Selvitys: Vesihuoltoala tarvitsee uudet osaamistavoitteet

Vuoteen 2022 mennessä jopa puolet vesihuoltolaitosten henkilöstöstä jää eläkkeelle. Samaan aikaan alan korkeakouluopetus elää murroskautta, kertoo Rambollin ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n (VVY) selvitys.

Vuoteen 2022 mennessä jopa puolet vesihuoltolaitosten henkilöstöstä jää eläkkeelle. Samaan aikaan alan korkeakouluopetus elää murroskautta, kertoo Rambollin ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n (VVY) selvitys.

Selvityksen mukaan ala uhkaa taantua ilman merkittäviä panostuksia koulutukseen, oppilaitosten ja työnantajien väliseen yhteistyöhön sekä alan tunnettuuden kohentamiseen.

”Vesihuollon tehtäviin laitoksissa ja muissa alan yrityksissä tarvitaan vuosittain yli 50 uutta korkeakoulutasoista osaajaa. Nykyisen ja suunnitteilla olevan korkeakoulutuksen sisältö ei kaikilta osin vastaa työnantajien odotuksia. Koulutusohjelmien pitäisi antaa enemmän valmiuksia infrastruktuurin ylläpitoon ja kehittämiseen. Alalle tarvitaankin uudet osaamistavoitteet”, projektipäällikkö Riitta Kettunen Rambollista toteaa.

”Jos vesihuollosta halutaan Suomelle kilpailukykyinen kasvu- ja vientiala, tarvitaan selkeää lisäpanostusta myös alan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan”, vanhempi konsultti Vesa Salminen Ramboll Management Consultingista sanoo.

Vesihuolto on Suomessa on pääosin julkisen sektorin hallinnassa. Yksityinen sektori toimii läheisessä yhteistyössä vesihuoltolaitosten kanssa.

”Meillä on ollut kova huoli alan osaamisen varmistamisesta tulevaisuudessa, ja nyt onkin ripeiden toimenpiteiden aika”, VVY:n toimitusjohtaja Osmo Seppälä sanoo.

Vesihuoltoalan korkeakouluopetuksen tarveselvityksen toteutti VVY:n kanssa konsulttiryhmä, jossa oli asiantuntijoita Ramboll Management Consulting Oy:stä ja Ramboll Finland Oy:stä. Selvitys esiteltiin Maailman vesipäivän seminaarissa 19.3.2015 Säätytalolla Helsingissä. Selvityksen rahoitti Maa- ja vesitekniikantuki ry.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selvitys: Vesihuoltoala tarvitsee uudet osaamistavoitteet”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat