Kokeile kuukausi maksutta

Fennovoima aloittaa neuvottelut myös Rosatomin kanssa

Fennovoima kutsuu Rosatomin suoriin neuvotteluihin ydinvoimalaitoksen toimittamisesta Pyhäjoelle. Neuvottelut venäläisyhtiön kanssa alkavat välittömästi. Samalla Fennovoima jatkaa edelleen neuvotteluja myös japanilaisen Toshiban kanssa. Sen sijaan Olkiluodon kolmosvoimalan toimittaja, ranskalainen Areva on nyt pudonnut Fennovoiman mahdollisten voimalatoimittajien listalta. Fennovoima valitsee toimittajan tämän vuoden aikana.

Fennovoima kutsuu Rosatomin suoriin neuvotteluihin ydinvoimalaitoksen toimittamisesta Pyhäjoelle. Neuvottelut venäläisyhtiön kanssa alkavat välittömästi. Samalla Fennovoima jatkaa edelleen neuvotteluja myös japanilaisen Toshiban kanssa. Sen sijaan Olkiluodon kolmosvoimalan toimittaja, ranskalainen Areva on nyt pudonnut Fennovoiman mahdollisten voimalatoimittajien listalta. Fennovoima valitsee toimittajan tämän vuoden aikana.

Fennovoima on kiinnostunut Rosatomin keskisuureksi luokiteltavasta 1 200 megawatin AES-2006-painevesilaitoksesta. Jos Fennovoima valitsee toimittajaksi Rosatomin, laitostyyppi päivitetään vastaamaan uusimpia suomalaisia turvallisuusvaatimuksia. Parhaillaan Rosatomilla on tilaukset rakentaa 19 vastaavantyyppistä voimalaa eri puolille maailmaa. Lisäksi yhtiö rakentaa kahdeksaa reaktoria kotimaassaan Venäjällä.

Fennovoima aloitti helmikuun lopulla suorat neuvottelut Toshiban kanssa ydinvoimalan toimittamisesta. Toshiban kanssa neuvotellaan suuren, 1 600 megawatin kiehutusvesilaitoksen toimituksesta.

Samalla kun Fennovoima on neuvotellut Toshiban kanssa suuresta voimalasta, Fennovoima on kartoittanut keskisuurten, 1 000-1 300 megawatin reaktoreiden sopivuutta hankkeeseensa. Kartoitus päättyi maaliskuun lopussa. Sen myötä Rosatom kutsuttiin nyt neuvotteluihin, kun taas kartoituksessa esillä olleet Arevan ja Areva/Mitsubishin reaktorit on tiputettu pois ehdokkaiden joukosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Fennovoima aloittaa neuvottelut myös Rosatomin kanssa”

  1. Onhan jo aikaisemminkin todettu napurin ydinvoimatekniikan toimivuus.

    Suomen ensimäiset ydinvoimaloitten perustekniikka on ent. Neuvostoliitosta; Atomenergoexport toimittamat Loviisa-1 ja Loviisa-2
    Tosin pääosin käytettiin länsimaista teknikaa säätöihin ja valvontaan, mutta toiminassa vieläkin ovat. Pieniähän ne; 488 MW mutta kuitenkin.

    Erittäin hyvä, että Olkiluoto-3 räpellyksen Arevaa ei edes otettu mukaan. Tuleeko se laitos koskaan valmiiksi, jää nähtäväksi.

  2. Jos naapurimaan osaajilla on jo nyt noin monta vaativaa hanketta kotimaassaan niin onko järkevää ja perusteltua toivoa pusertamaan heitä samojen aikataulujen sisälle myös meille yhtä voimalaa? Tulee rakentajan näkökulmasta mieleen, että tingitäänkö realistiseta turvallisuusnäkökulmasta lopulta kansakunna turvallisuuden hinnalla?

Vastaa