Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaminen veti bkt:n jo kasvuun, mikä jäi tilastomokan vuoksi kertomatta

Tilastokeskus uutisoi vuoden 2014 BKT:n jääneen 0,1 prosenttia miinukselle. Pekka Pajakkalan mukaan todellisuudessa BKT kuitenkin saattoi jo kasvaa, sillä rakennusinvestointitilastot ovat puutteellisia. Rakentamisen aloituksia ei ole myöskään tilastoitu järjetelmävirheen vuoksi lokakuun jälkeen, joten alipeittoisuus investoinneissa ei ole korjaantunut.

Bruttokansantuotteen volyymi supistui 1,3 prosenttia vuonna 2013 ja 1,4 prosenttia vuonna 2012. Kasvua oli siis odotettu, mutta odotukset pettyivät taas kerran.

Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että Tilastokeskus on pysäyttänyt uudistalonrakentamisen tilastoinnin (Tilastokeskus, 5.2.2015) ja tuoreimmat ennakkotiedot ovat lokakuulta 2014. Uudistalonrakentamisen osuus rakentamisen euroista on pienentynyt sekä suhdanne- että rakenteellisista syistä ja oli vuonna 2013 vajaa 40 prosenttia eli valtaosaa rakentamisesta tilastojen pysäyttäminen ei suinkaan koske.

Pysäytetyissä tilastoissa on ollut ongelmia aiemminkin. Tilastot ovat olleet alipeittoisia eli kaikki hankkeet eivät ole tulleet tilastoihin aiemminkaan ja ongelmaa korostaa se, että suuria hankkeita puuttuu. Esimerkiksi Googlen 700 miljoonan euron hanke ei näy tilastoissa.

Rakennuslupien tietokatkos jatkuu

Tammikuussa alkanut rakennus- ja asuntotuotantotilaston julkaisukatko jatkuu toistaiseksi, ilmoitti Tilastokeskus 25.3.2015.  Tilastokeskus ei ole voinut käynnistää tietojen julkaisemista vielä uudelleen, koska Väestörekisterikeskus ei ole pystynyt toimittamaan tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja riittävän kattavasti. Viimeiset julkaistut luvut kuvaavat lokakuuta 2014.

Ongelman taustalla ovat Väestörekisterikeskuksen (VRK) tekemät laajat tietojärjestelmäuudistukset. VRK otti käyttöön uudistetun väestötietojärjestelmän marraskuussa 2014. Tämän vuoden alussa rakennuslupatietojen rekisteröinnissä uuteen järjestelmään ilmeni kuitenkin tietoteknisiä ongelmia, jotka viivästyttivät tietojen toimittamista Tilastokeskukseen. Tietotekniset ongelmat on nyt saatu korjattua ja aineistot muodostuvat teknisesti oikein. Rakennushanketiedot eivät kuitenkaan välity aineistoissa riittävän kattavasti Tilastokeskuksen käyttöön.

Uuden järjestelmän käyttöönotto ei ole sujunut suunnitellusti, ja väestötietojärjestelmän tiedot ovat puutteellisia useiden kuntien tietojen osalta.

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto kuvaa rakennusluvanvaraisen rakennustoiminnan määrää ja tuotannon volyymia. Tietoja käytetään laajasti rakennustuotannon ja koko talouden suhdannetilanteen ja markkinoiden muutosten analysointiin ja ennustamiseen. Tilaston tiedot vaikuttavat osaltaan myös kansantalouden tilinpidon laskentaan.

Suuret talonrakennushankkeet ovat toimitilarakentamisessa eli muussa kuin asuinrakentamisessa. Forecon seuraa suurimpia hankkeita hanketasolla ja täydentää parhaan kykynsä mukaan puuttuvat hankkeet aloituksiin oikealle vuosineljännekselle. Aloitusten perusteella lasketaan taas asiakkaille tehtävät määrä- ja menekkiennusteet ja nähdään monien tuotteiden osalla jopa kuukausittain, miten toimitukset vastaavat ennakoitua. Vastaavuus on ollut ok.

Kun Suomen BKT on tasolla 200 miljardia euroa, 0,1 prosenttia miinusta tarkoittaa, että jos rakentamista löytyy lisää 200 miljoonaa viime vuodelle, BKT nousee nollatasolle ja jos enemmän, on BKT plussalla. Lähtökohtana tietysti se, että muita, pienentäviä, muutoksia BKT:n ennakkotietoon ei tule. Väite on siis, että BKT:n ennakkotietojen laskennassa käytetyt rakennusinvestoinnit ovat tällä kertaa tilastointi-ongelmien takia liian pienet.

Rakentaminen laski vain prosentilla 2014

Foreconin laskentamalli antaa uusien toimitilarakennusten volyymikehitykselle viime vuodelle kasvua 3-5 prosenttia, kun Tilastokeskuksen lukema toimitilarakennusinvestoinneille (peruskorjaukset ml.) oli saman verran miinuksella. Eroa on ainakin 500 milj. euroa, mikä riittää nostamaan BKT:n plussan puolelle. Koko rakentaminen jää viime vuonna edelleen miinukselle. Foreconin ennusteen mukaan rakentaminen kokonaismäärä väheni viime vuonna edelleen lievästi, n. ½ prosenttia.

Kun tuoreet uudistalonrakennustilastot puuttuvat voidaan ja tulee aiempaa parempia tilastoja odottaessa rakentamista seurata muiden indikaattoreiden avulla. Niitä ovat mm. rakennusalan liikevaihtotilastot ja palkkasummatilastot, jotka kertovat viime vuoden menneen noin nollatasolla ja, että rakentaminen ei tällä hetkellä ole ongelma-ala kansantaloudessa. Nollalinja kuitenkin jatkuu vielä tämän vuoden.

Kansantalouden kannalta näin pieni korjaantuminen ei ole suuri juttu, mutta pienikin plussa BKT:lle olisi hyvä viesti suomalaisille, joiden luottamus tulevaisuuteen maaliskuussa oli edelleen matalalla. Se rohkaisisi tekemään päätöksiä niin kulutuksen kuin rakentamisen ja muiden investointien suhteen ja saisi sitä kautta sitä pieneksi ennakoitua kasvua aikaiseksi myös tälle ja tuleville vuosille.

Pekka Pajakkala,
johtava neuvonantaja
Forecon Oy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakentaminen veti bkt:n jo kasvuun, mikä jäi tilastomokan vuoksi kertomatta”

  1. Pasilassa on uutisten mukaan alkamassa miljardihanke. Tuohon päälle tulee vielä radan varren hankkeet. Kalasatamassa on alkamassa toinen jättihanke. Kehäradan ympäristön rakentaminen kiivastuu.

    Nuo pääkaupunkiseudun suurhankkeet saavat aikaan merkittävän piikin rakennusalalla. Pääkaupunkiseudun osalta on odotettavissa voimakasta hintojen nousua ja ylikuumenemista, rakennustarvikkeista voi tulla jopa pulaa.

    On se ihme, jos tällaiset hankkeet, saatujen laivatilausten lisäksi eivät näy BKT:ssa.
    Jos ei Suomen, niin ainakin Baltian ja jopa Puolan talouteen tällä tulee joka tapauksessa olemaan merkittävä vaikutus, kun rakennusteollisuuden kaipaama halpatyövoima kotiuttaa tulonsa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat