Kokeile kuukausi maksutta

Hallitus hyväksyi Rosatomin reaktorin Fennovoiman ydinvoimalaan äänin 10–7

Valtioneuvosto on tehnyt äänin 10–7 myönteisen periaatepäätöksen Fennovoiman hakemuksesta rakentaa Rosatomin ydinvoimalaitosyksikkö Pyhäjoelle. Fennovoima teki keväällä 2014 hakemuksen aiemmin saamansa periaatepäätöksen täydentämisestä, koska hanke oli muuttunut alkuperäisen luvan myöntämisen jälkeen. Hallitus katsoi Fennovoiman hankkeen olevan edelleen yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.

Valtioneuvosto on tehnyt äänin 10–7 myönteisen periaatepäätöksen Fennovoiman hakemuksesta rakentaa Rosatomin ydinvoimalaitosyksikkö Pyhäjoelle. Fennovoima teki keväällä 2014 hakemuksen aiemmin saamansa periaatepäätöksen täydentämisestä, koska hanke oli muuttunut alkuperäisen luvan myöntämisen jälkeen. Hallitus katsoi Fennovoiman hankkeen olevan edelleen yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.

Seuraavaksi periaatepäätös menee eduskunnan käsittelyyn, joka voi pitää päätöksen voimassa tai kumota sen. Eduskunta ei voi tehdä muutoksia periaatepäätöksen sisältöön.

Fennovoima haki periaatepäätökseensä täydennystä laitosvaihtoehdon vaihduttua Rosatomin 1 200 megawatin AES-2006 -painevesireaktoriin, joka ei ollut Fennovoiman vuonna 2009 toimittamassa hakemuksessa tarkasteltujen laitosvaihtoehtojen joukossa.

Fennovoiman tulee jättää valtioneuvostolle rakentamislupahakemus 30.6.2015 mennessä. Periaatepäätös raukeaa, jos näin ei tapahdu. Yhtiön pitää osoittaa rakentamisluvan hakemiseen mennessä vähintään 60 prosentin kotimainen omistus. Kyse on toisaalta kansallisen edun turvaamisesta, jolla varmistetaan maan energiapolitiikan ohjattavuutta ja huoltovarmuutta, toisaalta hankkeen yleisestä hyväksyttävyydestä. Jos eduskunta pitää periaatepäätöksen voimassa, tämä omistusehto sitoo käytännössä  poliittisesti myös tulevia hallituksia.

TVO:n täydennyshakemuksen hylkääminen jäi pöydälle

Päätösesityksen käsittely Teollisuuden Voiman periaatepäätöksen täydennyshakemuksen hylkäämisestä siirtyy valtiovarainministeri Antti Rinteen pyydettyä valtioneuvoston istunnossa itselleen asiaa koskevat paperit tutustuttavaksi.

TVO oli pyytänyt hallitusta asettamaan uuden määräajan Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikön rakentamisluvan hakemiselle. Hankkeen viivästyminen johtuu siitä, ettei Olkiluoto 3 -laitosyksikköä ole saatu sähköntuotantoon suunnitellusti.

Ministeriön päätösesityksen mukaan uuden määräajan asettaminen OL4-laitosyksikön rakentamisluvan hakemiselle ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Päätösesityksessä katsottiin, että OL3-hankkeeseen liittyvien epävarmuuksien vuoksi on mahdotonta luotettavasti arvioida pystyisikö TVO etenemään OL4-hankkeessaan rakentamisluvan jättämiseen asti uudenkaan määräajan puitteissa. Myöskään TVO:n hallitus ei ole selvityksissään ilmoittanut sitoutuvansa investointiin pyydetyssä määräajassa. Voimassa olevalla periaatepäätöksellä on merkittävä vaikutus sähkömarkkinoiden toimintaan ja alan kilpailuun. Työ- ja elinkeinoministeriön näkemyksen mukaan yksi alan toimija ei voi pitää hallussaan periaatepäätöstä hankkeesta, jonka etenemiseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hallitus hyväksyi Rosatomin reaktorin Fennovoiman ydinvoimalaan äänin 10–7”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat