Akustiikka ja aistikokemukset toivat Anssi Lassilan Puukuokalle arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon

Säveltäjä Kaija Saariaho on valinnut vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Puukuokka-asuinkerrostalon. Jyväskylän Kuokkalaan vuonna 2014 valmistuneen puukerrostalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture Seinäjoelta.Puukuokan pääsuunnittelija on arkkitehti Anssi Lassila.

Anssi Lassila

Puukuokka on kohde, jossa yhdistyvät kohtuuhintainen asuminen, puurakentaminen ja uusien tekniikoiden edistäminen. Tunnustuksen vastaanotti 23. syyskuuta 2015  arkkitehti Anssi Lassila.

”Voittajaksi valitsemassani Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä. Puukuokka on uskalias ja kunnianhimoinen työ, johon sisältyvät uuden rakennusteknologian tutkiminen, ihmisläheisyys sekä pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen”, Saariaho perustelee valintaansa.

Saariaho arvioi kaikki viisi palkintoehdokasta kiinnostaviksi, kauniiksi ja tyylikkäiksi rakennuksiksi hyvin tutkittuine ratkaisuineen.

”Valitsin rakennuksen, joka intuitiivisesti miellyttää minua ja vastaa pyrkimyksiäni ja arvojani. Vierailu talon asukkaan kodissa, sen viihtyvyys ja akustiikan ylivoimaisuus vakuuttivat minut. Tunsin itsekin intiimin ilmapiirin sisään astuessani. Avaran porraskäytävän suurista ikkunoista avautuu metsämaisema eri suuntiin. Puukuokka oli rakennus, jossa kaikilla aisteillani parhaiten viihdyin.”

puukuokka3

Puukuokka valmistui jyväskyläläiseen Kuokkalan lähiöön vuonna 2014. Kuokkalan keskustassa sijaitsee myös Anssi Lassilan suunnittelema, vuonna 2010 valmistunut Kuokkalan kirkko. Kirkon taakse on suunniteltu kolmen puukerrostalon ryhmä, joista Puukuokka valmistui ensimmäisenä.

”Tavoitteena Puukuokan suunnittelussa oli luoda ison mittakaavan puurakentamiselle tunnistettava muotokieli, jossa kodikkuus ja kokemuksellisuus yhdistyvät kiinnostavalla tavalla. Puukuokan muotokielessä puuta käytetään materiaalina sen parhaita ominaisuuksia korostaen. Rakennus on osa Kuokkalan keskustaa: yhdessä kirkon kanssa se rakentaa identiteettiä kaupunginosalle ja luo sille keskipisteen. Pyrkimyksenä on ollut löytää kestävä ja laadukas ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen”, Anssi Lassila kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Akustiikka ja aistikokemukset toivat Anssi Lassilan Puukuokalle arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon”

Jätä kommentti