Kokeile kuukausi maksutta

Kunta-alan työsuojeluvalvonta on tutkitusti hyvin toteutettua ja vaikuttavaa

Laaja valtakunnallinen tutkimus työsuojeluvalvonnasta kunta-alalla kertoo, että työsuojeluvalvonta on hyvin toteutettua ja vaikuttavaa.

Laaja valtakunnallinen tutkimus työsuojeluvalvonnasta kunta-alalla kertoo, että työsuojeluvalvonta on hyvin toteutettua ja vaikuttavaa.

Tulosten perusteella valvonta on lisännyt työpaikkojen tietoisuutta työturvallisuusjohtamisesta ja vahvistanut työpaikkojen omaa työsuojeluolosuhteiden kehittämistyötä.

Tutkimuksen teki Owal Group Oy yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa, työsuojeluhallinnon toimeksiannosta.

Työsuojeluviranomaisen antamat velvoitteet, toimintaohjeet ja kehotukset, vaikuttavat tehokkaasti siihen, että työpaikat korjaavat työsuojeluun liittyviä puutteitaan.

”Lähes kaikki valvonnan kohteet katsoivat, että toimintaohjeiden tai kehotusten antaminen oli aiheellista.  Työpaikat kokivat myös saaneensa työsuojeluviranomaiselta positiivista palautetta asioista, jotka olivat kunnossa”, kertoo tutkija Olli Oosi Owal Group Oy:stä.

Työsuojelutarkastajat antoivat työpaikoille toimintaohjeita esimerkiksi puutteista, jotka liittyivät työn vaarojen selvittämiseen, työterveyshuollon työpaikkaselvitykseen, väkivallan uhan ja psykososiaalisen kuormituksen hallintaan sekä työpaikan sisäilman laatuun.

Lähes kaikki vaikuttavuustutkimuksen kyselyyn vastaajista arvioivat, että puute olisi korjaamatta, mikäli toimintaohjetta tai kehotusta ei olisi annettu.

Työolosuhteet parantuneet

”Tutkimuksen kautta välittyy kuva, että hankkeen vaikutuksesta olosuhteet ovat parantuneet monella työpaikalla. Usein valvonta on myös vahvistanut työpaikan omaa työolosuhteiden kehittämistyötä. Useimmiten valvonnan kohteet myös kokivat, että työsuojeluvalvonta on vastannut juuri niihin työolosuhteiden haasteisiin, jotka ovat organisaatiossa keskeisiä”, Oosi arvioi.

Tutkimuksen mukaan työsuojelun valvontahanke on vaikuttanut selvästi myös kunta-alan turvallisuusjohtamisen tasoon. Hankkeessa tarkastettiin turvallisuusjohtamisen käytäntöjä, ja tämä lisäsi johdon tietoisuutta turvallisuusjohtamisen merkityksestä.

”Työpaikkojen näkökulmasta on tärkeää, että valvonta muodostaa ajatuksellisesti jatkumon tai että valvonnan kohteilla on käsitys siitä, miten yhteistyö työsuojeluviranomaisen kanssa jatkuu”, Oosi muistuttaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kunta-alan työsuojeluvalvonta on tutkitusti hyvin toteutettua ja vaikuttavaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat