Pakolaisten asuttamiseen kehitettiin moduulirakennus

Stora Enso on kehittänyt uuden moduulikonseptin nopeaan rakentamiseen. Konseptia voisi käyttää myös pakolaisten majoitusrakennuksissa. Stora Enson Wood Products -yksikön johtaja Jari Suomisen mukaan ensimmäiset toimitukset on mahdollista tehdä Itävallasta nopeallakin aikataululla. Konseptin arkkitehtisuunnittelun on tehnyt itävaltalainen arkkitehti Simon Speigner.

”Kestävyysnäkökulma ja elinkaariajattelu ovat olleet erittäin tärkeitä uuden konseptimme kehityksessä. CLT-moduuleista rakennettuja taloja voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin niiden koko elinkaaren aikana ja talot voidaan rakentaa hyvin nopeasti. CLT-moduulit soveltuvat esimerkiksi opiskelija-asunnoiksi, hostelleiksi ja tällä hetkellä vaikka pakolaisten majoittamiseen. CLT-taloja voidaan käyttää myös suurten tapahtumien vieraiden majoituspaikkana. Tältä osin vaikkapa tulevat jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut Ranskassa vuonna 2016 ovat yksi kiinnostava tapahtuma”, Suominen kertoo.

Uusi moduulikonsepti perustuu yhtiön aikaisempaan CLT- ja moduulirakentamisen kokemukseen ja mahdollistaa kestävän asumismuodon tarjoamisen hyvin lyhyessä ajassa.

Yhden moduulin kokoaminen tehtaalla on nopea prosessi. Moduulien koko ja kuljetus on suunniteltu siten, että CLT-levyt voidaan hyödyntää täysimääräisesti ja jätteen määrä on mahdollisimman pieni. Moduuleja on kolmea eri tyyppiä eli makuuhuonemoduuli, olohuone/keittiömoduuli ja saniteettitilamoduuli. Niitä voi yhdistää toisiinsa tarvittavan kokoiseksi korkeintaan kolmikerroksiseksi rakennukseksi.

Stora Enso arvioi, että suurempi puuseppä- tai rakennusyritys voi rakentaa noin 30 moduulia viikossa. Yhden talon rakentamiseen kuluva aika riippuu valitun kokoonpanon koosta, ja talon rakentaminen kestää Suomisen mukaan lähinnä päiviä, ei kuukausia.

”Hinta neuvotellaan kunkin partnerin kanssa erikseen ja se riippuu moduuliratkaisun laajuudesta ja tasosta. Keskimääräinen hinta-arvio perustason standardiratkaisulle on noin 1000 euroa neliömetriltä”, Suominen sanoo.

Yhtiö käy parhaillaan keskusteluja mahdollisten kumppaneiden kanssa useammassa maassa, mutta ei tällä hetkellä voi kertoa asiasta enempää.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pakolaisten asuttamiseen kehitettiin moduulirakennus”

  1. Suomi, entinen puurakentamisen suurvalta.
    Onneksi sentään Itävallassa osataan ja viitsitään.

    Voidaan varmaan jo luopua ääri-isänmaallisen Suomi -nimen käytöstä ja alkaa käyttää kuvaavampaa nimitystä: EU:n pohjoinen kalifaatti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat