Putkimies kuoli sähköiskuun Helsingissä

Putkiasentaja oli mennyt kerrostaloasuntoon avaamaan tukkeutunutta viemäriä, kun hän sai sähköiskun pistorasiasta. Tapaturma sattui 23.1.

Putkiasentaja oli mennyt kerrostaloasuntoon avaamaan tukkeutunutta viemäriä, kun hän sai sähköiskun pistorasiasta. Tapaturma sattui 23.1.

Viemärin tukkeutumisen vuoksi kylpyhuoneen lattialla oli pari senttiä vettä huoltomiehen käydessä paikalla, joten lattia on voinut olla märkä vielä asentajan saapuessa. Viemärin avaamiseen oli käytetty moottorikäyttöistä, metallirunkoista niin sanottua avausrassia.

Sähkö oli otettu peilin yläpuolisesta valaisimen pistorasiasta, jossa maadoitusliuska oli jännitteinen. Koska laitteen runko tuli jännitteiseksi ja lisäksi asentaja seisoi peltirunkoisen kylpyhuoneen mahdollisesti kostealla lattialla, hän menehtyi saamaansa sähköiskuun.

Sähköalan ammattilaisen tarkastaessa sähköasennusta havaittiin, että alkuperäiselle valaisimelle oli tullut vaihe- ja nollajohtimet. Kylpyhuonevalaisimissa ei aiemmin tavallisesti ollut pistorasiaa. Valaisin oli myöhemmin vaihdettu pistorasialla varustettuun muovirunkoiseen valaisimeen. Johtimet oli katkaistu läheltä seinäpintaa ja jatkettu kytkentäliittimellä kahdella punaisella johtimella uudelle valaisimelle. Valaisimen sisällä nollaus oli tehty vaihejohtimeen ja siten maadoitusliuska oli tullut jännitteiseksi.

Väärän kytkennän tekijästä ei ole tietoa. Kytkentä oli ilmeisesti hyvin vanha, koska kylpyhuone oli ainakin kerran remontoitu valaisimen asentamisen jälkeen. Valaisinta ei irrotettu remontin yhteydessä maalausjäljistä päätellen. Myös punaisesta johtimien väristä voisi päätellä virheellisen kytkennän olleen käytössä jo pitkään.

Nykyisellä asukkaalla oli käytössään vain muovirunkoisia kaksoiseristettyjä sähkölaitteita, joten sähköiskua ei ole aiemmin saatu hyvän tuurin ansiosta. Kylpyhuoneessa olisi ollut myös oikein kytketty ja turvallinen pesukoneen pistorasia.

Asiasta kertoi www.rtlpalvelut.fi. Pääset juttuun tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 43 kertaa

43 vastausta artikkeliin “Putkimies kuoli sähköiskuun Helsingissä”

 1. Tälläisiltä onnettomuuksilta vältyttäisiin jos

  – käytettäisiin vain pätevyydet ja oikeudet omaavia sähköurakoitsijoita
  – jos Suomessa olisi, kuten esim. Tanskassa on, pakollinen sähköasennusten kuntotarkastus asuntokauppojen yhteydessä

  1. Kaupan yhteydessä tehdystä tarkastuksesta ei ole hyötyä, jos nykyinen omistaja on tehnyt määräysten vastaisia sähkötöitä. Ihan vuosittaiseen sähköasennusten katsastukseen ei sentään voida mennä.

 2. No omasta mielestä kyllä täysin putkimiehen oma vika. Jos noita kerrostaloja käy läpi, niin joka toisesta vanhasta asunnosta löytyy ties miten tehtyjä kytkentöjä. Lähinnä johtimien värit ovat sekaisin. Jos putkimies ei tiedä sähköiskun vaaraa ko. tehtävässä, voisi häntä pitää epäpätevänä. Miksi muutenkaan ottaa valaisimen pistorasiasta(edes kokeilematta jännitteisyyttä), jos vaihtoehtona olisi ollut luultavasti IP40 standardin täyttävä pesukoneen pistorasia. Piittaamattomuutta.

  1. Ei missään vanhassa kerrostalossa ole pesukoneella IP 40 luokan pistorasiaa.kuinka joku voi tietää, että valaisin on asennettu väärin? Outoa syyttää putkimiestä virheestä.tässä on tee se itse mies ollut asennuksilla ja säästänyt omasta mielestään.vanha värijärjestelmä tuo sekaannuksia sähköasennuksiin,siis älä käytä kun ammattilaista .asennuksiin. Todella ikävä asia.

   1. Sen lisäksi, että kirjoittaminen on sinulle hankalaa, niin luetun ymmärtämisessäkin tuntuisi olevan parantamisen varaa. Kylpyhuoneeseen on siis suoritettu remontti, jonka yhteydessä myös tuo sähköasennus on tehty väärin eli nollattu vaihe. Jos siinä olisi kuollut, vaikka asukas(kytkennästä tietämättä), olisi tilanne mielestäni täysin toinen. Tottakai kytkentä on tehty väärin, mutta kyllä putkimiehen pitäisi tälläinen mahdollisuus tiedostaa. Yleensäkin, kun kyseessä on vesivahinko, jossa vettä on lattialla ollut runsaasti, miksi vessassa edes työskentelyn aikana oli sähköt päällä.

    1. Uskomattoman dorka vastaus, eritoten kun artikkelissa lukee selvällä suomen kielellä, että remontin yhteydessä valaisimeen ei ole kosketti.

    2. kait tää pasi holm on niin viisas idiootti että se tajuaa tarkastaa myös keittiön pistorasiat ettei itelle satu vahinkoa tai yleensä maadotetut pistorasiat kysyy 38 vuotta putkia rassanut putkimies ensimmäinen tapaus urani aikana

    3. Työskenneltäessä ikkunattomissa tiloissa kuten kylppäreissä, on valoja pakko pitää päällä. Jos normaalit valot eivät toimi, niin silloin käytetään taskulamppuja, akkuvaloa, roikkalamppua tms.

 3. aika outoa, että putkimiehet käyttävät metallikuorisia laitteita vedessä. ei taida kyseinen laite päästä markkinoille nykypäivänä

  1. Tarkastaakohan halpoja piikkauskoneita ja muita halpamarkketien koneita kukaan

   Laitteissa on jossakin päin maailmaa annettu leima ja kone suoraan myyntiin. Jos sattuu vahinkoja ilmoitus pariin lehteen ”palauta viallinen laite saat rahat takaisin.

  2. Kyllä kaikki rassikoneet on pääosin tai kokonaan metallirunkoisia. Piuhassa pitäisi aina olla vikavirtasuoja, mutta jos käytössä on vanha kone se saattaa puuttua.

   Melko tyypillistä, että vettä on lattialla rassatessa, koneen voi toki nostaa jollekin sopivalle pienelle korokkeelle jos epäilyttää. Tässä tapauksessa se ei olisi auttanut, koska laitteen runko oli jännitteinen ja isku tuli luultavasti heti koneeseen koskiessa.

  3. Paitsi että niissä putkimiehen laitteissa on itessään jo vikavirtasuoja mutta eihän se tietysti toimi kun itse valaisimen pistorasia on kytketty perseelleen. Eli ei niissä putkiliikkeen laitteissa mitään vikaa ollut.

   1. Vielä ei ole tullut vastaan rassauskonetta, jossa olisi sisäänrakennettu vikavirtasuoja. Vikavirtasuojanhan voi toki kytkeä erikseen siihen laitteen virtajohtoon. Ongelmana on, että >30 mA vikavirtasuoja laukeaa syyttäkin varsin helposti, ja saattaa tehdä työn suorittamisesta ongelmallista. Lisäksi ainakin kaikki vanhemmat (Rigid yms.) rassikoneet on täyttä terästä, enkä usko, että mikään muovirimpula sellaista ryskytystä kestää, mitä rassikoneelta vaaditaan.

    Itse tein nuorempana juuri tuollaisia kotikäyntejä vanhoihin kerrostaloasuntoihin ja vastaaviin. Rassikoneen mukana kulki aina shukotesteri, jolla pistorasian kytkennän voi parissa sekunnissa tarkistaa. Testeri alkoi kulkemaan mukana sen jälkeen, kun kerran valurautaviemäriin rassivaijeria työntäessä alkoivat kipinät sinkoilla. Kyseessä oli täsmälleen samalla tavalla kytketty pistorasia kuin tässä kuolemaan johtaneessa tapauksessa. Onni onnettomuudessa minun tapauksessani lattialla ei ollut vettä, enkä koskenut mihinkään johtavaan. Lisäksi käsissä oli tietenkin kumirukkaset.

    LVI-huoltofirmoille ja putkiasentajille voisi yleensäkkin ehdottaa yhden päivän sähköturvallisuuskurssia, jossa väännettäisiin rautalangasta kaikkein tärkeimmät yleiset sähköturvallisuuteen ja työskentelyyn liittyvät riskit.

    Yleisemmällä tasolla voi sanoa, että sähkölaitteet, kuten porat, piikkausvasarat, rassikoneet ja erityisesti valaisimet ja jatkojohdot joita työmailla tänä päivänä tulee vastaan, ovat usein luvattoman surkeassa kunnossa. Johtimet pilkottavat vedonpoistoista ja kaikenmaailman teippiliitokset ja -korjaukset ovat varsinkin kurjan yleisiä.

 4. Nykyisin saa vissiin nollata lähimmässä jakoasiassa mutta todennäköisesti olisi mennyt ketuix silti pärnäseltä

 5. vaarallisen kytkennän pistorasiaan tehnyt on syyllistynyt kuolemantuottamukseen.

 6. Pasi Holm . ÄLÄ KIRJOITA KUN ET TIEDÄ, tulee liikaa vahinkoja muutenkin. IP40, uskomaton sähkölaite, suojattu pölyltä mutta vedentulo täysin avoin.Rakennuslehtikin vois ottaa selvää. Aikoinaan punainen johdin toimi sekä vaihe että ”suojajohtimena”.
  Ennen, keltanen, vihree, violetti aikaa, ääliöt.

  1. Mitä se kypärä tai suojalasit olis auttanu, jos se sähköisku on todennäköisesti kädestä lähteny?

 7. Enpä ole kuullu että pitäisi alkaa pistorasioita tarkastelee ennen rassausta. Enkä ole kyllä ajatellu itekkään aloittaa ja on tässä jokunen sata rassattua viemäriä jo takana. Ja Padi Holmin on kyllä turha alkaa putkaria tälläisestä syyttämään. Vahinkoja sattuu ja tämä oli erittäin vakava ja surullinen sellainen.

 8. Tyhmän asukkaan vika jonka karvoitus tukkinut viemärin eikä ole edes itse osannut hoitaa asiaa!

  1. Mulla ainakin lattiakaivo on kylpyammeen alla siten, ettei siihen juuri pääse itse käsiksi. Paitsi jollakin nestemäisellä putkenavaajalla.

 9. Nuo johtimien värijärjestelmät ovat vaihtuneet viimeisen 50 vuoden aikana niin moneen kertaan että ei ihme että menee sekaisin.

  Joskus on ollut vaiheväreinä punainen, musta, sininen, ja nolla ollut harmaa.

  Ja vanhoissa syteemeissä oli suojamaa yllätys yllätys punainen.

  Sitten on vaihevärit olleet keltainen, vihreä, violetti

  Sitten on vaihevärit olleet musta, mustavalkoinen, ruskea, nolla sininen ja suojamaa keltavihreä

  Nyt vaihevärit on ruskea, musta, harmaa, nolla sinininen ja suojamaa keltavihreä

  Vähänkin vanhemmassa talossa voi samassa sähkökeskuksessa esiintyä kaikki noita värejä vähän joka kaytössä, joten väreistä ei voi päätellä mitään, aina pitää mitata.

 10. Valaisimen ikä on todennäköisesti helppo selvittää ja sen perusteella tulee todennäköinen kytkennän suorittajakin rajattua nopeasti. Ottaako poliisi asian tutkittavaksi?

 11. Eikö ammattikouluissa opeteta putkiasentajia olla työskentelemättä metallirunkoisella suojaeristämättömällä sähkölaitteella kosteassa tilassa. Koneessa on oltava vikavirtasuoja joka estää laitteen käytön mm. näissä olosuhteissa. Kyseinen huoneisto on sen ikäinen ettei sen pistorasioiden suojaksi ole asennettu vikavirtasuojia.

   1. Jos vikavirtasuoja vertaa vain nollan ja vaiheen välistä virtaeroa, niin se huomaa vain sen jälkeen olevan vian ja toimii. Nythän vika oli ennen mahdollista siirrettävää vikavirtasuojaa. Kytkettäessä metallirunkoisen työkalun pistotulppa virheellisesti kytkettyyn pistorasiaan meni jännite siirrettävän vikavirtasuojan ohi suojamaajohdinta pitkin heti työkalun runkoon eikä se jännite kadonnut vaikka suoja olisi lauennutkin, koska se ei katkaise suojajohdintaan.

  1. Ei siirrettävä tai laitekohtainen vikavirtasuojakaan mikään ihmeidentekijä ole. Sen toiminta edellyttää, että pistorasia johon se kytketään, on asennettu oikein. Ei sen suojalaitteen toiminnassa ole huomioitu niin vakavaa asennusvirhettä, että suojajohtimeen tulee pysyvä vaihejännite.

 12. kypärä, suojalasit, kuulosuojaimet, polvisuojat, turvakengät, huomiovärit, tulityökortti, ensiapukortti, työturvakortti, sähkötyöturvallisuuskortti, kuvallinen henkilökortti sirulla sekä veronumerolla?, veronumeron rekisteröinti?, tilaajavastuulain vaatimukset kunnossa?, työterveyshuolto järjestetty?, työterveystarkastus suoritettu määräaikoina?, työehtosopimuksen noudattaminen? käyttöönottotarkastukset suoritettu? Onkohan nämä asiat olleet kaikilla osallisilla kunnossa?? Tärkeintä, eli AMMATTITAITOA EI KYSY KUKAAN, EI MINKÄÄNLAISTA KONTROLLIA VALTION VIRKAKONEISTON TAHOLTA!!!
  Pääasia, et on taskut täynnä kortteja ja papereita, sekä päästä varpaisiin haarniskoitu asentaja….

  1. Ja vaikka kaiki nuo asiat olisi kunnossa ja vielä työmaalla tarkastettu, niin ainahan taivas voi pudota niskaan….

   Kyllä tämä tapaus on ollut sellaisen ansan rakentamista, että ei siihen normaalilla varovaisuudella pysty varautumaan.

   1. ”Kyllä tämä tapaus on ollut sellaisen ansan rakentamista, että ei siihen normaalilla varovaisuudella pysty varautumaan.”

    Osuva toteamus, vai pitäisikö puhua ”ansan rakentumisesta”.
    ”Sähkötuoliansan” rakentuminen alkaa peltilaatikon tuomisesta, sitten maadoitettu rasia, sitten samanväriset jatkojohdot sekoittuvat, parranajokone toimii 30 vuotta, sitten vettä lattialle ehkä kenkiinkin (ei mainittu?), sitten maadoitettu metallinen ja eristämätön laite (sähkötuolin toinen kontakti) ja sitten vielä työntekijä, joka on tottunut siihen, että sähkölaitteet ovat käteviä ja turvallisia.

    Näin juuri piti tapahtua mutta voiko joku ihan vakavissaan heittää ensimmäisen kiven?

 13. Osaatteko muuten toimia ja auttaa tilanteessa, jos olette paikalla? Pahimmassa tapauksessa myös auttaja voi menehtyä samaan kasaan autettavan kanssa. Ensiapukursiilla näitä sähkötapaturmia käytiin läpi ja harjoiteltiin ja tähdennettiin nimenomaan sitä, että uhriin ei saa koskea vaan jänet täytyy ensin saada virrattomaksi ja silloin ihan ensimmäiseksi pitää saada johdot irti pistorasioista. Eikä suinkaan paljain käsin vaan jollain sähköä johtamattomalla kättä pidemmällä, laudanpalalla tms

  1. Hei Vesa. Olisiko helpompi, kuin lähteä lautoja ostamaan laittaa vaan sähkökeskukselta kylppärin sähköt tai talon sähköt poikki.

 14. Johtimien värit antavat aiheen olettaa, että asennus on n.50v. vanha. Tekijä on ehkä vaikea selvittää. Olisi pitänyt tarkastaa…

 15. Menin korjaamaan poreallasta, joka ”aina poltti sulaketta”. Koekäytin altaan ja kaikki toimi moitteetta. Tyhjensin altaan ja sieltä oli vedet johdettu lattiaa pitkin lähellä olevalle kaivolle. Kaivo oli hiukan hidas, jolloin lattialle tulvi vettä ja märin jaloin siinä lattialla yhtäkkiä valot sammuivat. ”Sähkäri” oli kytkenyt porealtaan johdolla ja sokeripalalla, joka makasi altaan alla märällä lattialla. Oli ollut kiire heti altaan tultua päästä kokeilemaan poreilua lasten kanssa. Onneksi oli kylppäriin tulossa sähkökeskuksen päässä vikavirtasuoja.

  1. Varmaan oli ”sähkäri”ei sähköalan ammattilainen, sähköasentaja. Tee ilmoitus sähkötarkastuskeskukselle selviää tekijä ja loppuu hölmöily.

 16. Koska poliisitutkinta on kesken, kommentoin tätä yleisellä tasolla.

  Jännitteinen maadoitusliuska on kaikista sähköasennusten vaaratilanteista pahin, koska edes sähköalan ammattilainen ei sitä voi havaita pelkillä silmillään, ilman mittalaitetta (paitsi saadessaan sähköiskun).

  Markkinoilla on lisäksi lukuisia vanhoja valaisintyyppejä, joiden pistorasia saattaa jäädä esim. nousujohtosaneerauksen mittausten yhteydessä havaitsematta (esim. monen tuntema ERCOn kantikas valaisin). En ole itsekään tässä asiassa ihan viaton (yksi tapaus 1980-luvulla). Se on inhimillistä, mutta mahdollista. Vain pilkuntarkka ja kokenut sähköasentaja tällaisia löytää ja korjaa tuollaisen työn yhteydessä.

 17. Asiatonta kirjoittelua. Joku tehnyt ”pielavetisiä”, mistä joka maksaa hengellään. Tosi surullista.

Vastaa