Kokeile kuukausi maksutta

Kauppalehti: Ruotsin pankkiyhdistys esittää asuntolainojen korkovähennyksen poistamista

Nordeaa ja muita Ruotsin pankkeja edustava pankkiyhdistys Bankföreningen on yllättäen esittänyt asuntolainojen korkovähennyksen poistamista kokonaan, kertoo Kauppalehti.

Nordeaa ja muita Ruotsin pankkeja edustava pankkiyhdistys Bankföreningen on yllättäen esittänyt asuntolainojen korkovähennyksen poistamista kokonaan, kertoo Kauppalehti.

Ruotsissa asuntolainakoroista saa vähentää verotuksessa 30 prosenttia.

Kauppalehden mukaan Bankföreningen esitti viikonlopulla, että korkovähennys leikattaisiin asteittain nollaan. Se tapahtuisi 8-12 vuoden aikana.

Pankkiyhdistyksen mielestä uudistuksen yhteydessä pitäisi alentaa muita veroja, jotta vähennyksen purku ei rasittaisi liikaa Ruotsin velkaisia kotitalouksia.

Ruotsin pankeille asuntolainat ovat erittäin hyvää bisnestä. Pankkiyhdistys perustelee uutta kantaansa huolella kotitalouksien kasvavasta velkaantuneisuudesta. Velkaantuminen johtuu kohta kaksikymmentä vuotta kestäneestä asuntojen hinnannoususta.

Pari viikkoa sitten Ruotsin keskuspankin Riksbankenin pääjohtaja Stefan Ingves liputti korkovähennysoikeuden puolittamisen puolesta. Myös monet ruotsalaiset ekonomistit Ruotsissa ovat kannattaneet leikkauksia Ruotsin korkovähennykseen.

Eräiden tutkimusten mukaan Ruotsin verotus tukee suhteessa eniten Euroopassa kotitalouksien asuntovelkaantumista, Kauppalehti kertoo.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson (sosdem) ei toistaiseksi ole halunnut koskea korkovähennyksiin. Myös isoin oppositiopuolue maltillinen kokoomus on samoilla linjoilla.

Kokoomuksen mielestä on hyvä katsoa ensin, miten todennäköisesti ensi vuonna voimaan tuleva asuntolainojen lyhennyspakko vaikuttaa markkinoihin. Lyhennyspakko koskisi vain uusia asuntolainoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppalehti: Ruotsin pankkiyhdistys esittää asuntolainojen korkovähennyksen poistamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat