Kokeile kuukausi maksutta

Askonalueen asemakaavan laadinta käynnistyi Lahdessa

Lahden rautatieaseman vieressä sijaitsevasta Askonalueen tehdasympäristöstä kehitetään uusi kaupunginosa. Alueen asemakaavan laadinta on käynnistynyt, ja rakentaminen aloitetaan heti uuden kaavan tultua lainvoimaiseksi todennäköisesti keväällä 2016.

Lahden rautatieaseman vieressä sijaitsevasta Askonalueen tehdasympäristöstä kehitetään uusi kaupunginosa. Alueen asemakaavan laadinta on käynnistynyt, ja rakentaminen aloitetaan heti uuden kaavan tultua lainvoimaiseksi todennäköisesti keväällä 2016.

Alueen omistaa ja sen kehittämisestä vastaa Renor Oy. Yhtiö on jo saneerannut alueella raakatilasta uutta vuokrattavaa tilaa yhteensä noin 37 000 neliötä. Alueelle on rakennettu kaukokylmäverkko ja rakennusten kiinteistötekniikkaa on uudistettu laajasti.

”Haluamme investoida Lahden uuteen kaupunginosaan. Porissa loimme vanhan puuvillatehtaan yhteyteen elävän kaupunkikorttelin käsittäen muun muassa modernin kauppakeskuksen ja toimistoympäristön. Askonalueella meillä on vastaava tilaisuus säilyttää rakennusten teollinen historia ja rakentaa niiden yhteyteen ja ympärille aamusta iltaan sykkivä uusi kaupunginosa – uusia toimistoja, kauppoja ja koteja”, Renorin toimitusjohtaja Timo Valtonen sanoo.

”Askonalue on yksi Lahden tärkeimmistä kehityskohteista. Sijainti rautatieaseman vieressä takaa sen, että esimerkiksi lentokentälle tai Helsingin keskustaan pääsee reilusti alle tunnissa. Lahteen ja Askonalueelle on helppo tulla kaikkialta Etelä-Suomesta, minkä vuoksi investoijat ovat olleet kiinnostuneita alueen kehittämisestä”, Lahden teknisen ja ympäristötoimen toimialajohtaja Matti Kuronen toteaa.

Askonalue on edelläkävijä hyödyntäessään uutta teknologiaa esimerkiksi energiaratkaisuissa. Tekes myönsi juuri tukea tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään, miten alueen pohjaveden energiaa pystyään hyödyntämään. Tutkimusten mukaan Lahti ja Askonalue on yksi parhaista paikoista Suomessa pohjaveden lämpöenergian hyödyntämiseen. Tällaisia järjestelmiä ei Suomessa ole toistaiseksi vielä käytössä.

Askonalueella on takanaan lähes sata vuotta teollista historiaa. Aukusti Avonius aloitti huonekalutuotannon Lahdessa vuonna 1918. 1920-luvulla nykyiselle Askonalueelle valmistui useita teollisuusrakennuksia. Vuonna 1931 yrityksen valmistamien huonekalujen tuotenimeksi vakiintui Asko. Alueella on valmistettu myös monien suomalaisten keittiöistä ja kylpyhuoneista tuttuja Upon kodinkoneita, kuten jääkaappeja, pesukoneita ja liesiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Askonalueen asemakaavan laadinta käynnistyi Lahdessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat