Kokeile kuukausi maksutta

Selvitys: Pk-seudun asumismenot nousseet monille kohtuuttomiksi

Pääkaupunkiseudun vajavainen asuntotuotanto ja samanaikainen voimakas väestönkasvu Helsingin seudulla ovat yhdessä kiristäneet pahasti alueen asuntomarkkinoita muuhun Suomeen verrattuna ja ajaneet erityisesti pienituloiset entistä ahtaammalle. Tämä vaikuttaa myös yritysten työvoiman saantiin. Nämä seikat käyvät ilmi yleishyödyllisen Y-Säätiön tilaamasta ja Kaupunkitutkimus TA Oy:n toteuttamasta tuoreesta selvityksestä.

Pääkaupunkiseudun vajavainen asuntotuotanto ja samanaikainen voimakas väestönkasvu Helsingin seudulla ovat yhdessä kiristäneet pahasti alueen asuntomarkkinoita muuhun Suomeen verrattuna ja ajaneet erityisesti pienituloiset entistä ahtaammalle. Tämä vaikuttaa myös yritysten työvoiman saantiin. Nämä seikat käyvät ilmi yleishyödyllisen Y-Säätiön tilaamasta ja Kaupunkitutkimus TA Oy:n toteuttamasta tuoreesta selvityksestä.

Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto laahaa pahasti jäljessä tavoitteistaan: vuodesta 2008 alkaen on joka vuosi jääty keskimäärin kolmannes 12 500 uuden asunnon tavoitteesta. Helsingin asuntotuotanto kääntyi laskuun vuonna 2004, jolloin puolestaan väestönkasvu lähti nousuun. Vuonna 2012 Suomen väestönkasvusta 70 prosenttia tuli Helsingin seudulta.

”Asuntojen hintojen nousu ylittää pääkaupunkiseudulla ansiotason, rakennuskustannusten ja kuluttajahintojen nousun”, tutkija Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy:stä toteaa.

Pääkaupunkiin on syntynyt kasvava väliinputoajien joukko, joiden asumistilanne on epävarma ja joille nousevat hinnat ovat liikaa. Tämä ilmenee muun muassa asunnottomuuden kasvuna Helsingissä, missä asunnottomien määrä lisääntyi viidenneksellä vuonna 2012.

Selvityksen mukaan asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen ylärajat ovat jääneet jälkeen markkinavuokrista erityisesti pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi 30 neliön vapaarahoitteisen vuokra-asunnon mediaanivuokra Helsingissä on noin 600 euroa kuukaudessa, mutta yksinasuvalla asumistuessa huomioitavien asumismenojen yläraja on 342 euroa kuukaudessa. Uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat ovat yleensä keskimääräistä huomattavasti korkeampia.

”Asumistuen vaatimattomat korotukset on toteutettu samansuuruisina kaikilla alueilla vuokratasosta riippumatta. Tämän seurauksena asumistuki on noussut suhteessa vähiten siellä, missä tukea tarvittaisiin eniten, eli pääkaupunkiseudun pienissä asunnoissa. Tämä on vaikeuttanut erityisesti Helsingin pienituloisten yksinasuvien asemaa ja lisännyt riippuvuutta toimeentulotuesta”, Laakso sanoo.

Aran rahoittama vuokra-asuntokanta painottuu perheasuntoihin. Yksinasuvien määrän kasvaessa pienten valtion tukemien vuokra-asuntojen vähäinen tarjonta yhdessä vuokrien kalleuden kanssa ohjaa kysyntää pieniin vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhde kiihdyttää vuokrien nousua.

”Liian kallis asuminen estää pahimmillaan ihmisiä muuttamasta pääkaupunkiseudulle töihin ja toimii näin talouden ja hyvinvoinnin jarruna”, Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen kertoo.

Selvityksen mukaan Helsingin seutu tarvitsee kipeästi lisää tuettuja asumismuotoja. Parhaat keinot tuoda oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta takaisin asuntomarkkinoille ovat yksinkertaiset. Liian pieni asuinkerrostalotonttien kaavavaranto on kohtuuhintaisen asuntotuotannon pullonkaula. Tarvitaan uuden kerrostalorakentamiseen soveltuvan tonttimaan pitkäjänteistä kaavoitusta ja asuntojen rakentamista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selvitys: Pk-seudun asumismenot nousseet monille kohtuuttomiksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat