Vanhojen asuntojen hinnat kääntyivät laskuun heinäkuussa

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 1,6 prosenttia kesäkuusta heinäkuuhun. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen asuntojen hintojen kuukausitilaston ennakkotiedoista.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat kuluvan vuoden kesäkuusta heinäkuuhun 1,4 prosenttia. Viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna hinnat kuitenkin säilyivät heinäkuussa ennallaan pk-seudulla. Muualla Suomessa hinnat painuivat kesäkuusta heinäkuuhun 1,7 prosenttia ja vuoden takaiseen verrattuna 2,6 prosenttia.

Helsingissä hinnat painuivat 2,0 prosenttia kuukaudessa mutta nousivat 0,2 prosenttia edellisvuodesta. Espoo-Kauniaisissa hinnat laskivat 0,4 prosenttia kuukaudessa mutta säilyivät ennallaan vuoden takaiseen verrattuna. Vantaalla hinnat laskivat 0,1 prosenttia edelliskuukaudesta ja vuositasolla 0,5 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun lähituntumassa sijaitsevissa niin sanotuissa kehyskunnissa hinnat laskivat kuukaudessa 3,2 prosenttia ja 3,6 prosenttia vuodessa.

Muista isoista kaupungeista hinnat laskivat Tampereella 0,3 prosenttia kuukaudessa ja 2,0 prosenttia vuodessa. Oulussa hinnat painuivat 2,7 prosenttia kuukaudessa ja 3,1 prosenttia vuodessa. Turussa hinnat laskivat 2,3 prosenttia kuukaudessa ja 5,1 prosenttia vuodessa.

Kuluvan vuoden heinäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 224 euroa. Pääkaupunkiseudulla hinta oli 3 545 euroa ja muualla Suomessa 1 706 euroa.

Kuukausitilastossa mukana 40 prosenttia kaupoista

On hyvä pitää mielessä, että Tilastokeskuksen asuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 40 prosenttia kaikista kaupoista. Tästä johtuen kuukausittaiset asuntojen hintojen muutokset saattavat heittää suhteellisen paljonkin todellisista luvuista.

Esimerkiksi kesäkuun osalta Tilastokeskus kertoi kuukausi sitten, että asuntojen hinnat olivat laskeneet koko maassa 0,1 prosenttia edelliskuusta. Nyt Tilastokeskus kuitenkin tarkisti kesäkuun tietoja niin, että asuntojen hinnat itse asiassa nousivat kesäkuussa 0,5 prosenttia toukokuusta.

Tilastokeskus tarkentaa asuntohintojen kuukausitietoja seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen hinnat kääntyivät laskuun heinäkuussa”

Jätä kommentti