Kokeile kuukausi maksutta

Viikon henkilö: Kolmannen osapuolen tarkastuksia pitäisi vaatia myös työmailla

Suunnitelmien ulkopuolisia tarkastuksia tekevällä A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n yksikön johtajalla Juha Elomaalla on selkeä näkemys, että kolmannen osapuolen tarkastus pitäisi ulottaa myös rakennustuotannon valvontaan.

Kolmannen osapuolen tarkastuksia tekevät Juha Elomaa ottaisi rakentamiseen mallia lentoturvallisuudesta.

”Erittäin usein ulkopuolinen tarkastus kohdistuu suunnitteluun. Suunnitelmia syynätään, mutta siitä eteenpäin kuvitellaan asioiden sujuvan kuin manulle illallinen. Rakennustuotannossa tehdään hyvin harvoin ulkopuolisia tarkastuksia. Jos paikkakunnalle tulee sellainen poikkeuksellisen vaativa hanke, johon paikallinen rakennusvalvonta ei ole tottunut, on hyvä vaatia ulkopuolista tarkastusta toteutukseen.”

Elomaa sanoo, että ulkopuolisten tarkastusten lisäksi myös työmaavaiheen dokumentointi on vielä vähäistä. Onnettomuustutkinnassa tuhlataan paljon filmiä, mutta rakentamisvaiheessa sitä ei tehdä, vaikka siihen on jo olemassa helppoja välineitä, esimerkiksi kännykkäkamera.
Lentoturvallisuudessa hyviä käytäntöjä

”Rakentamisen turvallisuuteen pitäisi ehdottomasti ottaa oppia lentoturvallisuudesta ja sen kehittämisestä. Siellä saa tunnustusta, jos löytää turvallisuudesta jonkun aukon. Rakentamisessa Fisen virhekorttipankki ei toimi käytännössä. Lentoturvallisuudesta löydetyistä virheistä taas muutkin yhtiöt ottavat heti oppia”, Elomaa sanoo.

Lue lisää Rakennuslehdestä 14.11.2014.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Viikon henkilö: Kolmannen osapuolen tarkastuksia pitäisi vaatia myös työmailla”

  1. Eli lisää vain omaa etuaan ajavia osapuolia työmaalle. Kyllä varmaan tulee hyvää jälkeä, kun aliurakoitsijaa kyylää pääurakoitsija, suunnittelijat, rakennuttajakonsultti, rakennuttaja, rakennusvalvonta, ulkopuolinen tarkastaja…
    Tällainen kolmannen tai viidennen osapuolen tarkastus voitaisiin ulottaa kaikkeen kritiikkiä saaneeseen toimintaan. Opetukseen, hoivatoimintaan, lakimiehiin. Miksi ei myös rakennuttajakonsulttuen toimintaankin.

  2. Eikö ennen vanhaan ollu käytäntö että suunnittelija tarkastaa rakenteet jotka hän on suunnitellu ? Voisko sitä kehittää?

    Voisi olla hyväksi suunnittelijallekkin vähän jalkautua sinne työmaaporukan sekaan, eikä välttämättä synny yhtä byrokratian porrasta lisää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat