Kokeile kuukausi maksutta

Helsingissä ideoitiin uutta elämää lähiöostareille

Asukkaat, yritykset ja Helsingin kaupunki ovat ideoineet kolmen lähiöostoskeskuksen kehittämistä kaksivuotisessa hankkeessa. Kohteina olivat Pohjois-Haagan, Laajasalon ja Myllypuron ostarit.

Asukkaat, yritykset ja Helsingin kaupunki ovat ideoineet kolmen lähiöostoskeskuksen kehittämistä kaksivuotisessa hankkeessa. Kohteina olivat Pohjois-Haagan, Laajasalon ja Myllypuron ostarit.

Pohjois-Haagassa ja Laajasalossa selvitettiin ostoskeskuksen tilanne ja tulevaisuudennäkymät haastattelemalla asukkaita, kaupungin virkamiehiä ja yrittäjiä. Myllypurossa selvitettiin jo tehdyn ostoskeskusuudistuksen toteutusprosessi ja tutkittiin sen käyttöä ja toimintaa asukaskyselyllä sekä asukkaita ja yrittäjiä haastattelemalla.

Kaupunkiaktivismilla kumppanuusmalli

Jokaiselle ostoskeskukselle luotiin ratkaisu, jolla ostaria voidaan kehittää olennaisesti paremmaksi. Ratkaisut muotoiltiin malleiksi, joilla ostoskeskuksia voidaan kehittää myös muualla Helsingissä ja Suomessa. Kehittämistä varten luotiin ostarifoorumien kumppanuusmalli, jossa asukkaat, liike-elämä ja kaupungin virkamiehet kokoontuvat yhteen keskuksensa hyväksi.

”Ostareita täytyy ajanmukaistaa, jos halutaan ylläpitää lähipalveluja, edistää täydennysrakentamista ja välttää lähiöiden kurjistuminen. Ostoskeskus ei ehkä enää ole lähiön sydän, mutta se antaa sille kasvot”, yliopistotutkija Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo.

”Matkalla on yhä monta mutkaa. Hajanainen kaupunginhallinto ja konservatiivinen kiinteistöliiketoiminta ovat saaneet pyyhkeitä. Omista seinistä ja toimintatavoista kiinni pitäminen estää kokonaisuuden rakentamista.”

Helsingin yliopiston tutkimuksen ”Ostoskeskukset julkisina tiloina – tavoitteena kumppanuuspohjaiset, kansalaislähtöiset ja markkinaehtoiset lähipalvelut asuinalueilla” rahoitti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara. Hankkeen kumppaneita olivat Helsingin lähiöprojekti ja kaupunginkanslia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingissä ideoitiin uutta elämää lähiöostareille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat