Asuntoturva: Isojen asuntojen hinnoissa ja vuokrissa laskupaineita

Asuntosijoitusten varainhoitoyhtiö Asuntoturva arvioi markkinakatsauksensa perusskenaariossa, että asuntojen markkinatilanne kehittyy tänä vuonna kaksijakoisesti. Pienten asuntojen kysyntä kasvaa sekä vuokra- että asuntokauppamarkkinassa. Sen sijaan suurempien ja arvokkaampien asuntojen osalta tarjonta kasvaa, ja siten sekä vuokrien että hintojen oletetaan laskevan tai pysyvän korkeintaan nykytasolla.

Asuntosijoitusten varainhoitoyhtiö Asuntoturva arvioi markkinakatsauksensa perusskenaariossa, että asuntojen markkinatilanne kehittyy tänä vuonna kaksijakoisesti. Pienten asuntojen kysyntä kasvaa sekä vuokra- että asuntokauppamarkkinassa. Sen sijaan suurempien ja arvokkaampien asuntojen osalta tarjonta kasvaa, ja siten sekä vuokrien että hintojen oletetaan laskevan tai pysyvän korkeintaan nykytasolla.

Asuntoturvan mukaan suurempien ja arvokkaampien asuntojen hintojen laskupaineista on ollut koko ajan kasvavia merkkejä markkinoilla. Yhtiö arvioi, että paine kasvaa vuonna 2013 entisestään ja hinnat alkavat valua alaspäin. Erittäin matala korkotaso voi silti pitää hinnat lähes ennallaan. Tässä skenaariossa korkotaso pysyy kuitenkin alhaalla heikon talouskasvun vuoksi, ja siten heikon ostovoiman vuoksi hinnat tuskin nousevat tässäkään tilanteessa. Jos taas korkotaso nousee, tuo se todennäköisesti hintoja alaspäin, ellei talous kasva merkittävää vauhtia, mikä ei näytä todennäköiseltä.

Sen sijaan pienten asuntojen osalta alkanut vuosi näyttää tasaiselta. Kysyntä niin vuokrapuolella kuin asuntokaupassakin on tasaisen vahvaa. Asuntoturvan analyysien perusteella pienten asuntojen vuokrat nousevat vuonna 2013 maltillisesti ja hinnat olettavasti kohoavat ainakin yksiöissä. Asuntoturva olettaa kaksioiden tarjonnan kasvavan niin myynti- kuin vuokrauspuolella, ja siten kaksioissa saatetaan nähdä erilaisia vuokra- ja hintakehityksiä eri kaupungeissa ja kaupunginosissa.

Lopuksi Asuntoturva toteaa, että suomalaisten asuntomarkkinoiden velalla rahoitetut juhlat eivät tänä vuonna välttämättä pääty pakkomyynteihin, mutta yleiseen epävarmuuteen on syytä varautua. Tämä luo mahdollisuuksia niille, joiden rahoitusasema on vahva.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntoturva: Isojen asuntojen hinnoissa ja vuokrissa laskupaineita”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi