Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: Naapuruus luo turvallisuutta

Asukkaiden yhteenkuuluvuus vahvistaa asuinyhteisöjen turvallisuutta. Asukkaiden yhteistoimintaa on rivitaloyhtiöissä huomattavasti enemmän kuin kerrostaloissa. Kerrostaloissa asuvat tuntevat olonsa turvattomammaksi kuin rivitaloissa asuvat. Nämä arkielämänkin havainnot vahvistaa filosofian maisteri Juhani Susinevan väitöskirja, joka tarkastetaan ensi perjantaina Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.

Asukkaiden yhteenkuuluvuus vahvistaa asuinyhteisöjen turvallisuutta. Asukkaiden yhteistoimintaa on rivitaloyhtiöissä huomattavasti enemmän kuin kerrostaloissa. Kerrostaloissa asuvat tuntevat olonsa turvattomammaksi kuin rivitaloissa asuvat. Nämä arkielämänkin havainnot vahvistaa filosofian maisteri Juhani Susinevan väitöskirja, joka tarkastetaan ensi perjantaina Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.
Kuuntele juttu

Tutkimuksen postikysely lähetettiin 1 300 kuopiolaiselle rivi- ja kerrostaloasukkaalle, joista vastasi kaksi kolmannesta.

Sosiaalipolitiikan alaan kuuluvan väitöksen mukaan rivitaloissa asukkaat tutustuvat helpommin, yhteisö on kompaktimpi ja piha-alueiden kunnossapito on luontevaa.

Asukkaat, jotka tunsivat kuuluvansa lähipiiriin, luottivat taloyhtiöidensä hallitusten toimintaan turvallisuuden edistämisessä.

Turvallisuusuhiksi mainittiin liikenne ja kulkuväylien liukkaus sekä omaisuuteen, kuten ajoneuvoihin kohdistuvat rikokset, ja katolta putoava lumi. Asukkaiden yhteistoimintaa on etenkin näissä turvallisuuskysymyksissä.

”Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on tärkein henkilö yhteistoiminnan aktivoimisessa. Myös hallitukseen kuulumattomien asukkaiden omat ehdotukset ovat tärkeitä”, Susineva korostaa.

Väittelijä itse on 75-vuotias turvallisuustehtävissä Puolustusvoimissa ja siviilissä uransa tehnyt filosofian maisteri.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Naapuruus luo turvallisuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat