Kokeile kuukausi maksutta

Kuntien säästöpaineet rapistuttavat uimahalleja

Monessa kunnassa mietitään saadaanko uimahallin peruskorjausta toteutettua lähivuosina, pitäisikö kulujen kattamiseksi nostaa käyttömaksuja vai joudutaanko pahimmillaan sulkemaan rapistuva uimahalli.

Haminan kaupunki investoi kokonaan uuteen Linnoituksen uimahalliin, joka valmistui viime vuonna.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ja Suomen Uimaliiton järjestämässä ja Finnbuild-messujen yhteydessä toteutetussa Uimahallifoorumissa nousi esiin huoli uimahallien kohtalosta tulevaisuudessa. Vuoden 2015 aikana arvioidaan alkavan vain kolmen uuden uimahallin rakennustyöt. Peruskorjauksen alle saadaan hieman alle 20 uimahallia, jos kaikki suunnitelmat toteutuvat.

”Uimahallit ovat useassa kunnassa yhdenvertaisesti erilaisten ihmisten saavutettavissa. Näin ollen hallien toimintaedellytysten kaventamisella, tai jopa niiden sulkemisella, on suoraan kielteisiä vaikutuksia ihmisten liikunta-aktiivisuuteen ja sitä kautta työ- ja toimintakykyyn, samoin kuin uimaseurojen toimintamahdollisuuksiin”, SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen toteaa.

Selvityksissä, joissa kuntalaisilta on kysytty heidän käyttämistään liikuntapaikoista, uimahalli on säännönmukaisesti ollut käytetyimpien joukossa. Uimahalli koetaan koko kansan liikuntapaikaksi.

”Uimahallien peruskorjauksien tai rakentamisen yhteydessä olisi tärkeää, että uimahallien käyttäjäryhmien tarpeita kuultaisiin jo tarvekartoitusvaiheessa, eikä vasta suunnitelmien ollessa valmiina. Suunnitteluvaiheessa tehdyillä valinnoilla voi monesti melko pienin kustannuksin varmistaa, että halli sopii niin vesijumppaan kuin uinnin SM-kilpailujen järjestämiseen”, painottaa Uimaliiton toiminnanjohtaja Eerika Laalo-Häikiö.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuntien säästöpaineet rapistuttavat uimahalleja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat