Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin taloyhtiöt voisivat säästää miljoonia pelkillä lämmityksen säädöillä

Helsinkiläiset taloyhtiöt voisivat säästää yhteensä jopa noin yhdeksän miljoonaa euroa pelkästään erilaisilla lämmitykseen liittyvillä säätötoimenpiteillä.

Helsinkiläiset taloyhtiöt voisivat säästää yhteensä jopa noin yhdeksän miljoonaa euroa pelkästään erilaisilla lämmitykseen liittyvillä säätötoimenpiteillä.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) rahoittama Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta -hanke järjesti Helsingin Kontulan alueen taloyhtiöiden hallitusten jäsenille lämmityskauden 2014–2015 aikana Kontulan energiatalkoot -energiakoulutuksen. Koulutuksen aikana hallitukset tutustuivat oman taloyhtiönsä korjaushistoriaan ja nykytilaan muun muassa tutkimalla taloyhtiön dokumentteja, mittaroimalla ja havainnoimalla poikkeuksia. Koulutuksen yhteydessä toteutettiin energiansäästökilpailu.

Energiansäästökilpailussa palkittiin kolme taloyhtiötä hyvästä työstä:

  • Energiankulutuksen vähentäjä: As Oy Kaarikuja 4
  • Toteutetut energiansäästötoimenpiteet: As Oy Naapurintie 2–3
  • Energiatehokkuustoimien organisointi: As Oy Keinutie 5

”Kilpailun suurimmat energiansäästöt, noin 14 prosenttia kaukolämmön kulutuksesta, saatiin aikaiseksi ’löysät pois’ -periaatteella eli lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen, lämpötilojen tarkistuksen ja säätökäyrän asetuksen muodostamalla kokonaisuudella”, Helenin energia-asiantuntija Turo Eklund kertoo.

”Mikäli kaikki Kontulan alueen taloyhtiöt tekisivät vastaavat toimenpiteet, saavutettaisiin vuositasolla noin miljoonan euron säästöt lämmityskustannuksissa. Koko Helsingin tasolla puhutaan noin yhdeksän miljoonan euron säästöistä. Taloyhtiöillä on pelivaraa tehostaa energiankulutustaan, viiden prosentin säästötavoite on realistinen kaikille taloyhtiöille.”

Koulutuksissa olivat mukana alueellinen isännöintiyritys Kontulan huolto sekä Helen Oy.

”Olemme aiempaa paremmin selvillä taloyhtiömme nykytilasta: teimme mittauksia ja havainnoimme taloamme nykytilan selvittämiseksi. Mittausten avulla selvisi muun muassa, että pyörävarastoa lämmitettiin liikaa: + 27 asteen lämpötila oli turhan paljon pyörillekin”, As Oy Naapurintie 2–3:n hallituksen puheenjohtaja Outi Iljin sanoo.

Kontulan toimintamallin pohjalta syntyi taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarjottava Energiaviisas taloyhtiö -koulutus, jossa pureudutaan suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon ja energiatehokkuuden parantamiseen. Koulutuksia on jo järjestetty Espoon Suvelassa ja Vantaan Koivukylässä ja niitä järjestetään jatkossa ympäri pääkaupunkiseutua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin taloyhtiöt voisivat säästää miljoonia pelkillä lämmityksen säädöillä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat