Kokeile kuukausi maksutta

Neljälle syyte Talvivaaran ympäristörikoksista

Talvivaaran ympäristörikoksista saa syytteen neljä henkilöä. Syytettyjen joukossa ovat muun muassa yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä sekä entinen toimitusjohtaja Harri Natunen.

Talvivaaran ympäristörikoksista saa syytteen neljä henkilöä. Syytettyjen joukossa ovat muun muassa yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä sekä entinen toimitusjohtaja Harri Natunen.

Rikosnimikkeenä on törkeä ympäristön turmeleminen. Lisäksi Talvivaaralle vaaditaan 850 000 euron yhteisösakkoa. Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet teon.

Syyteharkinta valmistui tänään. Syyte koskee muun muassa Talvivaaran kipsisakka-altaan vuotoja sekä kaivoksen ympäristölupaan liittyviä laiminlyöntejä. Talvivaaran kipsisakka-altaalla tapahtui massiivisia vuotoja marraskuussa 2012 ja huhtikuussa 2013. Lisäksi päästöt olivat ennakoitua suuremmat.

Talvivaara kiistää edelleen, että yhtiön kaivoksella olisi tapahtunut ympäristörikoksia. Talvivaara kertoo pörssitiedotteessaan, ettei se jaa syyttäjän näkemystä syytekynnyksen ylittymisestä. Yhtiö pitää kuitenkin tervetulleena, että faktat ja yhtiön toimintaolosuhteet käsitellään avoimessa tuomioistuinprosessissa.

Talvivaaran toimitusjohtaja Perä ei halua kommentoida saamaansa syytettä. Hän sanoo, ettei edes saa kommentoida asiaa salassapitovelvollisuuden vuoksi.

Syyttäjä vaatii Talvivaaran kaivosyhtiölle maksimimäärää eli 850 000 euron yhteisösakkoa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka pitää hyvänä, että myös Talvivaaran johdon rikosoikeudellinen vastuu selvitetään. Vakavien ympäristö- ja talousvaikeuksien kanssa painivassa yhtiössä ei Pokan mukaan yllätä enää mikään. Hän ei kuitenkaan halua arvioida yhtiön johdon tekemisiä, kun oikeusprosessi on kesken.

Jutun oikeuskäsittely alkaa Kainuun käräjäoikeudessa. Aikataulu ei ole vielä tiedossa. Jutulla on kaksi syyttäjää, joista toinen on Oulusta ja toinen Kuopiosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Neljälle syyte Talvivaaran ympäristörikoksista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat