Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalalla ristivetoa sairausajan karenssista

Rakennusalalla on voimassa käytäntö, jonka mukaan ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton työsuhteen ensimmäisen vuoden ajan. Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus ovat eri linjoilla siinä, mikä vaikutus karenssilla on ollut.

Länsimetron Otaniemen aseman betonivalutyöt. Kuva: Juha Salminen

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan palkattomalla ensimmäisellä päivällä ei ole ollut juurikaan vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.

”Isompi merkitys on ollut työehtosopimusten pykälällä, joka mahdollistaa paikallisen sopimisen sairauden omailmoituskäytännöstä. Se on vähentänyt sairauspoissaoloja ja niistä koituvia kuluja.”

Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo, että ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi on vähentänyt rakennusalan työnantajien kustannuksia. Tarkkoja lukuja hänellä ei kuitenkaan ole antaa.

Harjuniemi pitää merkittävänä hallituksen sairauslomia koskevaa muutosesitystä. Hallitus kaavailee ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi kaikilla palkansaajilla. Päiviltä 2–9 maksettaisiin 80 prosenttia palkasta.

”Palkattomuuden laajentaminen tuntuisi myös pidempään työskennelleissä rakennusammattilaisissa. Muutos tarkoittaisi jokaiselle reilun prosentin palkanalennusta. Ihmisillä tuppaa olemaan sairastelua meidänkin alallamme”, Harjuniemi sanoo.

Kari uskoo, että karenssin laajentaminen kaikkiin palkansaajiin vähentäisi työnantajien kustannuksia edelleen merkittävästi. ”Tässä on kyse siitä, kuka maksaa sairastumisen kustannukset. Ei karenssipäivämääräyksillä ketään terveeksi tehdä, mutta työnantajan kustannuksia niillä voidaan vähentää. Ehkä se saa miettimään toisen kerran, kannattaako jäädä lomailemaan työnantajan piikkiin.”

Toinen asia on, mikä vaikutus muutoksella olisi sairauslomapäivien määrään. Kari huomauttaa, että viimevuotisen kyselyn mukaan rakennusalalla ei välttämättä ole aloista eniten sairauslomapäiviä.

Korvausten leikkaus tuntuisi tuoteteollisuudessa

Hallitus kaavailee muutoksia myös ylityökorvauksiin. Ne puolitettaisiin ja sunnuntaikorvaukset pienennettäisiin 75 prosenttiin. Harjuniemi ei usko, että muutos olisi suuri talonrakennusalalla.

”Vain neljä prosenttia tunneista on ylitöitä, joten ansiot tulevat säännöllisestä työajasta. Mahdolliset leikkaukset varmaankin kompensoitaisiin palkkaratkaisulla.”

Tilanne on toinen tuoteteol­lisuudessa, jossa tehdään vuorotöitä. Siellä ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkauksilla olisi Harjuniemen mukaan merkittävä vaikutus.

”Negatiiviset vaikutukset ilmapiiriin kestäisivät kauan”

Harjuniemi epäilee, ettei hallituksen työelämäpaketti mene eduskunnassa läpi. Hänestä sillä on suuret juridiset esteet, eikä sen taloudellisestakaan tehosta avoimella sektorilla ole varmuutta.

”Negatiiviset vaikutukset työmarkkinoiden ilmapiiriin kestäisivät todella kauan, jos palkan alennuksiin lähdettäisiin.”

Kari puolestaan arvelee, että hallituksen työelämää koskevat ehdotukset menevät eteenpäin, koska hän ei usko työmarkkinaosapuolten pääsevän yhteisymmärrykseen vaihtoehtoisesta mallista SAK:n takia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalalla ristivetoa sairausajan karenssista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat