Kokeile kuukausi maksutta

Spinnova voitti TEM:n biojalostamokilpailun

Spinnova Oy on voittanut uudella tekstiilikuidun tuotantoteknologiallaan työ- ja elinkeinoministeriön järjestämän kansainvälisen biojalostamokilpailun. Lisäksi TEM palkitsi Biovakka Suomi Oy:n Nastolaan kaavaileman laitosinvestoinnin sekä Kemijärvi-konsortion metsäbiojalostamon.

Spinnova Oy on voittanut uudella tekstiilikuidun tuotantoteknologiallaan työ- ja elinkeinoministeriön järjestämän kansainvälisen biojalostamokilpailun. Lisäksi TEM palkitsi Biovakka Suomi Oy:n Nastolaan kaavaileman laitosinvestoinnin sekä Kemijärvi-konsortion metsäbiojalostamon.

Spinnova on Jyväskylässä toimiva tutkimus- ja tuotekehitysyritys, joka kehittää VTT:llä alkunsa saanutta puukuitulankateknologiaa. Palkintoraadin perustelujen mukaan Spinnovan kuitulankateknologia, jolla puukuidusta voidaan kehrätä suoraan lankaa, edustaa läpimurtoteknologiaa, joka voi mullistaa sekä tekstiili- että metsäteollisuuden ja luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa. Spinnovan tavoitteena on saada teknologia teolliseen tuotantoon ja syrjäyttää öljy- ja puuvillapohjaiset tekstiilikuidut puukuiduilla.

Valintaraadin mukaan Biovakan ehdotus yhdistää innovatiivisella tavalla biokaasun, ravinteiden ja liikennepolttoaineiden tuotannon ja on erinomainen esimerkki käytännön bio- ja kiertotaloudesta. Konsepti on monistettavissa, ja sillä voidaan saavuttaa merkittäviä alueellisia talous- ja ympäristövaikutuksia. Laitosinvestointi Nastolaan on tarkoitus käynnistää syksyllä 2015.

Kemijärvi-konsortion havumetsää raaka-aineenaan käyttävässä uuden sukupolven biojalostamossa biomateriaalien ja -kemikaalien tuotanto tapahtuu kotimaisella teknologialla. Toteutuessaan laitoksella on merkittävä taloudellinen vaikutus sekä rakennusaikana että sen jälkeen alueellisesti ja kansallisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut julkisia tahoja edustavan rahoittajaryhmän, joka koordinoi ja auttaa kolmen parhaan ehdotuksen investointivaiheen julkisen rahoituksen hankinnassa. Voittaja saa myös 100 000 euron palkinnon.

Kilpailuun tuli ehdotuksia monipuolisesti biotalouden eri osa-alueilta. Niiden kokoluokka vaihteli alle miljoonan euron demonstraatiolaitoksista satojen miljoonien eurojen investoinnit vaativiin biojalostamoihin. Yhteensä ehdotuksia tuli 13, ja investointien yhteisarvo on noin 1,5 miljardia euroa.

”Toivon, että mahdollisimman moni kilpailuun osallistunut hanke realisoituu lähivuosina investoinneiksi, uudeksi liiketoiminnaksi ja työpaikoiksi”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori totesi palkitessaan voittajat 24. helmikuuta Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

TEM:n järjestämän suunnittelukilpailun tavoitteena oli nopeuttaa biojalostamoiden innovaatioiden kaupallistumista ja uusien biojalostamoiden syntyä Suomeen. Kilpailu käynnistyi kesäkuussa 2014.

Kilpailuun saapuneet ehdotukset arvioitiin asiantuntijapaneelissa, jossa oli edustettuna biotalouden tutkimuksen ja kehittämisen, alan teollisuuden sekä rahoitusalan suomalaista ja kansainvälistä asiantuntemusta. Voittajien valintakriteereissä painottuivat investointikelpoisuus (50 %), innovatiivisuus (25 %) ja kansantaloudelliset vaikutukset (25 %).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Spinnova voitti TEM:n biojalostamokilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat