenergian tuottaminen on ilmaista: aurinkoa riittää, sen hyödyntäminen ei saastuta eikä sen tuottaminen synnytä melua. Aurinkosähköjärjestelmät ovat asennuksen jälkeen lähes huoltovapaita, vain paneelien puhdistus ajoittain on tarpeellista.

Euroopassa aurinkoenergian tuottaminen on iso bisnes. Saksa on suurin tuottaja, Italia kakkosena ja Espanja kolmantena. Saksassa suurin osa aurinkosähköstä tuotetaan yksityisten kiinteistöjen ja maatilojen yhteydessä olevilla aurinkokennoilla, kun taas Espanjassa on keskitytty suuriin aurinkopuistoihin.

Suomi on lähes Keski-Euroopan veroinen alue aurinkoenergian tuotannon kannalta. Pimeitä talvia kompensoi valoisa kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri. Lisäksi Suomen etuna on matala ympäristön lämpötila, joka parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta. Aurinkopaneelit toimivat sitä paremmin, mitä kylmempää on.

LUT:n lisäksi hankkeeseen osallistuu Suomen yliopistokiinteistöt Oy, joka omistaa yliopiston käytössä olevat kiinteistöt.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lappeenrannan teknillinen yliopisto rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimalan”

  1. Olisi mukava tietää rakennuskustannus esim. tuotettua MWh
    kohden vuositasolla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat