Suomalaisyrittäjillä on kovat ajat Venäjällä

Talouspakotteet vaikeuttavat suomalaisten rakennusalan pk-yritysten toimintaa Venäjällä.

Suomalaisarkkitehdit ovat raikastaneet kaupunkien ja asuinkerrostalojen ilmettä Venäjällä.

Lemminkäinen ilmoitti jo vetäytyvänsä isosta asuinkerrostalohankkeesta Pietarissa. EKE:n johto puolestaan on tyytyväinen, että se ei ehtinyt aloittaa kaupungissa isohkon kerrostalotontin rakentamista.

Reilut 20 vuotta Venäjällä toiminut ja suomalaisomistuksessa oleva Zao LVIS-projekti työllistää Venäjällä 80 paikallista lvi- ja sähköasentajaa. Tilauskantaa riittää tämän vuoden loppuun saakka.

”Pakotteiden voimassaoloaikana emme ole saaneet uusia tilauksia. Joitain Venäjällä niin tyypillisiä epävarmoja projekteja on ollut tarjolla, mutta emme ole uskaltaneet niihin lähteä”, yrityksen perustaja ja pääjohtaja Pertti Peltonen kertoo.

Zao LVIS-projektilla on riittänyt töitä esimerkiksi Keskon uusien kauppojen asennuksien parissa. Epävarmuuden vuoksi moni asiakas on kuitenkin ilmoittanut laittavansa investoinnit jäihin.

”Olen nähnyt Venäjällä monta lamaa, mutta näillä konsteilla, jotka nyt ovat käytössä, tilanne ei muutu kuin huonommaksi. Jos investointitaso laskee edelleen, meidän pitää lähteä täältä kotiin.”

Aivan kokonaan Peltosen yritys ei voi vetäytyä, sillä kahden vuoden takuuaika tuo töitä. ”Ruplan arvon muutosten kanssa on aika mahdoton elää ja vaikea tehdä bisnestä”, Peltonen toteaa.

Muuttunut kohtelu

Rakennuslehden haastattelemien suomalaisten rakennusalan yrittäjien mukaan länsimaisessa omistuksessa olevien yritysten kohtelu on muuttunut viime aikoina. Yritykset ovat suurennuslasin alla. Toisaalta niitä kuitenkin arvostetaan, koska palkat noudattavat virallisia työehtoja ja ne maksetaan pankkiin palkkapäivinä.

Tilaajia kiinnostaa suomalainen ammattitaito ja laatu, mutta niillä ei saa enää hintaetua. Projektien urakoitsijat valitaan pääsääntöisesti halvimman hinnan perusteella ja aikataulut ovat jopa tiukempia kuin Suomessa.

”Myös rakennusalan normit ja valvonta ovat vähintään yhtä tiukkoja kuin Suomessa. Toteutuksen valvonnassa ja normien täytäntöönpanossa näkee paljon enemmän säveltämistä”, Venäjällä toimiva rakennusalan suomalaisyrittäjä kertoo. Hänen yrityksensä tilanne on niin herkkä, että hän haluaa antaa haastattelun nimettömänä.

Lue lisää torstaina 30.4. ilmestyneestä Rakennuslehdestä 16/2015.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaisyrittäjillä on kovat ajat Venäjällä”

Vastaa