Kokeile kuukausi maksutta

”Syke” voitti Meilahden Traumakeskus-Syöpäkeskuksen arkkitehtuurikilpailun

Meilahden sairaala-alueelle suunnitteilla olevan Traumakeskus-Syöpäkeskuksen suunnittelusta käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti työyhteenliittymä Integrated ehdotuksellaan Syke. Ryhmään kuuluvat AW2-Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architectures S.A., Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Arkkitehtitoimisto Harris – Kjisik Oy.

Ehdotus uudeksi Traumakeskus-Syöpäkeskukseksi

Palkintolautakunnan mukaan ehdotus on arkkitehtuuriltaan tyylikäs ja harkittu, volyymiltaan kompakti ja selkeä sekä perusrakenteeltaan joustava. Toiminnallisilta ratkaisuiltaan lautakunta piti sitä kokonaisuudessaan kilpailun parhaana.  Ominaisuuksiensa pohjalta se on hyvin muokattavissa tarpeiden vaatimaan suuntaan arkkitehtuurin tai ehdotuksen ominaispiirteiden kärsimättä.

Voittajatyön ottaa huomioon olemassa olevan rakennuskannan  ja sen mittakaa on suuresta koostaan huolimatta kohtuullinen. Ehdotus huomioi myös Meilahden tornisairaalan vuodeosastornin näkymät. Massoittelun pienuus, täsmällisyys ja keveys ovat ehdotukselle leimallisia.

”Ehdotus tarjoaa hyvät puitteet yksiköiden toiminnallisille järjestelyille ja mahdollistaa toimintojen uudelleen järjestelyn. Syöpäkeskuksen poliklinikan ja päiväsairaalan yhteen liittäminen on ratkaistu kilpailuehdotuksista parhaiten. Samoin päiväsairaalamoduli on kilpailun onnistunein”,  palkintolautakunta toteaa lausunnossaan.

Yksikään kilpailuehdotus ei sellaisenaan täyttänyt kaikkia kilpailuohjelman vaatimuksia, vaan kukin ehdotus sisälsi toiminnallisia ja teknisiä puutteita tai ongelmia. ”Kilpailuehdotusten vertailussa korostuikin erityisesti jatkokehitysmahdollisuuksien arviointi esitetyn arkkitehtonisen ja toiminnallisen ratkaisun puitteissa. Voittajaksi valittu ehdotus nousi kokonaisuutena muita ansiokkaammaksi.” toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja, HUS:n kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki.

Rakentaminen alkaa vuonna 2018

Uusi sairaalarakennus korvaa kokonaan nykyisessä Töölön sairaalassa olevat toiminnot ja myös osan nykyisen Syöpätautien klinikan toiminnasta. Traumakeskus-Syöpäkeskus on suunniteltu liitettäväksi sekä toiminnaltaan että tiloiltaan nykyiseen Meilahden Tornisairaalaan ja Kolmiosairaalaan ja syöpäpotilaiden hoidon osalta myös Syöpätautien klinikan edelleen käyttöön jääviin osiin.

Hankesuunnitteluvaihe on määrä saada päätökseen marraskuussa 2016.  Rakennustöiden on suunniteltu käynnistyvän vuoden 2018 alussa ja uudisrakennuksen olevan käyttöönotettavissa vuoden 2021 aikana. Hankkeen tämän hetkinen kustannusarvio on 250 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Syke” voitti Meilahden Traumakeskus-Syöpäkeskuksen arkkitehtuurikilpailun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat