Kokeile kuukausi maksutta

SRV saa Helsingiltä lähes 30 000 neliömetriä lisärakennusoikeutta Kalasataman keskukseen

Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyi torstaina 30.10. Kalasataman keskuksen toteutussopimuksen muuttamisen siten, että SRV Yhtiöt Oyj saa merkittävästi lisää kaupallisten tilojen rakennusoikeutta.

Kuva: SRV
Kuva: SRV. Kalasataman keskus Redi

Samalla toteutussopimusta muutettiin niin, että SRV saa oikeuden ostaa tarvitsemansa tontit vaiheittain eikä yhdellä kertaa, kuten aiemmin oli sovittu.

Kalasataman keskuksen toteutussopimukseen liittyvän muistion mukaan SRV katsoo, että on taloudellisesti mahdotonta ostaa heti hankkeen alussa kauppakeskuksen tarvitsemien liiketonttien ja liikerakennusoikeuksien (46 miljoonaa euroa) lisäksi kahdeksan tornitontin sisältämä rakennusoikeus (96 miljoonaa euroa). Helsingin Kiinteistövirasto ja SRV ovat neuvotelleet sopimuksen muutoksen niin, että SRV voi ostaa ensimmäisessä vaiheessa neljä liiketonttia ja määräosat kahdeksan tornitontin käsittämästä liikerakennusoikeudesta kauppakeskusta varten 46 miljoonalla eurolla. Lisäksi SRV:llä on oikeus ostaa tornitonttien asunto-, toimisto- ja hotellirakennusoikeus sitä mukaa, kun yhtiö käynnistää niiden rakentamisen kauppakeskuksen päälle.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa 2011 kaupungin ja SRV:n välisen Kalasataman keskuksen toteutussopimuksen. Se perustui Kalasataman keskuksesta julkisena hankintana järjestettyyn ja kilpailullisena neuvottelumenettelynä toteutettuun suunnittelu- ja toteutuskilpailuun, jonka SRV voitti tarjouksellaan. Vuonna 2011 allekirjoitetun toteutussopimuksen mukaan keskukseen piti tulla myös kaupungin sosiaali- ja terveysaseman yksityisten palvelujen sekä asuin-, hotelli- ja toimistotornien lisäksi kaupungin sosiaali- ja terveysasema.

SRV on tehnyt toteutussopimuksen allekirjoituksen jälkeen jatkosuunnittelua. Jo pitkään on ollut tiedossa, ettei sosiaali- ja terveysasema sijoitu Kalasataman keskukseen. ”Suunnittelussa on ilmennyt, että keskukseen toteutettavan sosiaali- ja terveysaseman ja sen päälle toteutettavien tornitalojen hyvin erilaisten toimintojen ja rakenteiden yhteensovittaminen molempia osia hyvin palvelevaksi kokonaisuudeksi on erittäin vaikeaa sekä rakennusteknisesti että eriaikaisten toteutusaikojen takia”, kiinteistölautakunnan hyväksymässä sopimusmuutoksessa sanotaan.

Sosiaali- ja terveysasema sijoittuu uuden päätöksen mukaan Kalasataman keskuksen viereiseen palvelurakennusten korttelialueeseen. Se toteutetaan osana hanketta.

”Liikekonseptille on olemassa selvästi toimivampi ratkaisumallia kuin toteutussopimuksessa on suunniteltu ja keskuksen katutason alapuolelle on tarkoituksenmukaista lisätä kaupallista liiketilaa niin, että osa suunnitelluista kellaripysäköintipaikoista sijoitetaan keskuksen alle toteutettavaan erilliseen kalliopysäköintilaitokseen voimaan tulleen maanalaisen asemakaavan perusteella”, sopimusmuutoksessa perustellaan.

Uusi liikekonsepti ja sosiaali- ja terveysaseman siirtäminen erilliselle tontille lisää keskuksen kaupallisia tiloja 55 000 kerrosneliömetristä 79 000 kerrosneliömetriin. Tämän lisäksi SRV saa luvan laajentaa keskusta noin 5 500 kerrosneliömetrin verran Kalasataman kadun katualueelle kaventaen katualuetta 25 metristä 14 metriin.

Sopimuksen pohjana ollut suunnitelmamuutos ylittää alueelle sallitun rakennusoikeuden noin 30 000 kerrosneliömetrillä. Tämä edellyttää kaavamuutoksia tai poikkeamia.

Yleensä merkittävät rakennusoikeuden ylittämiset edellyttävät kaavamuutosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “SRV saa Helsingiltä lähes 30 000 neliömetriä lisärakennusoikeutta Kalasataman keskukseen”

  1. Hienot ovat Helinin tekemät suunnitelmat kiinteistölautakunnan esityslistasivuilla. Kaupunki ja kaupunkilaiset tulevat saamaan huikean Kalasatamankeskuksen. Nyt vain rahatmiehet jonoon SRV:n ovelle. Ihan ohuella lompakolla varustettujen ei kannata vaivautua.

  2. Ei tullut takkia, eikä taida tulla edes lapasia. Nyt päätetyt muutokset (1. lisäliiketila hyödyntämällä kalliopysäköintiä, 2. joukkoliikenteen ohjaaminen keskuksen vierestä eikä läpi, 3. katualueen kaventaminen) ovat sellaisia, jotka on kopioitu muiden kilpailuun osallistujien ehdotuksista. Onkohan tämä ihan oikein, vai pitäisikö viheltää peli poikki ettei mene laittomuuksien puolelle? Tuo vaiheittainen rakentaminen oli myös muissa ehdotuksissa otettu huomioon, koska yhdellä kertaa toteuttaminen oli rahoituskustannusten ja tyhjän tilan riskien takia alun alkujaan aika epärealistinen ajatus

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat