Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaiset asunnot jo liian kalliita kansainvälisille sijoittajille

Suomeen sijoittaneet kansainväliset kiinteistösijoittajat ostivat viime vuonna Suomesta kiinteistöjä enemmän omalla rahalla ja pienemmällä velkavivulla kuin edellisenä huippuvuonna 2008.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

”Viime vuonna sijoittajille tyypillistä oli erittäin läpitunkeva varovaisuus ja ammattitaitoisuus. Huippuvuosina 2006–2008 kiinteistösijoituksia tehtiin enimmäkseen pankin rahoilla ja toisinaan melkein silmät kiinni”, toimitila-asiantuntija Jones Lang LaSallen Suomen toimitusjohtaja Tapani Piri toteaa.

Suomalainen asuntomarkkina ei ole eurooppalaisittain katsottuna tuottopohjaltaan järin houkutteleva. Pirin mukaan syy on asuntomarkkinan rakenne, jossa vuokra-asuminen ei ole päätrendi.

”Suomen asuntohinnat ovat kuluttajamarkkinahintoja, ei sijoittajahintoja. Jotta ne kiinnostaisivat kansainvälisiä sijoittajia, pitää joko pystyä hinnoittelemaan asunnot niin, että suora vuokratuotto on parempi tai sitten on pystyttävä osoittamaan jatkuva arvonnousupotentiaali. Matalalla rullaavalla tuotolla ne menevät kotimaisille sijoittajille, joilla on hyvä näkemys arvonnoususta kasvukeskuksissa ja joiden hinnoittelu ei siksi perustu vain vuokratuottoon ja tuottovaatimukseen.”

Tosin esimerkiksi hyvätuottoinen asuntosijoitusyhtiö Sato on kiinnostanut ulkomaita myöten. Reilu vuosi sitten eläkeyhtiö Varma ilmoitti myyneensä hollantilaiselle eläkesijoittaja APG Asset Managementille puolet omistamistaan Saton osakkeista. Tänä vuonna tahti kiihtyi. Huhtikuussa Ilmarinen myi koko Sato-omistuksensa ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Fastighets AB Balderille. Samalle yhtiölle menivät reilu viikko myöhemmin myös keskinäisen henki- ja eläkevakuuttaja Suomi-yhtiön loput Sato-osakkeet.

Pirin mukaan Suomesta viime vuonna kaupaksi kävivät vakaata kassavirtaa tuottavat vähäriskiset niin sanotut core-kohteet, kuten esimerkiksi parhaat kauppakeskukset ja keskustatoimistot. Nyt sijoitusten skaala on laajentunut enemmän riskiä sisältäviin ja osaamista vaativiin kohteisiin, joissa on potentiaalia arvonkorotukseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaiset asunnot jo liian kalliita kansainvälisille sijoittajille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat