Kokeile kuukausi maksutta

YIT alensi sijoitetun pääoman tuottotavoitettaan ja perusti yksikön Varsovaan

YIT:n hallitus on päättänyt alentaa pitkän aikavälin sijoitetun pääoman tuotto -tavoitettaan 15 prosenttiin aiemmasta 20 prosentista. Tätä yhtiö perustelee Venäjän painoarvon pienentymisellä sijoitetussa pääomassa ja pääoman allokoinnissa. Muut pitkän aikavälin tavoitteet pysyvät muuttumattomina.

YIT:n hallitus on myös vahvistanut päivitetyt strategiset painopisteet. Nettovelkatavoitteen tavoiteltua nopeampi saavuttaminen mahdollistaa painopisteen siirtämisen asteittain kannattavuuteen ja kasvuun panostamiseen. Yhtenä kasvuaihiona YIT on perustanut uuden yksikön Varsovaan hyödyntääkseen Puolan markkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia. Työ pääomankäytön tehostamiseksi jatkuu ja tukee osaltaan kasvun rahoittamista.

Kannattavuuden parantaminen

Asuminen Suomi ja CEE -toimialalla keskeiset kannattavuutta parantavat toimenpiteet ovat kuluttajamyynnin asteittainen lisääminen Suomessa sekä kannattavan kasvun vauhdittaminen CEE-maissa. Mahdollistaakseen kuluttajamyynnin osuuden kasvattamisen nykyisessä toimintaympäristössä Suomessa YIT pyrkii lisäämään kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa. Asuminen Venäjä -toimialalla yhtiö tekee vastaavasti työtä asuntojen kohtuuhintaisuuden eteen, mutta toimintaympäristön heikentymisen vuoksi myös kiinteiden kustannusten sopeuttamista jatketaan myynnin ja tuotantovolyymin laskun mukaisesti.

Toimitilat ja infra -toimialalla tilauskannan kasvu ja terve marginaalitaso luovat hyvän perustan kannattavuuden parantumiselle. Vastikään varmistuneiden merkittävien projektien kuten E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritien ja Tampereen raitiotien sekä Tripla-hybridihankkeen menestyksekäs toteutus on nyt tärkeää. Edellä mainittujen projektien tuoma kasvu pienentää myös kiinteiden kustannusten rasitusta. Uusien hankkeiden osalta tavoitteena on kasvattaa edelleen sellaisten projektien osuutta, joissa YIT:n asiakkaalle tuottama lisäarvo on korkea. Keskeisessä roolissa ovat konseptit, yhteistyöhankkeet ja erikoisosaaminen.

Vuosi sitten käynnistetyn kilpailukykyohjelman tuloksena yhtiö toteuttaa lisäksi useita pienempiä toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi.

Kasvun aihiot

Asuminen Suomi ja CEE -toimialalla tavoitteena on jatkaa CEE-maiden painoarvon kasvattamista. Baltian maiden, Tšekin ja Slovakian lisäksi YIT hakee kasvua nyt myös Puolasta. Ajatuksena on kasvaa orgaanisesti Tšekin yksikön, YIT Stavon, kaltaisella liiketoimintamallilla, jossa yhtiö on puhtaasti hankekehittäjä ilman omaa rakentamiskapasiteettia. Yhtiö neuvottelee parhaillaan ensimmäisistä tonttikaupoista Puolassa. Suomessa kasvun painopiste on pääkaupunkiseudulla. Asuminen Venäjä -toimialalla YIT jatkaa kaikissa nykyisissä toimintakaupungeissa alennetulla riskitasolla kasvun hakemisen sijaan, mutta säilyttää myös valmiuden kasvattaa tuotantoaan.

Toimitilat ja infra -toimialalla hiljattain varmistetut merkittävät hankkeet luovat hyvän perustan tulevien vuosien kasvulle. 260 miljoonan euron E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritieprojekti käynnistettiin kesäkuussa, ja Tampereen 100 miljoonan euron raitiotiehankkeen odotetaan etenevän toteutusvaiheeseen vuonna 2016. Yhdessä muiden projektien kanssa nämä mahdollistavat hyvän näkyvyyden ja perustan kasvulle Infrapalvelut-yksikössä. Toimitilojen osalta noin miljardin euron arvoisen Keski-Pasilan Tripla-hankkeen odotetaan tuovan merkittävästi liikevaihtoa vuodesta 2016 lähtien.

Pääomankäytön tehostaminen

Pääomanvapautusohjelmaa jatketaan tavoitteena loppuunsaattaa se vuoden 2016 loppuun mennessä. YIT pyrkii edelleen tehostamaan pääoman käyttöä esimerkiksi lisäämällä kumppanuusmallien käyttöä investoinneissa. Venäjän operatiivista sijoitettua pääomaa on tavoitteena vähentää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT alensi sijoitetun pääoman tuottotavoitettaan ja perusti yksikön Varsovaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat