Uusi nettipalvelu hoitaa yksityishenkilöiden palkkaamiseen liittyvän byrokratian

Tänään keskiviikkona 13. elokuuta avattu uusi Palkkaus.fi-palvelu lupaa tehdä kotitalouksien työllistämisestä helppoa. Se on verkossa toimiva kotitalouden palkanmaksupalvelu, jonka avulla yksityishenkilö voi vaivattomasti ja edullisesti hoitaa muutamassa minuutissa kaiken palkkaamiseen liittyvän yhdessä paikassa. Aikaisemmin käytössä olleeseen verottajan palveluun (palkka.fi) verrattuna on uutta on muun muassa helppokäyttöisyys ja se, että siitä saa yhden luukun -periaatteella esimerkiksi vakuutuspalveluita.

 

Tänään keskiviikkona 13. elokuuta avattu uusi Palkkaus.fi-palvelu lupaa tehdä kotitalouksien työllistämisestä helppoa. Se on verkossa toimiva kotitalouden palkanmaksupalvelu, jonka avulla yksityishenkilö voi vaivattomasti ja edullisesti hoitaa muutamassa minuutissa kaiken palkkaamiseen liittyvän yhdessä paikassa. Aikaisemmin käytössä olleeseen verottajan palveluun (palkka.fi) verrattuna on uutta on muun muassa helppokäyttöisyys ja se, että siitä saa yhden luukun -periaatteella esimerkiksi vakuutuspalveluita.  

”Yksityiseen palkkaamiseen liittyvä byrokratia on Suomessa aivan liian monimutkaista. Haluamme tehdä laillisesta palkkaamisesta niin helppoa, että ei ole mitään syytä maksaa pimeästi. Ennen kaikkea haluamme helpottaa ihmisten arkea”, Janne Isosävi Suomen Palkanlaskenta Oy:stä sanoo. Hän on yksi palvelun perustajista.

Verkkopalvelun julkistaminen keräsi Helsingin Bio Rexiin toimittajien lisäksi lukuisan määrän poliitikkoja ja veroasioiden kanssa tekemisissä olevia henkilöitä. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok)avasi palvelun. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala puolestaan esitteli palkkauksen hoitamista käytännössä. Palvelun kehittäjien mukaan viimeinen sysäys palvelun kehittämiseen tuli Hautalan teettämän oviremontin palkanmaksuun liittyvästä kohusta, joka osaltaan pakotti hänet eroamaan kehitysministerin tehtävästä.

Palkkaus.fi-palvelulla kaiken palkkaamiseen liittyvä hoituu yhdestä paikasta. Palvelu auttaa työsopimuksen laatimisessa ja lakisääteiset vakuutukset saa suoraan palvelun kautta. Palkan maksaminen onnistuu yhdellä verkkopankkimaksulla. Ja palvelu tekee automaattisesti työnantajalta vaadittavat ilmoitukset, tilitykset ja maksut eri tahoille oikea-aikaisesti, esimerkiksi Verohallinnolle, työeläkeyhtiöille ja vakuutusyhtiöille. Palvelun valttina on helppokäyttöisyys, se on suunniteltu tavalliselle ihmiselle. Asiakas ohjataan palvelun läpi.

Palkkaus.fi-palvelulla myös kotitalousvähennystä on helppo käyttää. Palvelussa on arkisto kaikista maksuista ja ilmoituksista, jolloin kokonaiskuva on nähtävissä yhdessä paikassa. Yksityisille rakentajille palvelussa on myös maksuton Raksaloki.

Vapaavuoren mukaan kaikki palkkaamista edistävä toiminta on isänmaallista. ”Erityisen isänmaallista on, kun autetaan palkkaamaan muita”, hän kehui palvelua. Siitä hyötyvät hänen mukaansa sekä työnantajat että työntekijät, mutta erityisesti yhteiskunta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen mukaan Suomessa on paljon sellaisat työtä, joka jää tekemättä tai se teetetään pimeästi. Palvelu auttaa tähän ongelmaan. Hän piti merkittävänä myös sitä, että palvelun kautta vero- ja muut kulut tulevat näkyviksi ja sitä kautta auttavat verokiiloja koskevaa keskustelua ja ongelmaan puuttumista.

Hinta 4-10 euroa palkanmaksua kohti

Palkkaus.fi-palvelun palvelumaksu on 1 prosentti maksetuista palkoista, mutta kuitenkin vähintään 4 euroa ja korkeintaan 10 euroa (sis. Alv 24 %) palkanmaksua kohti. Työntekijälle palvelu on maksuton. Verohallinnon palvelu on maksuton, mutta valtion neutraliteetti estää sitä tarjoamasta esimerkiksi vakuutuksia samasta paikasta.

Palkkaus.fi:n perustajina on viisi henkilöä. Pääomasijoittajana on Paasikiven suku. Perustajat odottavat palvelle kymmeniä tuhansia käyttäjiä.

”En osaa kuvitella, että palkkaamiseen liittyvää paperisotaa voisi hoitaa yksinkertaisemmin. Tämän jälkeen tietämättömyys on vain tekosyy olla hoitamatta asioita lain mukaan. Toivon, että Palkkaus.fi-palvelu löydetään mahdollisimman pian ja laajalti”, Ann Selin, Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja kommentoi asiaa.

”Juuri tällaista tarvitaan. Palkkaus.fi helpottaa työllistämistä ja vähentää veronkiertoa”, Elinkeinoelämän Keskusliiton uudistumisen ja vaikuttamishankkeiden johtaja Kai Mykkänen sanoo.

”Palkkaus.fi on vahvasti yhteiskunnallinen palvelu, joka helpottaa työllistämistä ja laillisen työn tekemistä. Uskomme, että sitä kautta omalta osaltamme lisäämme rehellistä, suomalaista työtä ja autamme harmaan talouden torjunnassa”, Isosävi sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uusi nettipalvelu hoitaa yksityishenkilöiden palkkaamiseen liittyvän byrokratian”

  1. SuoraTyö: Onpa hienoa, että Aila Kajaanista on ehtinyt jo käyttää palveluanne, vaikka se avataan vasta myöhemmin.

  2. EnOleAila: mutta luin Ailan kommentin ’Palveluun haettiin pilottikäyttäjiä ja päätin ilmoittautua mukaan’.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi