Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n liikevaihto ja kannattavuus heikkenivät vuonna 2013

YIT:n liikevaihto ja tulos heikkenivät vuonna 2013. Suomessa katetta heikensi toimitilarakentamisen vaikeudet ja se, että asuntoja jouduttiin kysynnän vaikeutumisen vuoksi myymään sijoittajille vuokra-asunnoiksi. Venäjällä mutta ruplan devalvoituminen heikensi tulosta, vaikka toiminta kasvoikin edelleen.

YIT:n liikevaihto ja tulos heikkenivät vuonna 2013. Suomessa katetta heikensi toimitilarakentamisen vaikeudet ja se, että asuntoja jouduttiin kysynnän vaikeutumisen vuoksi myymään sijoittajille vuokra-asunnoiksi. Venäjällä mutta ruplan devalvoituminen heikensi tulosta, vaikka toiminta kasvoikin edelleen.

image

Rakentamisen liikevaihto heikkeni Suomessa, mutta kasvoi kansainvälisessä toiminnassa. Liikevoittoprosentti heikkeni kuitenkin sekä Suomessa että kansainvälisessä toiminnassa.

Markkinanäkymien epävarmuuden vuoksi YIT pudotti strategista vuotuista kasvutavoitettaan. Se on nyt 5-10 prosenttia aiemman yli 10 prosentin sijaan. 

”Kannattavuus on nyt kasvua tärkeämpää”, sanoi toimitusjohtaja Kari Kauniskangas. Liiketuloksessa YIT tavoittelee kuluvana vuonnakin 7,5-8,5 prosentin tasoa, mitä voi varsinkin kilpailijoihin verrattuna pitää hyvänä.

”Olen monelta osin tyytyväinen saavutuksiimme vuoden 2013 haastavassa markkinaympäristössä. Venäjän asuntomyynti jatkoi kasvuaan, ja Baltiassa ja keskisessä Itä-Euroopassa kehitys jatkui myönteisenä  toiminnan painopisteen kääntyessä omaperusteiseen asuntotuotantoon. Infrapalveluissa liiketoiminta sujui kokonaisuutena myönteisesti”, Kauniskangas sanoi..

”Toimitilamarkkinoiden heikkous ja kuluttajien varovaisuus Suomen asuntomarkkinoilla vaikuttivat kuitenkin negatiivisesti tulokseemme ja taseeseemme. Tämän seurauksena keskityimme loppuvuoden aikana myynnin, kassavirran ja kustannustehokkuuden parantamiseen sekä pääomankäytön tehostamiseen”, Kauniskangas totesi.

”Onnistuimme neljännellä kvartaalilla muun muassa myymään toimitilahankkeita ja pienentämään valmiiden myymättömien asuntojen varantoa. Tämä näkyi hyvänä kassavirtana sekä nettovelan ja sitoutuneen pääoman kääntymisenä laskuun. Lisäksi olemme sopeuttaneet kustannusrakennettamme vastaamaan nykyistä markkinatilannetta erityisesti Suomessa”, Kauniskangas jatkoi.

Suomessa YIT on joutunut turvautumaan vanhaan suhdannekeinoon eli vaihtamaan gryndiin suunnittelemansa asuntoaloitukset vuokra-asunnoiksi, mikä tarkoittaa käytännössä alennusmyyntiä. Icekapital on ollut yksi keskeisistä ostajiasta. Tällä linjalla jatketaan edelleen ja Icekapitalin kanssa on solmittu esisopimus 300 asunnon rakentamisen aloittamisesta tänä vuonna. Vaikka kate pieneneekin saa YIT tällä tavalla pääoman kiertämään, mikä tukee strategista tavoitetta nostaa sijoitetun pääoman tuotto vielä 20 prosenttiin.

Toinen painopisteen muutos on ollut suuntautuminen entistä voimakkaammin kerrostaloasuntojen ja kohtuuhintaisten asuntojen rakentajaksi, sillä viime kesänä YIT joutui antamaan jopa tulosvaroituksen rivitalojen heikentyneen kysynnän vuoksi. Positiivinen uutinen asuntomarkkinoilla oli se, että myynti kuluttajille piristyi loppuvuonna.

Toimitilarakentamisen vaikeuksiin vaikutti muun muassa sijoittajien kohonneet tuottovaatimukset. YIT onnistui kuitenkin myymään sijoittajille Tikkurilan Dixien ja Espoonlahden MotorCenterin. Työkantaa tulee lähivuosina pitämään korkealla Keski-Pasilan rakentaminen.

Infrapuolella uusia töitä ovat Länsimetron jo yhdeksäs urakka ja Kehä III:n kunnostushanke. Omaperusteisia tuulivoimaloita yhtiö pääsee rakentamaan ensi vuonna.

Venäjällä kasvua ja kannattavuutta leikkasi ruplan devalvoituminen 11 prosentilla. Samalla Venäjän BKT:n kasvuennusteita on pienennetty. YIT:n kasvu Venäjällä kuitenkin jatkui ja hinnat pysyivät ainakin YIT:n tuotesortimentissa vakaina. Kysyntä jatkui tammikuussa hyvänä. Pietarin markkinoiden notkahdus on YIT:n osalta oiennut ja viime vuonna aloitettujen hankkeiden kysyntä on ollut lupaava. Pietarissa YIT on aloittanut jättihankkeidensa Pushkinin ja Novo Orlovskin rakentamisen. Moskovan alueella sen sijaan on ollut hieman takapakkia viranomaisprosessin aiheuttaminen viivästysten vuoksi. Vahvin kasvu YIT:llä on tullut Pietarin ja Moskovan ulkopuolelta, kuten Donin Rostovista ja Jekaterinburgista.

YIT:n investointien painopiste on Kauniskankaan mukaan jatkossa kasvavilla markkinoilla eli Suomen ulkopuolella. Suomessa asuntoaloituisten odotetaan VTT:n mukaan vähenevän tänä vuonna ja samalta näyttää tilanne myös Tsekissä ja Slovakiassa. Baltiaan ennustetaan kasvua matalalta tasolta. Venäjällä asuntomarkkinoiden odotetaan kasvavan, mutta aiempia vuosia hitaammin.

Toimitilamarkkinoiden odotetaan pysyvän heikkoina Suomessa ja myös infrarakentamisen volyymin odotetaan laskevan hieman.

YIT-konserni 1-12 2013/1-12 2012
(konserniraportoinnin mukaiset luvut)

  • Liikevaihto milj. euroa 1 858,8/ 1 959,0
  • Liikevoitto % 8,2/ 10,3
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 122,8/ 169,6
  • Tilauskanta milj. euroa 2 713,7/ 2 765,1
  • Tase milj. euroa 2 552,6/ 2 341,3
  • Omavaraisuusaste % 37,8/ 43,1
  • Henkilöstö (kauden lopussa) 6 172/ 6 691

YIT-konserni 10-12 2013/10-12 2012

  • Liikevaihto milj. euroa 521,3/ 555,4
  • Liikevoitto % 7,9/ 12,2
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 32,5/ 59,1
Suomen rakentamispalvelut
Kotimaan rakentamispalveluiden liikevaihto heikkeni 8 prosenttia 1 219,8 miljoonaan euroon vuonna 2013. Segmentin liikevoitto putosi peräti 30 prosenttia 94,5 miljoonaan euroon. Suomen rakentamispalvelujen tilauskanta heikkeni edellisestä vuodesta 5 prosenttia, 1 428,2 miljoonaan euroon.
Kansainväliset rakentamispalvelut
YIT:n kansainvälisten rakentamispalveluiden liikevaihto koheni viime vuonna 4 prosenttia 621,2 miljoonaan euroon. Samaan aikaan segmentin liikevoitto putosi 11 prosenttia, 71,9 miljoonaan euroon. Segmentin tilauskanta kasvoi 2 prosenttia 2 713,7 miljoonaan euroon. 
YIT päivitti tulosjulkistuksen yhteydessä strategisia tavoitteitaan vuosille 2014-2016. Muutoksen taustalla on vallitseva markkinaympäristö ja tavoitteena kassavirta- ja sijoitetun pääoman tuottotavoitteiden saavuttamisen varmistaminen. Kesäkuussa 2013 yhtiö arvioi liikevaihtonsa kasvun olevan yli 10 prosenttia vuodessa. Uusi arvio kasvusta on 5-10 prosenttia vuodessa. Muut kesäkuussa julkistetut tavoitteet säilyivät ennallaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n liikevaihto ja kannattavuus heikkenivät vuonna 2013”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat