Kokeile kuukausi maksutta

Liikennevakuutuskeskus: moottoriajoneuvoon törmäys ei olekaan yleisin pyöräilijän riski

Liikennevakuutuskeskuksen Helsingin kevyen liikenteen tapaturmia koskeva tilasto kertoo, että moottoriajoneuvot eivät ole pyöräilijän suurin uhka liikenteessä.

Liikennevakuutuskeskuksen Helsingin kevyen liikenteen tapaturmia koskeva tilasto kertoo, että moottoriajoneuvot eivät ole pyöräilijän suurin uhka liikenteessä.

”Pyöräilyn yleisimmät riskit ovat kaatumisissa aivan niin kuin mopoilussa ja moottoripyöräilyssäkin”, muistuttaa yhteyspäällikkö Tapio Koisaari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Vakavimmat seuraukset pyöräilyonnettomuuksissa syntyvät yhteentörmäyksissä moottoriajoneuvon kanssa. Eniten vammautumisia pyöräillessä sattuu kuitenkin, kun pyöräilijä kaatuu itsekseen.

Työmatkalla sattuneista pyöräilytapaturmista 78 prosenttia on kaatumisia ja liukastumisia. Yhteentörmäyksiä auton kanssa on 12 prosenttia ja toisen polkupyörän, mopon tai moottoripyörän kanssa 6 prosenttia.

Moottoriajoneuvon törmätessä kevyen liikenteen kulkijaan syynä on useimmiten kuljettajan havaintovirhe.

Moottoriajoneuvon kuljettaja ei ole havainnut toista osapuolta lainkaan ennen törmäystä 70 prosentissa Helsingissä vuosina 2004–2013 tapahtuneista kuolemaan johtaneista kevyen liikenteen onnettomuuksista.

Kaupunkiympäristö asettaa kovia haasteita havainnoinnille. Riskejä voi kuitenkin pienentää sovittamalla ajonopeutensa tilanteeseen ja olemalla valppaana. Sama neuvo toimii ohjenuorana kulkuneuvosta huolimatta.

Jalankulkijat heikoimmassa asemassa

Tarkasteltaessa kuolemaan johtaneita kevyen liikenteen onnettomuuksia selvästi heikoimmassa asemassa ovat jalan kulkevat ikäihmiset.

Vuosina 2004–2013 Helsingin kevyen liikenteen onnettomuuksissa kuolleista suurin osa (35/38) oli jalankulkijoita, ja heistä yli puolet oli 65-vuotiaita tai vanhempia. Lisäksi kymmenen vuoden aikana kuoli kolme pyöräilijää.

Helsingissä sattuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tilastojen mukaan keskimäärin 7 kuolemaan johtavaa liikenneonnettomuutta vuodessa. Onnettomuudet jakaantuvat tasaisesti moottori- ja kevyen liikenteen onnettomuuksiin.

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tilastojen mukaan työmatkoilla Helsingissä sattuu vuodessa 890 työmatkatapaturmaa polkupyörällä ja 3 300 jalan.

Polkupyörällä sattuneista vahingoista suuri osa jää kuitenkin tilastojen ulkopuolelle, joten kaatumisia voi olla tilastoituakin enemmän.

Luvut ovat keskiarvoja vuosilta 2009–2013.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Liikennevakuutuskeskus: moottoriajoneuvoon törmäys ei olekaan yleisin pyöräilijän riski”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat