Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistösijoittaminen yhä useamman ulottuville

Kiinteistösijoitusrahastot, yhteissijoitukset ja sijoitusklubit keräävät yhä enemmän sijoituksia. Eläkeyhtiöt päättivät hajauttaa viime vuonna kiinteistösijoituksiaan ulkomaille ja rahastoihin.

Suomalaiset kiinteistöt kiinnostivat sijoittajia viime vuoden lopulla enemmän kuin vuosiin. Loka-joulukuussa 2013 tehtiin kiinteistökauppoja yli 1,1 miljardilla eurolla. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuonna 2008 alkaneen pankkikriisin, kun yksittäisen vuosineljänneksen volyymi ylitti Suomessa miljardin euron rajan.

Suomen kiinteistömarkkinoiden suurin toimijaryhmä ovat edelleen kotimaiset institutionaaliset sijoittajat. Viime vuonna sekä institutionaaliset sijoittajat että muut sijoittajat toivat suorien kiinteistösijoitusten rinnalle epäsuoria sijoitusmuotoja eli esimerkiksi erilaisia rahastoja ja joint venture -rakenteita eli yhteissijoituksia ja sijoitusklubeja.

Suomalaiset eläkeyhtiöt uusivat viime vuonna sijoitusstrategioitaan ja ilmoittivat, että ne hajauttavat jatkossa kiinteistösijoituksiaan myös ulkomaille.

Epäsuorat kiinteistösijoitustavat eli esimerkiksi uudet kiinteistörahastot tekivät viime vuonna aktiivisesti kauppaa. Aktiivisimpia ostajia olivat viime vuonna kotimaiset kiinteistösijoitusrahastot, jotka vastasivat noin kolmanneksesta viime vuoden kauppavolyymistä. Suuri osa näistä kaupoista tehtiin uusien, viime vuonna perustettujen rahastojen nimiin. Esimerkiksi OP-Pohjola, LähiTapiola ja Ålandsbanken perustivat erikoissijoitusrahastoja, jotka avasivat kiinteistösijoituskenttää uudella tavalla pienemmillekin sijoittajille.

Viime vuoden kiinteistökauppajakauma oli alkuvuodesta poikkeuksellinen. Asuntosalkkujen ja hoivakiinteistöjen osuus nousi tammi-syyskuussa jopa 45 prosenttiin kokonaiskauppavolyymistä. Perinteisesti suosituimmista toimisto- ja liikekiinteistöistä tehtiin alkuvuodesta kauppoja hyvin vähän.

Lue lisää Rakennuslehden Suurimmat –erikoisnumerosta, jossa on arvioitu loppuvuotta ja esimerkiksi Ilmarisen, Varman, Spondan ja Cityconin viime vuoden toimintaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistösijoittaminen yhä useamman ulottuville”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat