Kokeile kuukausi maksutta

”Suomen energiajärjestelmän vahvuus on monipuolisuus”

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mukaan Suomen energiapolitiikka ja energia-ala eivät ole kuin takapajula suhteessa maailmalla etenevään energiamurrokseen. Monessa suhteessa asia on päinvastoin.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mukaan Suomen energiapolitiikka ja energia-ala eivät ole kuin takapajula suhteessa maailmalla etenevään energiamurrokseen. Monessa suhteessa asia on päinvastoin.

”Suomen energiajärjestelmän vahvuus on monipuolisuus. Meillä on muun muassa ympäristöolosuhteista johtuen selviä eroavaisuuksia energiakäänteen edelläkävijämaiksi luonnehdittujen Saksan ja Tanskan kanssa, uusiutuvien käyttö on kuitenkin kasvanut meillä viime vuosina selvästi enemmän kuin esimerkiksi Saksassa. Suomi on kolmanneksi suurin uusiutuvan energian käyttäjä Euroopan unionissa.”

Suomessa on myös Naukkarisen mukaan yksi Euroopan edullisimmista sähköenergian hinnoista, mikä kertoo kustannustehokkaasta energiajärjestelmästä. Tanskassa ja Saksassa kuluttajat maksavat sähköstä kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Naukkarinen muistuttaa, että Suomi on jo pitkään ollut maailman johtavia maita energiatehokkaassa yhdistetyn lämmön ja sähkön tuotannossa, jonka suurin energialähde on useana vuotena ollut uusiutuva puu.

Naukakarisen mukaan energiantuotanto on Suomessa moneen muuhun Euroopan maahan nähden hajautunutta, energiapalettimme on huomattavan monipuolinen ja voimalaitosten kokoluokat vaihtelevat suuresti. Suomen sähkötuotannosta uusiutuvaa on 40 prosenttia ja päästötöntä 75 prosenttia.

– Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että Suomessa on maailman älykkäin sähköverkko, joka mahdollistaa tuntikohtaisen seurannan sekä tehokkaan ja järkevän sähkönkäytön, Naukkarinen toteaa.

EU-vetoista yhtenäistä energiapolitiikkaa tarvitaan myös

Suomen omat energia- ja ilmastotavoitteet ovat Naukkarisen mielestä kunnianhimoiset. Energia-ala on keskeisessä asemassa tavoitteiden saavuttamiseksi.

”Euroopan unionin tasolla tarvitsemme yhtenäisempää energiapolitiikkaa. Energian sisämarkkinat on saatava nykyistä toimivimmiksi ja kustannustehokkaammiksi. Energiaunioni on komissiolta tervetullut ja tarpeellinen strateginen linjaus”, Naukkarinen toteaa.

Monet jäsenmaat hyödyntävät energiaratkaisuissaan Naukkarisen mukaan omia tavoitteitaan tavalla, joka häiritsee markkinoiden toimivuutta. Erilaiset tukijärjestelmät estävät markkinaehtoisen energiapolitiikan. Se taas johtaa kalliiseen ja vaikeasti hallittavaan energiajärjestelmään, jonka laskun lopulta asiakkaat maksavat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Suomen energiajärjestelmän vahvuus on monipuolisuus””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat