Kokeile kuukausi maksutta

Verohallinto ei jatka rakentamisilmoituksia koskevaa kevennettyä menettelyä

Rakentamisilmoituksia ei voi enää antaa puutteellisesti tammikuulta. Verohallinto on päättänyt, ettei kevennettyä menettelyä jatketa.

Rakentamisilmoituksia ei voi enää antaa puutteellisesti tammikuulta. Verohallinto on päättänyt, ettei kevennettyä menettelyä jatketa.

Heinäkuussa voimaan astuneen menettelyn alkuvaiheessa yrityksillä oli mahdollisuus ilmoittaa vain osa rakentamisilmoituksen tiedoista. Tammikuusta lähtien yritysten on ilmoitettava kaikki pakolliset tiedot.

”Puoli vuotta on mielestämme riittävä aika valmistautumiselle, varsinkin jos huomioidaan se, että ilmoitusmenettelyn mahdollistava lakiuudistus lykkääntyi melkein vuodella. Myös veronumeroon liittyvät virheet, joilla Suomen Yrittäjät perusteli jatkoaikaa, ovat pitkälti korjautuneet”, ylitarkastaja Sari Wulff perustelee päätöstä.

Urakkailmoituksia ei tammikuulta voi enää ilmoittaa esimerkiksi ilman ulkomaisen urakoitsijan yhteystietoja, eikä työntekijäilmoituksia ilman työnantajan yhteystietoja.

”Osa työntekijään tai vuokratyönantajaan liittyvistä yhteystiedoista on ollut tähän mennessä vapaaehtoisia, mutta jatkossa vaaditaan enemmän tunnistetietoja. Myös urakkaan liittyvät laskutetut tai maksetut summat täytyy ilmoittaa kokonaisuudessaan”, Wulff kertoo.

Tuloksia saatu jo nyt

Verohallinnon tietoon on uuden menettelyn kautta tullut tähän mennessä kymmeniä tuhansia epäselviä tapauksia. Selvitettävänä on esimerkiksi tapauksia ulkomaisten työntekijöiden ja yritysten verovelvollisuuksien muodostumisesta Suomeen.

Vaikuttavuutta voidaan kokonaisuudessaan arvioida kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kevennetty menettely päättyy ja valvonta pääsee kunnolla käyntiin.

”Virheelliset ja puutteelliset ilmoitukset ovat toki pienempi paha kuin ilmoittamatta jättäminen. Laiminlyöntimaksuja määrätään maltillisesti. Ensisijaisesti haluamme, että ilmoittaminen olisi sujuvaa ja pyrimme ohjaamaan ilmoitusvelvolliset toimimaan oikein”, Wulff sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Verohallinto ei jatka rakentamisilmoituksia koskevaa kevennettyä menettelyä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat