Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki käynnistää purkutöitä Lauttasaaren vesitornissa

Helsingissä sijaitsevan Lauttasaaren vanhan vesitornin sisällä aloitetaan haitta-aineita sisältävien eristeiden ja vesitornin laitteiden purkutöitä viikolla 34. Työt valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Työt toteuttaa Kuusakoski Oy.

Helsingissä sijaitsevan Lauttasaaren vanhan vesitornin sisällä aloitetaan haitta-aineita sisältävien eristeiden ja vesitornin laitteiden purkutöitä viikolla 34. Työt valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Työt toteuttaa Kuusakoski Oy.

Lauttasaaren vanhan vesitornin purkamisesta päätettiin joulukuussa 2013, mutta purkamislupa ei ole vielä lainvoimainen hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen vuoksi. Valitusprosessien vuoksi tornin purkuaikataulu on vielä avoin. Nyt tehtävät haitta-aines- ja laitepurkutyöt ovat kuitenkin välttämättömiä riippumatta siitä, mikä on vesitornin lopullinen käyttötarkoitus tai puretaanko se. Teknisellä sisäpurkamisella vesitorni saatetaan luvanvaraisten töiden aloitusvalmiuteen.

Mikäli vesitorni lopulta puretaan, varsinainen rakennuksen purkaminen aloitetaan tornin sisäosista, minkä jälkeen siirrytään purkamaan vesitornin runkoa. Purkutyöt vievät aikaa muutaman kuukauden. Urakan päättymisen jälkeen alue maisemoidaan puistoksi.

Pois käytöstä vuodesta 1996

Lauttasaaren vesitorni valmistui Kotkavuoren huipulle vuonna 1958. Yli 55-vuotias vesitorni oli käytössä vuoteen 1996 asti. Vesitornista laadittiin kuntoarvio vuonna 2008, jolloin todettiin, että kohde vaatisi mittavan peruskorjauksen. Arvioidut korjauskustannukset olisivat olleet noin 3,7 miljoonaa euroa.

Vesitornille yritettiin etsiä sopivaa uusiokäyttöä, mutta suurten korjauskustannusten vuoksi toteutuskelpoista ratkaisua kohteen säilyttämiseksi ei löydetty. Yhtenä vaihtoehtona selvitettiin myös tornin säilyttämistä maamerkkinä, mutta tarvittavia hoitovaroja tähän ei ollut.

Lauttasaaren vesitornin purkamislupahakemus jätettiin rakennusvalvontavirastolle elokuussa 2010. Rakennuslautakunta esitti kuitenkin vesitornin suojelemista ja sen käyttötarkoituksen muuttamista. Kaupunginhallitus linjasi, että uutta käyttötarkoitusta vesitornille tulisi vielä etsiä. Vesitorni ilmoitettiin myytäväksi, mutta kohteelle ei löytynyt uutta omistajaa, jolla olisi ollut realistiset mahdollisuudet kunnostaa torni ja toteuttaa käyttötarkoituksenmuutos. Lopulta lupa vesitornin purkamiselle myönnettiin viime vuoden lopulla.

Vesitornin ympäristö on tällä hetkellä aidattu, sillä tornista saattaa pudota pintabetonin kappaleita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki käynnistää purkutöitä Lauttasaaren vesitornissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat