Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen pk-yritysten suhdanneodotukset ovat kohtuullisen optimistiset

Rakentamisen pk-yritykset ovat hienoisen optimistisia arvioidessaan seuraavien 12 kuukauden kehitystään. Suomen Yrittäjien tuoreessa pk-yritysbarometrissä alan yrittäjien suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +7, joka muodostuu paranevaa ja heikkenevää kehitystä ennakoivien vastausten prosenttiosuuksien erotuksena. Alkuvuoden kyselyssä saldoluku oli +8.

Rakentamisen pk-yritykset ovat hienoisen optimistisia arvioidessaan seuraavien 12 kuukauden kehitystään. Suomen Yrittäjien tuoreessa pk-yritysbarometrissä alan yrittäjien suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +7, joka muodostuu paranevaa ja heikkenevää kehitystä ennakoivien vastausten prosenttiosuuksien erotuksena. Alkuvuoden kyselyssä saldoluku oli +8.

Selvästi plusmerkkisen saldoluvun perusteella voisi olettaa, että odotukset ovat jopa melko hyvät, mutta käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malisen mukaan pk-yritysten suhdannebarometrin luvut ovat tyypillisesti plusmerkkisiä. Tämä selittyy hänen mukaansa sillä, että pienyrittäjien luonteelle on tunnusomaista, että he suhtautuvat optimistisesti tulevaisuuteen. ”Yrittäjä ei tiukassakaan tilanteessa ripottele tuhkaa päälleen.”

Rakentamisen toimialalla odotukset liikevaihdon kehityksestä ovat heikommat kuin muilla toimialoilla keskimäärin. Silti yrittäjien optimistinen luonne paistaa arvioista. Liikevaihtonsa kasvuun seuraavien 12 kuukauden aikana uskoo 36 prosenttia rakentamisen pk-yrityksistä ja laskuun 22 prosenttia eli saldoluku on +14. Vielä alkuvuoden kyselyssä saldoluku oli +19.

”Rakentaminen kärsii selvästi kotimarkkinoiden heikosta tilasta. Verotus on leikannut kuluttajien ostovoimaa, ja se näkyy rakentamisessa.”

”Kannattavuus heikkenee”

Myös kannattavuusodotukset ovat heikentyneet melko lailla alkuvuodesta. Rakennusalan pk-yrityksistä 29 prosenttia uskoo nyt kannattavuutensa kohenevan, kun taas heikkenevää kannattavuutta odottaa 28 prosenttia eli saldoluku on +1. Vielä alkuvuodesta saldoluku oli +10.

Malinen tulkitsee lukuja niin, että yrittäjien optimismi näkyy myös kannattavuutta koskevissa arvioissa. Hänen mukaansa tulojen puolella liikevaihtoa koskevat arviot ja vastaavasti kustannuspuolella tuotantokustannusten ja hintojen nousua koskevat arviot merkitsevät todellisuudessa sitä, että yritysten kannattavuus heikkenee.

Tuotantokustannusten muutosodotusten suhteen rakentamisen saldoluku on +34. Tuotantokustannusten nousuarviot ovat samaa tasoa kuin viime vuosikymmenen puolivälissä vahvan talouskehityksen oloissa. Nyt samankaltaiseen kustannusnousuun joudutaan sopeutumaan huomattavasti vaisumman kysynnän ja kannattavuuden oloissa.

Rakennusalan odotukset hintaodotusten suhteen ovat säilyneet kutakuinkin ennallaan alkuvuoteen verrattuna. Alan yritykset odottavat lopputuotteiden hintojen nousevan 1,7 prosenttia, välituotteiden hintojen 1,8 prosenttia ja palkkojen samoin 1,8 prosenttia.

Investointisuunnitelmat jäissä

Rakentamisessa henkilökunnan määrän muutosta koskevat saldoluvut ovat hieman alkuvuotta korkeammat. Saldoluku on nyt +7, kun lukema oli alkuvuonna +4.

Investointisuunnitelmissa yrittäjille tyypillinen optimismi ei kuitenkaan näy. Peräti joka kolmas rakennusalan yritys aikoo vähentää investointejaan. Alan yritysten investointisuunnitelmien saldoluku on nyt -17, kun lukema oli keväällä -11.

Odotukset viennin arvon muutoksesta ovat kohentuneet selvästi rakennusalalla. Alan pk-yrityksistä 38 prosenttia odottaa vientinsä kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana ja vain 14 prosenttia ennakoi sen vähenevän eli saldoluvuksi muodostuu +24. Vielä alkuvuodesta vastaava luku oli -10.

”Viennin osalta nämä kesän luvut ovat tyypillisesti korkeampia kuin alkuvuoden luvut. Lisäksi vientiyhtiöiden osuus rakentamisessa on pieni, jolloin yksittäiset suunnitelmatkin voivat heiluttaa lukuja”, Malinen toteaa.

Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteiseen pk-yritysbarometriin vastasi yhteensä 5·884 yritystä. Niistä 941 oli rakennusalan yrityksiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen pk-yritysten suhdanneodotukset ovat kohtuullisen optimistiset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat