Kokeile kuukausi maksutta

Katso pientalon kosteusvaurioiden tavallisimmat syyt ja vinkit ennaltaehkäisyyn

Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2014 korvauksia yli 37 000 äkillisestä vuotovahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 153 miljoonaa euroa.

Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2014 korvauksia yli 37 000 äkillisestä vuotovahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 153 miljoonaa euroa.

Pientaloissa kappalemääräisesti eniten vuotovahinkoja aiheuttavat kylmän käyttöveden putkisto, viemäriputkisto ja astianpesukone, ilmenee Uponorin tiedotteesta. Vuotovahinkojen yleisin syy on mekaaninen rikkoutuminen. Korroosion aiheuttamat vuodot tulevat seuraavana.

”Kosteusvaurioita voi syntyä myös puutteellisen ilmanvaihdon tai hulevesien aiheuttamana. Vastuullinen omistaja seuraa salaojien, sadevesikaivojen sekä putkiston kuntoa ja ilmanvaihdon riittävyyttä sekä toimii ennaltaehkäisevästi. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, jotka omakotitaloasujan on hyvä muistaa”, tähdentää palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

5 vinkkiä omakotitalon kosteusvaurioiden ehkäisyyn

1. Tarkista ja puhdista salaojien tarkistuskaivot ja rännikaivot vähintään 1 krt /v, huolla tarvittaessa.

2. Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudestaan keväällä.

3. Käytä vain luotettuja ammattilaisia lvi-alan asennus- ja korjaustöissä.

4. Seuraa vesi- ja viemäriputkiston kuntoa ja veden kulutusta säännöllisesti vähintään 1 krt/kk. Yllättävä vuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.

5. Tarkkaile koneiden ja laitteiden kuntoa.

Esimerkiksi astianpesukoneiden poistoletkuista johtuvat vuodot ovat yleistyneet. Koneen alle asetettava muovikaukalo ei välttämättä riitä, jos vuoto tapahtuu kaukalon ohi. Kytkennät kannattaa tehdä kaapin sivuseinästä ja koko koneen alataso kosteuseristää esimerkiksi yhtenäisellä muovimatolla ja/tai kaukalolla, jossa kaadot ovat oikeaoppisesti. Tällöin pienimmätkin vuodot tulevat ajoissa esille.

Salaojien puuttuminen tai niiden puutteellinen toiminta sekä hulevesien ohjautuminen väärin aiheuttavat suuria riskejä talonomistajille.

Salaojien tarkoituksena on johtaa maaperässä liikkuvat vedet rakennuksen ympäriltä pois kastelemasta perustuksia. Jos salaojat puuttuvat, ne kannattaa ehdottomasti asentaa. Samanaikaisesti on syytä asentaa kattovedet poisvievä sadevesiputkisto sekä lisätä perustusten vesi- ja lämmöneristystä. Kattovesiä ei saa johtaa salaojiin.

Uponorin tiedotteen mukaan omakotitalon yleisin vuotovahinko tapahtuu kylmissä käyttövesiputkissa.

Vuoto- ja vesivahinkoja voidaan ennaltaehkäistä rakennusten suunnitelmallisella kunnossapidolla ja laitteiden huolellisella käytöllä.

”Kosteusvauriot ja sitä kautta mahdolliset homevauriot ovat mutkikkaita selvittää ja korjata. Siksi pääpaino pitää olla ennaltaehkäisevässä korjaamisessa”, Uponorin pientalojen kuivatuksen tuotepäällikkö Jyrki Löppönen painottaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Katso pientalon kosteusvaurioiden tavallisimmat syyt ja vinkit ennaltaehkäisyyn”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat