Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaminen lievästi plussalla Pirkanmaalla

Tuoreen Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan rakennusalan yritysten suhdannetilanne on heikentynyt vuoden takaisesta, ja tilanne on keskimääräistä heikompi. Suhdanneodotukset ovat varsin varovaiset; ensi vuonna suhdanteiden odotetaan pysyvän ennallaan. Korjaus- ja toimitilarakentaminen sekä Rantatunnelihanke kannattelevat nyt rakentamista.

Rantatunnelin rakentaminen mahdolllistaa lähivuosina asuntojen rakentamisen rantaan.

Tuoreen Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan rakennusalan yritysten suhdannetilanne on heikentynyt vuoden takaisesta, ja tilanne on keskimääräistä heikompi. Suhdanneodotukset ovat varsin varovaiset; ensi vuonna suhdanteiden odotetaan pysyvän ennallaan. Korjaus- ja toimitilarakentaminen sekä Rantatunnelihanke kannattelevat nyt rakentamista.

Forecon ennakoi rakentamisen arvon Pirkanmaalla kasvavan tänä vuonna 1 ja ensi vuonna 3 prosenttia. Lukemat ovat koko maan lukemia positiivisemmat. Pirkanmaalaiset yritykset ennakoivat liikevaihdon ja henkilöstömäärän kasvavan ensi vuonna 1–2 prosenttia.

Asuinrakentaminen laskussa

Asuntorakentamista painavat talousnäkymien epävarmuus ja kuluttajien luottamuksen lasku. Asuinrakentaminen onkin jatkanut laskuaan Pirkanmaalla. Alkuvuonna asuntojen aloitukset vähenivät reippaasti, mutta tilanne on hieman parantunut syksyä kohti. Tänä vuonna Pirkanmaalla käynnistetään noin 2 500 uuden asunnon rakentaminen, kun viime vuonna määrä oli 2 800 asuntoa.

Tampereen rooli sekä Pirkanmaan että koko maan asuntorakentamisessa on korostunut. Pientalorakentamisen lasku lähikunnissa ja sijoittajien kiinnostus Tampereen asuntoihin nostavat Tampereen osuutta. Uusien asuntojen aloitusmäärän ennakoidaan ensi vuonna kääntyvän pieneen kasvuun. Asuntokauppa on tänä vuonna vähentynyt Pirkanmaalla viime vuodesta yli 10 prosenttia.

Asunnonostoaikeet ovat kohentuneet Suomessa kevään jälkeen, mutta pirkanmaalaisten asunnonostoaikomukset laskivat hieman heinä-syyskuussa vuodentakaisesta. Perheasuntojen kauppa on hiljentynyt muita enemmän.

Isoja toimitilahankkeita alkamassa

Toimitilarakentamisessa tilanne on parempi. Tampereella on käynnissä useita suuria hankkeita ja käynnistymässä on muun muassa paljon hoitoalan rakentamista. Toimitilarakentaminen onkin kasvussa tänä ja ensi vuonna. Osa pitkään suunnitteilla olleista suurista rakennushankkeista antaa vielä odottaa käynnistymistään.

Korjausrakentamisen kasvu on jatkunut ja jatkumassa myös Pirkanmaalla. Tällä hetkellä erityisesti valtion tuki ja kasvussa olevat korjaustarpeet tuovat lisää korjaushankkeita.

Infrarakentamisen määrä on kääntynyt Pirkanmaalla tänä vuonna selvään kasvuun, kun Rantatunneli-hanke on päässyt täyteen vauhtiin.

Kasvua heikossakin suhdanteessa

Suhdannetilanne Pirkanmaan rakennus- ja kiinteistöalan yrityksissä lokakuussa 2014 on vaisu. Suhdannetilanne on heikentynyt viime vuodesta ja on pitkän ajan keskiarvon alapuolella.

Yritysten odotukset suhdanteiden paranemisesta ovat varovaiset. Suhdanteiden odotetaan pysyvän ensi vuonna ennallaan. Suhdanteiden paranemiseen vuonna 2015 uskoo viidesosa barometrin vastaajista, sama määrä uskoo heikkeneviin suhdanteisiin. Silti yritykset uskovat liikevaihdon ja henkilöstömäärän kasvavan ensi vuonna 1–2 prosenttia.

Suhdanneodotuksia laskee talouden alavireisyys ja Suomen talouskäänteen jatkuva siirtyminen eteenpäin. Heikoimmaksi suhdannetilanteen näkee rakennustuoteteollisuus ja kauppa. Positiivisimmat näkymät ovat kiinteistöalalla. Suurimmiksi ongelma-alueikseen kyselyyn vastanneet yritykset kokivat hintakilpailun ja kysynnän puutteen.

Pirkanmaan rakennusbarometrikysely toteutettiin lokakuussa 2014 ja siihen vastasi 48 kiinteistö- ja rakennusalan yritystä Pirkanmaan alueelta. Rakennusbarometri on ladattavissa Forecon Oy:n internetsivuilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen lievästi plussalla Pirkanmaalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat