Lahden kisastadion käyttökieltoon, korjaajia haetaan pikavauhtia

Lahden stadionin romahdusvaara johti siihen, että kaupungin rakennusvalvonta määräsi rakennuksen käyttökieltoon 10. heinäkuuta lähtien. Rakenteiden vahvistustoimet aloitetaan sen jälkeen. Käyttökielto koskee myös rakennuksen sisätiloja, joissa terveysvalvonta on todennut sisäilmaongelmia. Rakennuksessa työskentelee enimmillään noin sata henkilöä.

Stadionin katsomon katon vetotangot on toteutettu vastaavana KA-jännebetonirakenteena kuin Jyväskylässä romahtaneen vesitornin rakenteet. Ongelmarakenteessa on käytetty saksalaista, erityisen korroosioherkkää Sigma Ovat -terästä. Tämän teräksen käyttö kiellettiin sekä Saksassa että Suomessa vuodesta 1978 lähtien.

Rakennuslehti uutisoi stadionin romahdusvaarasta huhtikuun alkupuolella. Lahden rakennusvalvonta teetätti kahdessa viikossa uuden selvityksen stadionin kunnosta. Rakennusvalvonnan johtaja Raimo Luukan mukaan turvallisuuden sataprosenttinen takaaminen olisi vaatinut vielä kuukauden lisätutkimukset ja mahdollisia koekuormituksia. Niihin rakennuksen omistavalla Lahden tilakeskuksella ei ollut halukkuutta, joten rakennusvalvonta laittoi rakennuksen käyttökieltoon. Aikaisemman suunnitelman mukaan korjaukset piti tehdä vasta ensi syksynä.
”Tämä on varotoimenpide”, Luukka sanoo.

Katsomon katolla olevat mittauspisteet ovat paljastaneet muutaman millin tasaisen painuman verrattuna noin kymmenen vuotta sitten tehtyihin mittauksiin. Painuman syytä ei ole Luukan mukaan vielä täsmällisesti selvitetty. Liitososissa ei ole havaittu merkkejä liikkumisista, mutta pitkässä sauvassa on havaittu taipumista.

Rakennuksen käyttäjille annettiin pari kuukautta aikaa etsiä uudet tilat. ”Katsomme edelleen, että mitkään merkit eivät viittaa siihen, että se tulisi alas välittömästi. Se ei ole sillä tavalla kriittisellä polulla”, Luukka sanoo.
Rakenteiden vahvistussuunnitelmat valmistuivat pari viikkoa sitten, rakennuslupa on tulossa noin viikon sisällä ja hanke on jo urakkalaskennassa. Urakoitsijoiden hankinta ja osien valmistus pyritään saamaan käyntiin mahdollisimman nopeasti. Parhaimmillaan työt voisivat alkaa jo heinäkuun pulivälin jälkeen. Vahvistustoimien jälkeen kaikki kuormat otetaan vastaan uusilla teräsosilla, jotka tulevat vetosauvojen ulkopuolelle. Vanhat teräkset jäävät betonin sisälle.

Rakenne on riittävän hyvässä kunnossa, jotta korjaukset pystytään Luukan käsityksen mukaan tekemään katolta käsin. Rakennetta tarkkaillaan koko ajan. Rakenteiden vahvistamisen aiheuttamista kustannuksista ei ole vielä tietoa.
Rakenteiden vahvistustoimet kestävä Luukan käsityksen mukaan noin kolme kuukautta. Sisätilojen korjaus vie pitempään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lahden kisastadion käyttökieltoon, korjaajia haetaan pikavauhtia”

Jätä kommentti