Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n asuntomyynti laskee sekä Venäjällä että Suomessa

YIT:n asuntomyynti on painumassa kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi niin Venäjällä kuin Suomessa. Korjausta tilanteeseen ei myöskään ole luvassa lähiaikoina. ”Odotamme, että haastava tilanne jatkuu lähitulevaisuudessa päämarkkinoillamme”, toimitusjohtaja Kari Kauniskangas totesi torstaina 25. syyskuuta pidetyn YIT:n pääomamarkkinapäivän yhteydessä.

Moskovan Ramenskoyeen rakennettava 1 000 asunnon kohde on yksi YIT:n suurimmista käynnissä olevista hankkeista Venäjällä.

YIT arvioi, että se myy heinä-syyskuussa 2014 noin 900 asuntoa kuluttajille Venäjällä, kun vielä vuosi sitten myyntimäärä oli 1 162 asuntoa. Kauniskankaan mukaan vielä alkuvuodesta ruplan heikentyminen pönkitti asuntojen kysyntää Venäjällä, mutta viime aikoina kysyntä on vähentynyt.

”En sanoisi, että Ukrainan kriisillä on ollut kovin suurta vaikutusta asuntojen myyntiin Venäjällä. Paljon suurempi vaikutus on ollut Venäjän yleisellä taloustilanteella, koska ruplan heikentyminen alkoi ehkä jo 1,5 kuukautta ennen operaatioita Ukrainassa”, Venäjän asuntotuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja Teemu Helppolainen sanoi.

Kauniskangas puolestaan kertoi, että Venäjään kohdistetut talouspakotteet eivät ole vaikuttaneet yhtiöön suoraan, mutta asiakkaiden kautta kyllä.

YIT:n riskienhallintaan Venäjällä kuuluu aloitusten tasapainottaminen myynnin kanssa. Yhtiö leikkasikin asuntoaloituksiaan Venäjällä jo alkuvuodesta. Riskiä on vähentänyt myös se, että yhtiö ei aloita samanaikaisesti niin suurta määrää asuntoja kuin vielä joitakin vuosia sitten.

”Projektit ovat suurempia kuin aiemmin, mutta niiden vaiheet ovat vastaavasti pienempiä. Jos viisi vuotta sitten aloitimme samanaikaisesti 500 asuntoa, parin viime vuoden aikana olemme aloittaneet ehkä 150–200 asuntoa samanaikaisesti”, Helppolainen totesi.

Asuntojen yleinen hintataso on säilynyt kutakuinkin ennallaan Venäjällä. Kun rupla on kuitenkin samanaikaisesti heikentynyt, sekä YIT:n liikevaihdon kasvuvauhti että kannattavuus ovat laskeneet. Helppolaisen mukaan yhtiö on myös joutunut antamaan noin 5–10 prosentin alennuksia myymättä jääneistä hieman vanhemmista asunnoista, jotka eivät ole käyneet muuten kaupaksi. Toisaalta yhtiö on samanaikaisesti onnistunut nostamaan pienempien asuntojen hintoja.

Kauniskangas kuitenkin korosti sitä, että yhtiö on jo vuosien ajan ollut proaktiivinen asuntojensa hinnoittelussa Venäjällä ja muuttanut niiden hintoja jopa viikoittain. Yleensä yhtiö on nostanut hintoja, mutta se on myös myöntänyt alennuksia sellaisille asiakkaille, jotka maksavat asunnon heti. Alennukset eivät ole kuitenkaan sääntö, vaan ne vaihtelevat kaupungeittain ja projekteittain. Kauniskankaan mukaan alennusten tarkoituksena on ollut tukea kassavirtaa.

Asuntomyynti kutistuu myös Suomessa

Myös Suomessa asuntomyynti kuluttajille vähenee selvästi. Yhtiö arvioi myyvänsä kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä kuluttajille noin 300 asuntoa Suomessa, kun vuotta aiemmin myyntimäärä oli 489 asuntoa.

Kauniskankaan mukaan asuntomyynnin ennakoiminen on vaikeutunut Suomessa kevään 2013 varainsiirtoveromuutoksen jälkeen. Sen jälkeen yhtiön asuntomyynti on vaihdellut enemmän kuin aiempina vuosina.

Venäjän tavoin YIT on myös Suomessa joutunut turvautumaan jossain määrin alennuksiin asuntojen hinnoissa. ”Teemme kaikenlaisia toimenpiteitä myynnin kiihdyttämiseksi, myös alennuksia. Liiketoiminta on muuttunut niin, että kaupankäynti käynnistyy sillä, kun ihmiset lähettävät meille tarjouksia. Lähtöhinta voi olla jotain aivan muuta kuin lopputulos, joka ei välttämättä ole alennettu, mutta kaupankäynti on nykyisin neuvottelua ja kestää aiempaa pidempään”, asumisen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Helin totesi.

Asuminen-toimialalla YIT tavoittelee kasvua omaperusteisissa hankkeissa panostaen asuntojen kohtuuhintaisuuteen. Yksi tähän kategoriaan kuuluvista konsepteista on Miniasunnot. ”Myynti kaikissa niissä kohteissa, joissa meillä on rakenteilla tällaisia asuntoja, on ollut melko hyvää”, Kauniskangas kertoi.

”Meillä on Suomessa paljon tontteja rivi- ja pientaloille. Nyt keskustelemme kaupunkien kanssa, olisiko mahdollista toteuttaa niille tonteille pienempiä asuntoja. Kaupunkien suhtautuminen on ollut yllättävän positiivista. Myös viranomaiset ymmärtävät sellaisten asuntojen tarpeen. Eri asia on sitten poliitikkojen suhtautuminen, mutta toivottavasti hekin ymmärtävät kohtuuhintaisten asuntojen tärkeyden Suomessa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “YIT:n asuntomyynti laskee sekä Venäjällä että Suomessa”

  1. Venäjästä en tiedä mutta Suomessa on nyt ne muutama tuhat uutta kämppää myyty niille muutamalle tuhannelle ostajalle jotka 4-8000 euroa neliöltä halusivat maksaa.

  2. ”Yhtiö on myös joutunut antamaan noin 5–10 prosentin alennuksia myymättä jääneistä hieman vanhemmista asunnoista.”

    Näin siis Venäjällä. Kuinka isoja alennuksia Suomessa annetaan, että pääomat saadaan kiertämään? Ei taida 10 prosenttia riittää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat