Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenrannan kaupunginteatteri avautuu kauppakeskukseen

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri aukeaa kaksivaiheisesti kaupungin keskustaan, kauppakeskus Iso-Kristiinan laajennusosaan.

Havainnekuva Lappeenrannan kaupunginteatterin yleisölämpiöstä.

Teatterin sijoittuminen kauppakeskuksen yhteyteen on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ratkaisu. Teatteri on Cityconin ja Ilmarisen omistaman kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa. Keskuksen ensimmäisessä kerroksessa on kauppoja ja toisessa ravintoloita.

Teatterin on suunnitellut Ala Arkkitehdit Oy, joka on saanut mainetta huomattavien kulttuurirakennusten, kuten esimerkiksi Norjan Kristiansandissa sijaitsevan teatteri- ja konserttitalo Kildenin suunnittelijana. Ala suunnittelee myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahankkeen Helsingin uuden keskustakirjaston. Teatterin pääsuunnittelija on arkkitehti Samuli Woolston.

Teatterikerros eroaa selkeästi kauppakeskuksesta. Teatteriin pääsee maisemahisseillä kaikista kerroksista tai portaita pitkin keskusaulasta, Brahen pihalta. Tunnelma muuttuu jo ylimpään kerrokseen johtavassa portaikossa. Väreiltään ja laajoilta pinnoiltaan levollinen yleisölämpiö poikkeaa alakerran ilmapiiristä. Kauppakeskuksen hälinää ei kuitenkaan kokonaan suljeta ulkopuolelle. Lämpiö avautuu kauppakäytävälle, ja virvokettaan voi siemailla aaltomaisen verkkokaiteen vierellä.

Yli 600 istumapaikkaa

Teatterissa on suuri näyttämösali sivu- ja takanäyttämöineen, pieni näyttämösali sekä harjoitusnäyttämö. Suuressa salissa on kaikkiaan 440 istumapaikkaa. Jos esitykseen tarvitaan orkesteria, katsomopaikkoja jää 394. Itse esityslavalla on 12-metrinen pyörönäyttämö.

Pieni näyttämö toimii niin sanottuna mustalaatikkoteatterina, jonka tilaa voi muokata. Sen katsomo koostuu moduuleista, joiden paikkoja voi vaihdella. Pieneen saliin tulee katsojapaikkoja 150, mutta se venyy tarvittaessa 200 paikkaan.

Korttelin kokoisen kauppakeskuksen yhteyteen sijoittuva teatteri on pystytty toteuttamaan yhteen tasoon. Näyttämöiden ympärille sijoittuvat kaikki teatterin tuotantotilat, kuten näyttelijöiden pukuhuoneet, kampaamo, ompelimo ja pukuhuolto, studio, valo- ja äänitekniikka sekä tarpeisto. Lavastamon työpajatilat sijoitetaan erilleen teatterista, kaupungin varikon yhteyteen. Lavasteet siirretään uudisrakennuksen lastauslaiturilta teatterikerrokseen suurikokoisella tavaranostimella.

Lappeenrannan kaupunki rakennuttaa kaupunginteatterin omana hankkeenaan yhdessä Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy:n kanssa. Hankkeen kustannukset ovat noin 22 miljoonaa euroa. Teatterin rakentamiskustannuksia keventää neljän miljoonan euron valtionapu ja vanhan teatterin tontin kaupasta saatava kahden miljoonan euron myyntihinta. Myös yhteistyö Cityconin ja Ilmarisen kanssa tekee hankkeesta edullisemman, sillä uusi teatteri avautuu kauppakeskukseen eikä erillistä sisääntulokerrosta tai erityisiä teatterille tarkoitettuja paikoitustiloja tarvita. Synergiahyötyjä kertyy rakennusaikana sekä myöhemmin ylläpitokustannuksissa.

Teatterin urakkalaskentasuunnittelu tarjouspyyntöjä varten valmistui vuoden 2013 lopussa ja teatterin suunnitelmat lähetettiin urakkalaskentaan alkuvuodesta 2014. Urakoitsijaksi valittiin kesäkuussa 2014 Rakennusliike Evälahti. Teatterin sisäpuoliset rakennustyöt aloitettiin pääosiltaan elokuussa 2014. Urakat valmistuvat lokakuussa 2015.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lappeenrannan kaupunginteatteri avautuu kauppakeskukseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat