Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus toivottaa pakolaiset tervetulleiksi työmaille

Maahanmuutto on rakennusteollisuudelle iso haaste ja mahdollisuus, sillä niin tilapäisiä kuin uusiakin asuntoja tarvitaan nopeasti valtavasti lisää. Pakolaisissa on paljon nuoria miehiä, joille Rakennusteollisuus RT haluaa tarjota koulutusmahdollisuuksia ja sitä kautta töitä. Keskusteluja TEM:n kanssa asiasta ollaan jo käynnistämässä.

Maahanmuutto on rakennusteollisuudelle iso haaste ja mahdollisuus, sillä niin tilapäisiä kuin uusiakin asuntoja tarvitaan nopeasti valtavasti lisää. Pakolaisissa on paljon nuoria miehiä, joille Rakennusteollisuus RT haluaa tarjota koulutusmahdollisuuksia ja sitä kautta töitä. Keskusteluja TEM:n kanssa asiasta ollaan jo käynnistämässä.

Rakennusteollisuus ottaa avosylin vastaan Suomeen tulevat pakolaiset. Riuskoille nuorille miehille olisi tarjolla töitä, sillä rakennusalalla on työvoimapula, jota maahanmuuton tuoma asuntotarpeen kasvu entisestään lisää.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo, että liitto aikoo keskustella työ- ja elinkeinoministeriön kanssa keinoista, joilla maahanmuuttajien kouluttautumista ja työllistymistä voisi helpottaa.

Liiton puheenjohtajan Tero Kiviniemen mukaan työpaikka on parasta kotouttamista.

Rakennusliiton kantaa RT ei ole vielä kysynyt, mutta Pipatin ennakkoarvio on, että sillä on tuskin mitään ulkomaalaisten työllistämistä vastaan, kunhan vaan palkka on työehtosopimusten mukainen. ”Jäseniähän se saisi lisää”, hän sanoo.

Pipatti toivoo, että nyt kävisi paremmin kuin nuorisotakuun kanssa, joka kaatui työehtosopimusbyrokratiaan ja takaisinottovelvoitepykäliin.

Asuntotarve uusiksi

Rakennusteollisuus ei ole tuoreessa suhdanne-ennusteessaan ottanut vielä huomioon maahanmuuton vaikutusta asuntojen tarpeeseen lähivuosina. Siitä on tulossa VTT:n laskelma lokakuussa. Alustavien tietojen mukaan sen ennuste perustuu kolmen viime vuoden väestönkasvuun. Sinä aikana varsinkin pääkaupunkiseudun väestönkasvua on kiihtyttänyt maahanmuutto ja sisäinen muuttoliike, josta siitäkin iso osa on ulkomaalaisten muuttoa esimerkiksi Helsinkiin. Varsinainen pakolaisbuumi käynnistyi kuitenkin vasta kesälomien jälkeen.

Matti Vanhasen arvio on, että pakolaisten määrä kasvaisi jopa 200 000:een. Hallituksen arvio tämän vuoden määrästä on 50 000. Heistä ehkä 40 prosenttia saa Pipatin mukaan turvapaikan ja osa jossain vaiheessa myös perheensä Suomeen.

Pipatti vaatii muuttoliikkeen kiihtymisen takia erityisesti pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen lisäämistä. Yksi keino tähän olisi panostus ratayhteyksiin, sillä ne lisäävät samalla yksityisiä investointeja niin asuntoihin kuin kauppoihinkin varsinkin, jos kunnat on velvoitettu MAL-sopimuksilla lisäämään kaavoitusta. Esimerkiksi länsimetron osalta on arvioitu, että 2 miljardin euron investointi lisää muuta rakentamista 30 miljardilla vuoteen 2050 mennessä.

YIT ainakin miettii jo keinoja, miten se vastaa asuntotarpeeseen. Samaa tehdään isoissa kaupungeissa. Yksi ratkaisu on, että uustuotantoa lisätään, jolloin uustuotantoa edullisempia asuntoja vapautuu muuttajille.

Segregaatio kiihtyy

Esimerkiksi Vantaalla VAV:n asunnoissa jo 30 prosenttia asukkaista on ulkomaalaisia, joten ongelmaksi voi muodostua segregaation kiihtyminen lähiöissä ja toisaalta suomalaisten pienituloisten tippuminen asuntojonon hännille, jos kysyntään ei ehditä vastata riittävällä volyymilla.

Pipatin mukaan pakolaisten tulo muuttaa suomalaista yhteiskuntaa nopeammin ja enemmän kuin osaamme nyt kuvitellakaan.

”Minulla on hyvin myönteinen suhtautuminen muutokseen. Se antaa paljon mahdollisuuksia.”

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 18 kertaa

18 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus toivottaa pakolaiset tervetulleiksi työmaille”

 1. Aika pitkä aika menee, ennen kuin tuosta tulokas porukasta saadaan kelvollisia työmiehiä nykyajan normien mukaan. RT tuntuu harjoittavan tiettyä imago kampaniaa tällaisilla lausunnoilla. Sellaistakin kannattaa miettiä, onko hyvä tällaisien lupauksia vihjaavien tiedotteiden levittely, koska matkanjärjestäjät saattavat käyttää niitä hyödykseen omissa mainoskampanioissaan lähtömaiden suunnilla. Pettyneitä ja petettyjä tuntuvat osa noista tulijoista jo olevan, tiedä mitä sitten jatkossa.

 2. No olipa taas asiantuntevaa höpötystä.

 3. Ollaanko nyt keksitty ikiliikkuja?

 4. Saako myös meidän pojat ja tytöt asunnon ja työtä?

  Miksei valtio ja kunnat voisi tarjota asunnon kaikille tarvitseville, ei vain Irakilaisille pojille ja miehille? Ilman muuta Irakilaisetkin sellaisen ansaitsevat, vaikkakin Suomessa sen rakentaminen onkin monin verroin kalliimpaa. Jokainen voisi osallistua vaikka oman talonsa tai taloyhtiön rakentamiseen. Siihen löytyisi varmaan motivaatiotakin. Rakennusteollisuus ja alan oppilaitokset antaisi tarvittavan koulutuksen, kuten tahtotilaakin tuntuu olevan Seppo Mälsän mukaan.

  Tätä voisi jatkaa takaisin siihen, kuinka asiat olivat ennen pankkien ja maaorjuuden keksimistä. Kylän väki rakensi nuorelleparille asunnon ja he saattoivat aloittaa uuden elämänvaiheen ilman velkataakkaa, puhtaalta pöydältä, keskittyä lasten kasvatukseen ja oman lähiyhteisönsä rakentamiseen kirkon, ruhtinaiden ja pankkiirien lihottamisen sijaan.

  Infrastruktuuri on todellisuudessa rakennettu palvelemaan vain viimeksi mainittuja. Oikeasti tarvitsemme vain yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja siihen tarvittavat välineet. Muu voidaan hoitaa paikallisesti itse ja näin se tuleekin hoitaa. Kaikki muu vain tukee korruptiota.

  Vallan keskittyessä kasvaa vaara, että joku vallanhimoinen hullu pääsee valtaan ja painaa nappia. Se on vain ajan kysymys. Siksi valta ja vastuu on hajautettava, mahdollisimman alas, kylä ja perhetasolle. Nyt jo jotkut hullut EU:ssa päättävät ja seuraavat jokaista korvamerkkiä. Tekniikkaa tuodaan lisää vain koska se on mahdollista tai palvelee valvontaa. Asioista ja varsinkaan haitoista ei voi julkisesti keskustella, ettei se haittaa liiketoimintaa ja suuryritysten etuja. Muutoista tarvitaan ennen kuin tämä johtaa tuhoon. Ehkä nämä irakilaispojat tuovat meille muutosta. Manyana. manyana ja opettavat tytärtäsikin.

 5. Se on hyvä että kohta rakennustyömaat saavat ammattitaitoisia sähkäreitä,putkimiehiä ja timpureita.Siihen kun vielä laitatte vielä päälle ammattitaitoiset suunnittelijat ja työnjohdon bagdadilaisesta elämän korkeakoulusta valmistuneet niin varmasti alkaa rakentamisen nousemaan.

 6. Nyt on kiljuva tarve saada arabian kielen opetusta insinööri- ja mestarikoulutukseen.

 7. Yit varmasti hyötyy tästä. Onneksi itsellä on lomautus päällä niin saadaan timot piikkaamaan siivomaan ja haalaamaan tavaraa. No ei ne rakennustöihin tule. Valkoisten työtä..

 8. Olen ollut toistavuotta työttömänä ja syy on yksinkertainen,pyydän enemmän kuin 5 euroa tunnilta.

 9. Upeeta! Loistavaa! Odotan innolla, että pääsen tutustumaan Lähi-idän arabikulttuurien rakentamiskäytäntöihin ja laatukriteereihin. Ei muuta kuin suoraan rajalta työmaalle ja töihin. Saadaan hurjasti ahkeria ”äijiä” hommiin ja Suomi nousuun, kun raavaat tulokkaat puskee hommia koko 8 tunnin pätkän lähes ilman taukoja ja tuokioita, hyvä jos kahvilla käyvät.

 10. No jos liitto saa ne töihin mutta ei saanu suomalaisia alan miehiä töissä työlistettyä, ni lupaako liitto maksaa työttömälle ammattimiehelle täyden palkan ja asunto kulut.? Onhan tässä kuitenkin liitolle maksettu maksut…

 11. Nyt ajetaan palkkoja alas vauhdilla. Tulevaisuuden Suomessa on tosi rikkaat ja tosi köyhät. Herrat hyväksyy tämän koska heille se on hyvä diili. Täytyy vaan saada kaikki veronkiertomahdollisuudet auki jo tällä hallituskaudella, harmaantalouden tutkintakin alas.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat